Radionica Zeleni stol-debata uz kavu Mateje Bučar- 1.- 4.12.2015.// 10:30-15:00 // Filodrammatica, Korzo 28, I kat

Radionica Zeleni stol-debata uz kavu Mateje Bučar

1.- 4.12.2015.// 10:30-15:00 // Filodrammatica, Korzo 28, I kat

Prostor Plus u suradnji s rezidencijom Kamov dovodi slovensku urbanu izvedbenu umjetnicu Mateju Bučar i umjetničku organizaciju DUM ne bi li razvili riječku verziju projekta Zeleni stol. Tijekom rezidencijalnog boravka od 1. do 4.12.2015., uz sudjelovanje zainteresiranih riječkih izvedbenih te inih umjetnika radit će na oblikovanju dotične urbane koreografije.

Prostor Plus poziva izvedbene i ostale zainteresirane umjetnike na radionicu s Matejom Bučar na temu urbanih koreografija. Mateja Bučar završila je Ljubljansku školu za balet te nastavila obrazovanje na Rosella Hightower dance centre u Cannesu, a 2015. diplomirala je na Londonskom sveučilištu Trinity Laban Conservatory of Music and Dance. Članica je Slovenskog narodnog kazališta, opere i baleta u Ljubljani i Plesnog kazališta Ljubljana. Od 1992. djeluje kao samostalna umjetnica. Koreografirala je mnoge autorske izvedbe, a u suradnji s Egon March Institute kreirala je predstave Ton-Ka, Cukrarna i A B Sence. Temom urbanih koreografija Mateja Bučar bavi se od 2010. radom na projektima Zeleni stol (2015), Neprimijećeni (2013), Parkiranje-pakiranje (2012), Zeleno svjetlo (2010). Rezidencija Mateje Bučar ostvarena je u suradnji s Rezidencijalnim programom Kamov, a održat će se od 1. do 4.12.2015. u prostorima Filodrammatice u Rijeci.

Tema rezidencije je posljednja od urbanih koreografija Mateje Bučar Zeleni stol iz 2015., a koja se oslanja na djelo Kurta Joosa Green table iz 1932. Joosov Green table predstavlja svojevrsnu prekretnicu u povijesti  koreografije kada je Jooss prvi put postavio (veliki) stol kao prostor i objekt koreografije, odnosno, na veliki zeleni stol diplomacije 20 stoljeća koreografski postavio bezvremensku i neosobnu ratnu trgovinu i njen profit. DUM je, pak, zainteresiran za urbanu svakodnevicu, njene stolove za kavu i štandove, pločnike te na kafiće suvremenog svijeta.

RADIONICA ZELENI STOL - DEBATA UZ KAVU
MATEJA BUČAR / DUM URBANE KOREOGRAFIJE
1-4.12.2015. // 10:30-15:00// FILODRAMMATICA
PREZENTACIJA: PETAK 4.12.2015./ 16:00 /FILODRAMMATICA

Predmet istraživanja je (mali) stol u javnom prostoru (kafićima, terasama) uz kojeg pričajući prolazi naš osobni/javni život. Na debati uz kavu umjesto riječi koristit će se pokret kojim će se stvoriti specifična koreografirana situacija urbanog života i poslužiti kao temelj razmatranja same ideje urbanih koreografija s teoretskih, povijesnih, osobnih perspektiva. Pozivamo sve zainteresirane plesače, koreografe, mislioce, pisce i sve koje zanima tema i refleksija javnoga/urbanog prostora.
Svakoga dana od 10:30 do 11:00 radit će se lagano zagrijavanje tijela, a od 11:00 do 15:00 razrađivat će se teme urbanih koreografija uz video projekcije, vlastito (fizičko) istraživanje pokreta i ideja, slobodne debate uz kavu ili čaj. Na taj način ćemo pokušati stvarati neobičnu a svakodnevnu situaciju nekog angažiranog javnog mjesta. Prezentacija rada na rezidenciji i radionicama održat će se u petak 4.12.2015. u Filodrammatici s početkom u 16 sati.

Radionica je besplatna i otvorenog tipa, prisustvovati se može sva četiri dana, ili samo određenih dana ili sati prema vremenskim mogućnostima i interesu. Prijave na radionicu primaju se do ponedjeljka 30.11. na mail Turn on JavaScript!. Za dodatne informacije u vezi radionice kontaktirajte nas na Turn on JavaScript!.

Projekt Zeleni stol je realizirala je DUM-umjetnička organizacija u koprodukciji s Muzejom grada Ljubljane, Kinom Šiška pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Slovenije i Ureda za kulturu grada Ljubljane.
Rezidencija Mateje Bučar i umjetničke organizacije DUM ostvarena je u organizaciji Prostora Plus kao dio programa za razvoj publike Spaces kojeg podržava Grad Rijeka i u sklopu Rezidencijalnog programa Kamov u suradnji s MMSU, HNK Ivana Pl. Zajca i Gradom Rijekom.
Rad udruge Prostor Plus podržava Zaklada Kultura nova, a prostorima Filodrammatice upravlja SU Molekula.