Poziv na istraživačku rezidenciju sa Sergejem Kovalevichem ARHEOLOGIJA BIĆA: SLAVENSKI KORIJENI- 28.8.-1.9.// 9:00-15:00 // Filodrammatica, Korzo 28

Poziv na istraživačku rezidenciju sa Sergejem Kovalevichem ARHEOLOGIJA BIĆA: SLAVENSKI KORIJENI

28.8.-1.9.// 9:00-15:00 // Filodrammatica, Korzo 28

Umjetnička rezidencija Međunarodnog kazališnog observatorija (ITO) naziva Arheologija bića: slavenski korijeni s poznatim redateljem i pedagogom Sergejem Kovalevichem održat će se od 28.8. do 1.9.2019. u Filodrammatici u Rijeci u suradnji s Udrugom Kamene babe. U sklopu rezidencije otvorit ćemo 3 mjesta za pjevače/ice i glumce/ice s područja Rijeke i okolice koji bi se htjeli/e priključiti radu. Prijave se zaprimaju do 17.8.2019. na email Turn on JavaScript!.

„Jedina vrijednost je ljudsko Biće“  Orfej

Tema arheologija bića predstavlja vertikalno-antropološki rad u vidu dubokog zarona u  istraživanje izvođačkog instrumenta, glasa i tijela, izvođačeve osobe, kao i rastvaranje granica i rad na istoj. Kakvi se procesi javljaju upravo na ovim granicama/pragovima? Radit ćemo na rastvaranju granica bića i na traženju cjelovitosti i uspostavljanja jedinstva. Ovakav antropološko-arheološki rad ima za cilj pronaći, uspostaviti, biti u samom izvoru bića. Metodama rada na objektivnom glasu i tijelu na sjecištu teatra i zbilje tražimo oblik/formu svakog pojedinog izvođača.

Kao temelj našeg istraživanja koristiti ćemo dva bazična elementa:
1. tjelesno/vokalni trening (Zero Ritual)- tjelesnu disciplinu te istraživanje živosti, organiciteta i tjelesnog pristupa glasu i tijelu
2. kritičko mišljenje( refleksiju)- rad na izvođačevom umu

Rad na metodama objektivnog glasa, ali kroz konkretne forme/umjetničke oblike našeg kulturnog nasljeđa - slavenskog nasljeđa - istražujemo počela Slavenskog. Arheološko-reflektivnim pristupom bavimo se izvorištem arhaičnog bića (bića-u-vječnosti), tražeći cjelovitost kroz pokušaj uspostavljanja jedinstva sa suvremenim povijesnim bićem (bićem-u-vremenu).

Aktualizacijom tradicije obraćamo se i vraćamo kao zaboravljenom znanju u koje je upisana naša alternativna prošlost, naši korijeni i naši počeci; vjerodostojnost bića čija je osnova ostvarena na istovjetnosti misli, riječi, čina.

Postavljajući ova pitanje i premise, ovaj program nema za cilj isključivo umjetničko- terapeutske procese već primarno postavlja temelj za Umjetnikovu transformaciju vlastitog umjetničkog promišljanja.

Rad Međunarodnog Kazališnog Observatorija pronalazi i bavi se metafizičkim temeljima Europskog Kazališta gdje se utjecaj suvremenog svijeta očituje odgovorom razdora/jaza između ljudske MOGUĆNOSTI i NUŽNOSTI.

U sklopu rezidencije otvorit ćemo 3 mjesta za pjevačeIce i glumce/ice s područja Rijeke i okolice koji bi se htjeli/e priključiti radu. Rezidencija će se održati u prostorima Filodrammatike, Rijeka, od 28.8. do 1.9.2019. u terminu od 9 - 15h.

Cijena rezidencije: 1.500,00 HRK

UPLATA: na račun HR9223400091110900482 pri Privrednoj banci Zagreb s naznakom "Za rezidenciju Arheologija bića" te je nužno navesti ime i prezime osobe koja dolazi na radionicu.

Vaše prijave s motivacijskim pismom, video snimkom monologa koji sadrži 5-6 formativnih događaja iz vlastitog života, te video snimkama 2 tradicijske pjesme pošaljite na email adresu: Turn on JavaScript! do 17. kolovoza 2019. (Za sva dodatna pitanja obratite se također Adriani Josipović mejlom). 

SERGEI KOVALEVICH, redatelj i pedagog
Veliko nam je zadovoljstvo ponovno u Hrvatsku dovesti ruskog redatelja i pedagoga Sergeia A.Kovalevicha ( International Theater Observatory), dugogodišnjeg suradnika Instituta Jerzya Grotowskog u Wroclawu, redatelja međunarodnog osmogodišnjeg projekta 'Song of Songs','Maisternia pisni','Rasa', 'Time for spirit', 'Evidence for Percival'.Tijekom posljednjih desetak godina surađivao je i mentorirao preko 100 izvođača, glumaca i pjevača u Francuskoj, Latviji, Rusiji, Ukrajini, Turskoj i Poljskoj, između ostalih kao što su Jean-Francois Favreau (Teatar Zar, In Medias Res), Natalka Polovynka( IRMOS ) i našu Irenu Tomažin koja je s njim surađivala kao izvođač punih 5 godina.:)

Rezidencija je ostvarena u suradnji s Udrugom Kamene babe. Udruga Prostor Plus je korisnica institucionalne podrške Zaklade Kultura nova. Prostorima Filodrammatice upravlja SU Molekula.

Partneri