Žiga Čamernik

Žiga Čamernik

Glumac, novinar, pedagog i politički antropolog. Ozbiljno se bavi glumom od 2002., kad je “zalutao” u dramski studio braće Vajevec, koji u Ljubljani već preko 30 godina vode posebno modificiranu glumačku metodu čuvenog Leeja Strasberga. Otada se zarazio.

Ozbiljno se bavi glumom od 2002., kad je »zalutao« u dramski studio brače Vajevec (Janeza i Andreja), koji u Ljubljani več preko 30 godina, vode specialno modificiranu glumačku metodu čuvenog Leeja Strasberga (po svijetu prosto poznatu kao »Metoda«).

Glavnu ulogu je glumio u nizkoproračunskom slovenskom cjelovečernom filmu »Novčanik,« snimljenom u vlastitoj produkciji (Društvo MILF) i u više kratkih filmova. Trenutačno igra u omladinskoj ekološkoj emisiji o slovenskim vodama »Slovenački vodni krug,« koja se emitira na nacionalnoj televiziji.

U ulozi novinara za slovenske nacionalne novine »Dnevnik« piše članke o kulturi (film, teatar, muzika i umjetnost opčenito) i sportu (košarka). U ulozi pedagoga, u prošlosti je radio sa ljudima s hendikepom (diagnoze shizofrenije, epilepsije i Downov sindrom), u osnovnim školama je s omladinom radio grupno i individualno na temu vlastite samovrijednosti također je vodio i radionice »Interpretacija tekstova« u omladinskom kulturnom centru »Akumulator« u Domžalama (SLO). Još uvijek subverzivno djeluje kao politički antropolog.