Maša Kolar

Plesačica i koreografkinja.

Maša Kolar rođena je u Zagrebu gdje je završila Školu suvremenog plesa Ane Maletić. 1991. godine diplomirala je na Vlaamse Dansacademie u Bruggeu, (Belgija). Profesionalnu plesačku karijeru započinje u kazalištu Komedija, u Zagrebu 1986 godine , a nastavlja 1992. godine u Ballett Dresden (Njemačka) gdje 1995. godine dobiva status solistice. 1997. godine nagrađena je Mary Wigman nagradom za posebna plesna dostignuća u koreografijama John Neumeiera, Stephana Thossa i Mats Eka.

1998. godine dobiva angažman u Thoss TanzKompanie u Kielu (Njemačka) a od 2001. godine, sa istom kompanijom seli u Hannover (Njemačka).U ulozi Carmen, u koreografiji Mats Eka, gostovala je sa Lyon Ballettom u Aziji. Od 2000. godine surađuje sa Queensland Ballet u Brisbaneu (Australija).2005.,2006. i 2008. godine predavačica je na Sveučilišnoj plesnoj akademiji u Stockholmu (Švedska) i na Sveučilišnoj plesnoj akademiji u Interlochenu (SAD), asistira AaltoBallett u Essenu (Njemačka) i vodi plesne radionice u Japanu, Njemačkoj, Hrvatskoj, Srbiji i Australiji.

2007. godine postaje članicom Aterballetta u Italiji gdje radi sa koreografima Maurom Bigonzettijem, Ohad Naharinom, Marcom Goeckom, Ginom Patterson i Walterom Matteiniem.

Asistirala je na postavljanju 3 suvremena baleta i Labuđem jezeru koreografu Stephanu Thossu u Queensland Balletu (Australija).Od 2006.godine zaposlena je u Učilištu ZKM-a kao plesna pedagoginja i koreografkinja, te nastavlja internacionalnu karijeru kao slobodna plesna umjetnica.

Za balet Narodnog pozorišta u Beogradu koreografirala je balet Interval, a za Bitef Dance Company balet Otelo. U Zagrebu producira, koreografira i izvodi predstave BoNeT i The morning after the night before and broadcasting "shake your booty".

Dobitnica je: Nagrade hrvatskog glumišta, 2008. godine; Nagrade kritičarskog stola za izvanrednu plesačku izvedbu u Austinu (SAD); Nagrade za izvanrednu plesačku izvedbu u predstavi Bonet, Kopenhagen, 2010. godine; Nagrade publike za koreografiju Bonet, Kopenhagen, 2010. godine; Produkcijske nagrade 27.tjedna suvremenog plesa za predstavu BoNeT, 2010. godine; Strukovne nagrade UPUH-a, 2010. godine.