Otvorene prijave na edukacijski program Oblikovanje izvedbe- U tijeku su prijave za upise na edukacijski program  Oblikovanje izvedbe Prostora Plus do 27.1.2015.

Otvorene prijave na edukacijski program Oblikovanje izvedbe

U tijeku su prijave za upise na edukacijski program Oblikovanje izvedbe Prostora Plus do 27.1.2015.

Ciklus istraživačkih radionica na polju izvedbenih umjetnosti.

Prostor Plus otvara prijave na ciklus intenzivnih radionica pod nazivom Oblikovanje  izvedbe. Radionice su namijenjene onima koji žele aktivno i kreativno istraživati na polju izvedbenih umjetnosti, razumjeti segmente realizacije projekta (od ideje do realizacije), tematski se fokusirajući na različite aspekte pri oblikovanju izvedbe.

U odnosu na formalne edukacijske programe, edukacijski model koji se razvija u okviru Prostora Plus, utemeljen je na pristupu koji njeguje različite edukacijske modele i strategije posebno naglašavajući igru, maštovitost, razvijanje osjećaja za kolektivni rad te društveno odgovornu i relevantnu umjetničku praksu.

Program je besplatan no broj polaznika ograničen! Prednost imaju polaznici koji će pohađati sve radionice, no moguće je pohađanje i svake radionice zasebno. Sve radionice se održavaju u prostorima Filodrammatice, Korzo 28/I kat u Rijeci.

Prijave s kontaktom i kratkim motivacijskim pismom poslati na Turn on JavaScript! do 27. siječnja 2015. godine.

31.1. / 1.2. – 10:00-18:00 DAVOR MIŠKOVIĆ : OD IDEJE DO JAVNOSTI

Radionica se bavi razvojem ideja o programima, prostorima, klubovima, galerijama, teatrima, radionicama, itd. Kroz radionicu će se pokazati kako se ideje mogu razvijati u različitim smjerovima gdje imaju potpuno drukčije učinke. Cilj je pomoći polaznicima da svoje ideje primjene na konkretne lokacije u kojima djeluju i u kojima žele djelovati...

Za ovu radionicu potrebno je iskustvo u pisanju i/ili razvijanju projekata/programa.

7. / 8.2. – 10:00-16:00 ŽAK VALENTA: MY BODY FULL OF IDEAS 

Procesi pojave i akumulucije ideja su vrlo zanimljivo područje za umjetničku valorizaciju istih. U finalizaciji umjetnička praksa skup je selektiranih i realiziranih ideja koje su pronašle svoj put ka centru umjetnikove pažnje i zadržale njegovu/zinu fokusiranost, te potiču ostale procese koji slijede u mehanizmu i vode ka vidljivosti početne ideje ili umjetničkom projektu...

14./15.2. - 10:00-18:00 IRENA MIKEC: TIJELO U POKRETU - POKRET KAO MEDIJ

Cilj radionice je dobiti uvid u cjelovit rad s tijelom; improvizaciju kao dimenziju razvijanja plesne tehnike, fiksiran plesni materijal u službi učenja tehnike kretanja po podu i spajanja prostornih razina te u vokabular i metode istraživanja pokreta s ciljem razvijanja autorskog jezika

20. / 21. / 22. / 23.3. – 10:00-18:00 SELMA BANICH: PREMA TIJELOVANJU

«Sunce svijetli za sve jednako. » (Tomaž Humar)

Radionica Prema tijelovanju će se baviti oblikovanjem izvedbe u javnom prostoru odnosno mogućnostima pokretanja 'javnog tijela' izvan zadanih parametara već organiziranog grada. Dvodnevna radionica zamišljena je kao terensko istraživanje i priprema za 24-satnu izvedbu u javnom prostoru koja će uslijediti trećeg dana radionice.

27. / 28. / 29.3. – 10:00-18:00 N. MARKOVIĆ/ A.MIRČEV: JAVNI PROSTOR (JAVNA SFERA) KAO SIMPTOM

Radionica Javni prostor (javna sfera) kao Simptom za polazišnu hipotezu uzima misao da je javni prostor simptom. U psihoanalitičkoj strukturi prema kojoj se simptom javlja kao zakazivanje jezika te bumerang efekt potisnutog, smatrali smo da bi nas mišljenje ovim tragom moglo povesti put istraživanja i iskušavanja prostora koje bi se potrudilo da ode korak dalje od uobičajene konceptualizacije ili nadteoretizacije prakse. ..

11. / 12.4. – 10:00-18:00 SANDRA BANIĆ NAUMOVSKI: MAŠTANJE O KOREOGRAFIJI

Cilj je radionice korištenjem osnovnih koreografskih postupaka kreirati kratke plesne ulomke, te se posvetiti njihovom/im mogućem/im tumačenju/ima kao vizualnim pokretnim slikama. Pitanja kojima ćemo se baviti su: što nam govore pokretne/scenske slike? Što je to što vidimo/doživljavamo kao proizvod procesa stvaranja i strukturiranja plesa? Kako ples čita/vidi/doživljava običan, needucirani gledatelj?

18. / 19.4. – 10:00 – 18:00 ALAN VUKELIĆ: OBLIKOVANJE SVJETLA

Dvodnevna radionica oblikovanja svjetla fokusirat će se na oblikovanje svjetla u izvedbenoj umjetnosti. Predavanja i diskusija o oblikovanju svjetla, upoznavanje polaznika s rasvjetnom opremom, bojama i sl. te pravilnim rukovanjem istom kao i razgovoru o izvedbenom prostoru i pripremi za postavljanje i pripremu vlastitog izvedbenog prostora svjetlom (polaznici sudjeluju u postavljanju rasvjete i prostora)...

8. / 9.5. – 10:00-18:00 DAVID BELAS: PROSTOR KAO DRAMATURŠKI ELEMENT

Tema radionice jest Prostor odnosno prostor igre kao zaseban dramaturški element unutar izvedbene prakse te istraživanje mogućnosti koje on pruža unutar procesa stvaranja predstave. Radionica se sastoji od dva segmenta; upoznavanja i stvaranja Prostora za igru te upoznavanja s osnovama korištenja dijas-projektora odnosno slike. U procesu istraživanja korištenja slike, prostora, apstraktnog mišljenja stvarat će se osnova za izvedbu zajedničkog performansa...

Ukoliko želite primati novosti iz Prostora Plus prijavite se na naš newsletter. O ostalim edukacijskim programima saznajte više ovdje.

Program je realiziran je kroz programsku platformu Prostora Plus uz potporu Zaklade Kultura nova i Lifelong Learning Programme te Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Stajališta izražena u ovom programu ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Prostorima FIlodrammatice, Marganova i Palacha upravlja SU Molekula.