Sarah Lloyd & Andrea Crnković - Near Life Experience- u sklopu rezidencije Kamov, 25.7.-21.8.2016., Filodrammatica, Korzo 28, Rijeka

Sarah Lloyd & Andrea Crnković - Near Life Experience

u sklopu rezidencije Kamov, 25.7.-21.8.2016., Filodrammatica, Korzo 28, Rijeka

Prostor Plus u suradnji s rezidencijom Kamov dovodi mladu američku kazališnu umjetnicu Sarah Lloyd i ne bi li s Andreom Crnković razvila eksperimentalnu kazališnu instalaciju Near Life Experience/ Iskustvo blizu života. Tijekom rezidencijalnog boravka od 25.7. do 21.8., umjetnice će raditi na oblikovanju izvedbenog djela, a rad nastao tijekom rezidencije bit će predstavljen publici u subotu 20.08. u 20 sati.

Near Life Experience/Iskustvo blizu života je eksperimentalna kazališna instalacija koja nastaje u suradnji Andree Crnković (Prostor Plus, Rijeka) i Sarah Lloyd (Fifty Seven Hundred, Maryland/Montana, USA). Rad istražuje granice konvencionalnih kazališnih formi u nastojanju da se pronađu efikasniji, osobniji i aktivniji načini na koje bi se publika mogla povezati sa predstavljenim sadržajem. To je pokušaj da se kod publike pobudi osjećaj odgovornosti ili barem potaknu promišljanja o svojoj ulozi kao publike u toj razmjeni koncepata i ideja, o tekućim socijalnim, kulturološkim, moralnim i političkim pitanjima, koju zovemo teatar.
Kroz prikaze svakodnevnih situacija iz života običnog čovjeka, rad istražuje globalne fenomene modernog života i njegove pripadajuće kompleksnosti. Iz vrlo osobne perspektive, dvije umjetnice se bave gorućim temama našeg vremena; neadekvatnosti običnoga čovjeka da ispuni očekivanja koje je društvo nameće – propisujući lažne ideale po kojima bi trebao živjeti - da bi živio sretan i ispunjen život u vremenu neoliberalizma i konzumerizma, sa svim svojim socijalnim, kulturološkim i političkim implikacijama i nuspojavama. Nameću se pitanja jesmo li mi, kao individue, nesposobni, suviše neosjetljivi, otuđeni i indoktrinirani da bi potaknuli bilo kakvu ozbiljnu promjenu?

Postoji li izlaz iz ovog stanja nemoći?
Služeći se ironijom, klišeima pop-kulture, i humorom, rad proizlazi iz osobnih borbi i pokušaja da se pronađe smisao, svrha, blagostanje, i nada dok navigiramo kroz ovu digitaliziranu, potrošačima zasićenu, kompetitivnu stvarnost vođenu devastirajućom pohlepom korporativnog kapitalizma. Ispreplićući performans sa tekstom, videom, neobičnim zvukovima, i upečatljivim slikama, Near Life Experience/Iskustvo blizu života stvara uranjajuće, intimno putovanje koje želi inspirirati i približiti publiku svom autentičnom biću.

PREZENTACIJA: 20.8.2016, 20:00, FILODRAMMATICA

Rezidencija se sastoji od dva dijela, od kojih prvi uključuje istraživanje i probe tijekom kojih će biti stvoren izvedbeni komad, dok se obuhvaća dva javna dijela – radionicu i prezentaciju rada. Radionica je otvorena za sve koji žele dobiti uvid u kreativni proces te se uključiti i istražiti moguće teme Near Life Experiencea, kakve su osobna gledišta na probleme i načina na koje se nositi s novim životnim izazovima putem fizičke improvizacije, vježbi pisanja i vokalnog rada.

Rad nastao tijekom rezidencije biti će predstavljen publici u subotu 20.08. u 20 sati. Nakon prezentacije predviđen je kratak feedback i razgovor sa publikom o projektu.

Rezidencija Sarah Lloyd ostvarena je u organizaciji Prostora Plus u sklopu Rezidencijalnog programa Kamov u suradnji s MMSU i Gradom Rijekom.
Rad udruge podržava Zaklada Kultura nova. Udruga Prostor Plus je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge. Prostorima Filodrammatice upravlja SU Molekula.