Perforacije 2023 u Rijeci: Jasna Žmak i UPUH – Od srama, preko srama, protiv srama- Nedjelja, 2.7.2023. // 10-15 h // OKC Palach (Kružna ulica 8)

Perforacije 2023 u Rijeci: Jasna Žmak i UPUH – Od srama, preko srama, protiv srama

Nedjelja, 2.7.2023. // 10-15 h // OKC Palach (Kružna ulica 8)

U sklopu Perforacija u Rijeci će se u nedjelju, 2.7.2023. 10:00 – 15:00 sati u OKC Palach održati radionica "Od srama, preko srama, protiv srama" Jasne Žmak. Sudjelovanje se ne naplaćuje. Potrebne su prijave na Turn on JavaScript! do 29.6. uz kratku motivaciju i biografiju. Mjesta se popunjavaju redoslijedom prijave, a maksimalan broj polaznika_ca je 6.

Pozivamo vas na četvrti ciklus radionica u sklopu inicijative “UPUH Susreti koji nedostaju: Mentalno zdravlje u izvedbeno plesnoj zajednici” koji se bavi posramljivanjem tijela unutar plesnih praksi, izvedbenih procesa, obrazovanja, pedagoškog rada i kritičke prakse. Radionice su namijenjene plesnim i izvedbenim umjetnicima_ama, studentima_cama i svim zainteresiranima koji se bave izvedbenim, autorskim, pedagoškim, produkcijskim i drugim radom u izvedbeno-plesnom polju.

U današnjem društvu neprestano smo okruženi_e više ili manje otvorenim porukama o tome kakva naša tijela trebaju i moraju biti, a te se poruke unutar umjetničkog konteksta, posebice onog izvedbenog i plesnog, samo multipliciraju. To su mjesta na kojima su naša tijela konstantno izložena tuđim pogledima i procjenama te zbog toga vrlo ranjiva, ali ta se ranjivost rijetko prepoznaje i adresira.

Naime, unutar tih konteksta postoji često prešutni, ali zato ništa manje stvarni, pritisak na postizanje “idealnog” tipa tijela, pokreta ili specifične estetike. Taj pritisak, naravno, implicitno podrazumijeva uspostavljanje više i manje vrijednih tipova tijela odnosno pokreta, a tu hijerarhiju potom, nažalost, vrlo lako internaliziramo i ona tako postaje i naše unutarnje mjerilo vlastite vrijednosti i posljedično proizvodi osjećaje nesigurnosti i anksioznosti.

Na ovoj ćemo radionici zato, kroz niz psihodramskih zadataka, imati prilike zajedno bolje upoznati vlastiti sram, saznati kako utječe na naše ponašanje i pokušati ga bolje razumjeti kako bi ga, možda, barem malo smanjile_i i ostvarile_i kvalitetniji odnos s njim.

Radit ćemo u maloj grupi, s naglaskom na međusobno povjerenje i dobronamjernost. Radionica je iskustvenog tipa što znači da podrazumijeva određen stupanj otvaranja i spremnosti za dijeljenje osobnih iskustava i emocija s ostalim polaznic⁞ama. Radionica je stoga namijenjena osobama koje su spremne podijeliti dio svoje intime, ali istovremeno znaju i sebi i drugima postaviti zdrave granice. Za sudjelovanje u radionicama nije potrebno nikakvo prethodno iskustvo.

Radionica u određenim segmentima podrazumijeva kretanje u prostoru i rad s tijelom no dio sadržaja je moguće prilagoditi tako da je poziv otvoren i za osobe s invaliditetom.

Jasna Žmak je dramaturginja, spisateljica i apsolventica psihodramske psihoterapije. Docentica je na odsjeku dramaturgije Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu te autorica nekoliko knjiga. Od 2019. vodi program psihodramskih radionica o seksualnosti “One stvari”. Predsjednica je strukovne udruge SPID – Savez scenarista i pisaca izvedbenih djela.

Program se odvija u suradnji organizacija Domino i Prostor plus u okviru projekta Mreža izvedbenih umjetnosti 2023. koji podržava Zaklada Kultura nova te u suradnji s UPUH-om uz podršku Ministarstva kulture i medija RH.

Sufinancirano sredstvima programa Kreativna Europa Europske unije u okviru projekta ACT: Art, Climate, Transition.