O nama

O nama

Udruga Prostor Plus osnovana kako bi se susretali i educirali pojedinke i pojedinci u izvedbenim praksama, suvremenom plesu, fizičkom kazalištu i mimi. Neformalnim programom obrazovanja udruga je oplemenila i kultivirala nepostojanje sustavnog visokog obrazovanja u ovim izričajima u Hrvatskoj.

Organizirane radionice izvedbenih umjetnosti i produkcije na specifičnim lokacijama u Rijeci rezultirale su generacijom talentiranih umjetnika koji su se dalje školovali u Hrvatskoj i inozemstvu. Produkcije su prikazane na nekim od važnijih festivala kao što su Tjedan suvremenog plesa, Riječke ljetne noći, Platforma Mladih KoreografaStreetArt Poreč, Crna ovca, WARP, OP.ART i ZOOM Festival. Kroz partnerstvo s MAPA-om (Moving Academy for Performing Arts) i ekscenom članovi Prostora plus obrazovali su se u Amsterdamu, Berlinu, Beogradu, Bukureštu i Zagrebu, a danas neki od njih rade u hrvatskim nacionalnim kućama, Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, na televiziji i filmu, osnovali su umjetničke organizacije ili rade u kulturnom menadžmentu.

Djelovanje u području neformalnog obrazovanja, samoedukacije, nezavisne kulture i produkcije Udruga je obilježila kulturnu i društvenu scenu grada Rijeke, mapirajući je na kartu regije i Hrvatske, kao grad bogate kulturne ponude, stvarajući specifičan način metodologije rada (kroz edukaciju i autorstvo) koji je propoznat i izvan riječkih okvira. Suradnici i partneri u dosadašnjim aktivnostima tako su po inerciji organizacije koje u regiji i šire nude ili su nudile specifičan organizacijski model procesa odlučivanja i edukacije. To su ekscena Zagreb, MAPA Amsterdam, HIPP Zagreb i Savez udruga Molekula Rijeka.

Iza nas je više od desetljeća djelovanja u području izvedbenih umjetnosti kroz redovite i intenzivne radionice suvremenog plesa, fizičkog kazališta, joge, kompozicije koji nadomještavaju nepostojeću formalnu i institucionalnu edukaciju. Djelovanjem kroz Savez udruga Molekula edukacijski program je proširen programima klasičnog baleta, umjetnika u rezidenciji, bibliotekom i medijatekom izvedbenih umjetnosti, predavanjima i projekcijama.

Kroz projekt WARP pogon Rijeka preuzetog od sestrinske organizacije ekscena iz Zagreba i  Ivex projekt profilirala se nova generacija izvedbenih umjetnika koja je nastavila neformalnu edukaciju unutar izvedbenih umjetnosti, te preuzela odgovornost vođenja i koordinacije Prostora Plus.

Pokrenut je VARIJETE program, plesno-scensko-zabavna večer koja objedinjuje umjetnice/ke i grupe iz okruženja u jedinstven program koji služi kao predstavaljačka platforma za njihove radove.

Udruga je uvrštena je u publikaciju Vodič kroz hrvatski ples u izdanju ITI–ja UNESCO iz Zagreba., a bili smo u dva navrata nominirani za godišnju strukovnu nagradu Udruge plesnih umjetnika Hrvatske kao udruga koja daje bitan doprinos plesnoj sceni i aktivno djelovanje u području izvedbenih umjetnosti u Rijeci organizirajući produkcije te kontinuiranu edukaciju u suvremenom plesu.