Zoran Josić

Zoran Josić

Akademski glumac, član HDDU-a. Dugogodišnje bavljenje dramskom pedagogijom u radu s djecom i mladima. Dva puta međunarodno nagrađivan; za originalnu autorsku partituru i jednom za glavnu mušku ulogu. Djeluje kao glumac/autor na nezavisnoj sceni u Rijeci. Radi s djecom i mladima. Igra i putuje zajedno sa svojim Pomodorima. Podržava i pozdravlja sve one koji svojim radom, znanjem i trudom pokreću nezavisnu scenu u Rijeci; što znači više prostora za nove izvođačke prakse i mogućnost suradnje.

Zoran Josić, rođen 5. listopada 1978. godine u Rijeci s prebivalištem u Opatiji. Godine 2004. u Mostaru upisuje Fakultet humanističkih nauka, Odsjek za dramsku umjetnost-gluma. Iste godine kada upisuje Akademiju upisuje desetodnevne radionice pod vodstvom prof. Bore Stjepanovića, od kojeg dobiva nagradu za Originalnu autorsku partituru u sklopu „Internacionalnog festivala teatarske poetike“ koji se održava svake godine u Mostaru. U sklopu istog Festivala prolazi obuku iz tehnike glasa kod gdina. Molika (učenika i člana ansambla poljskog redatelja J.Grotovskog). Iznimno pamti rad s gosp. Lewinskim (učenik Mejerholjda i njegove biomehanike).

Važnije uloge ostvaruje s predstavama „Trenutci radijara X“, „ Kad bi ovo bila predstava“, „Logoraš Raimond“, „Bubamara“, „ Apsint“, „Sretna nova 1994“, „Slučajni čovjek“, „Djevojačko  večer“, „ Tablica djeljenja“.

Godine 2008. u Brnu dobiva nagradu za najbolju mušku ulogu uz obrazloženje: „Za autentičan i snažan glumački rad i uspješnu transformaciju osobnog životnog iskustva koje je na specifičan i točan način unio u ulogu“.