Festivalska smišljaonica- 8. i 9.6.2019. // 9-15h // Filodrammatica

Festivalska smišljaonica

8. i 9.6.2019. // 9-15h // Filodrammatica

S veseljem započinjemo edukaciju s djecom školskog uzrasta, u suradnji s Vijećem mladih Benčić kroz koju ćemo osmišljavati pravi pravcati festival izvedbenih umjetnosti – cirkusa i suvremenog plesa! Radionica upoznavanja sa suvremenim plesom i raznim cirkuskim vještinama poslužit će kao uvod koji priprema polaznike za proces selekcije umjetničkog programa, a provodi se u sklopu projekta “Žiroskop – civilno-javno partnerstvo u upravljanju prostorima kulture u Rijeci”. Radionica se održava u subotu i nedjelju 8. i 9.6. od 9 do 15 sati u Filodrammatici, a voditelji su Ivana Kalc, Nives Soldičić i Marko Ilić.

Da bismo mogli festival osmisliti kako treba – od dizajna, selekcije predstava, marketinga, moramo se bolje upoznati sa glavnom temom. U tome će nam pomoći Marko Ilić, Nives Soldičić i Ivana Kalc s kojima ćemo praktično isprobati različite cirkuske vještine i suvremeni ples. Istražiti ćemo zajedno koliko je teško izvoditi različite plesne figure, što sve podrazumijeva priprema koreografije, koje sve cirkuske vještine postoje te koje rekvizite i pripremu zahtijevaju.

Više o voditeljima:

Ivana Kalc. Nakon formalnog obrazovanja u Rijeci (studij germanistike i povijesti), 2003. godine odlazi u inozemstvo na studij suvremenog plesa (SEAD – Salzburg; Anton Bruckner Privatuniversitat – Linz, Austrija). Nakon stečene diplome, živi i radi kao plesačica i pedagoginjaa u Austriji i Njemačkoj, 2008. godine dobitnica je DanceWEB stipendije u Beču (ImpulsTanz Festival). Godine 2009. osniva umjetničku organizaciju Kabinet, u čijoj produkciji ostvaruje vlastite autorske radove (Markacije; Braća Kalc/Kamo sve to vodi?; Honestly, me; We’re in this together; Naša stvar). Godine 2010. vraća se u Hrvatsku i potpuno se posvećuje djelovanju u području suvremenog plesa. Godine 2010. postaje predsjednica Upuh-a Rijeka. Postaje članicom HZSU 2012. kao samostalna plesna umjetnica. Kao autorica i izvođačica surađivala je s mnogim domaćim i inozemnim umjetnicima te gostovala na raznim festivalima u zemlji i inozemstvu. Voditeljica je Festivala suvremenog plesa Periskop 2016.

Nives Soldičić. Cirkuska umjetnica i performerica, plesačica, klaunesa, autorica. Pokretačica plesa na svili u Rijeci. 2008. godine u CKM-u otkriva i zaljubljuje se na prvi pogled u ples/akrobacije na svili/tkanini. 2009. se vraća u Rijeku i u Prostor Plus. Od tada aktivno djeluje u udruzi, sudjeluje u raznim plesnim performansima, organizira radionice cirkuskih vještina, vodi redovne satove akrobacija na svili te je jedna od umjetničkih selektorica Festivala suvremenog plesa i pokreta - Periskop. Osim toga, vodi intenzivne radionice akrobacija na tkanini u Hrvatskoj, Sloveniji i Italiji. Klaunesa je u udruzi Crveni nosovi od 2013. godine i od tada se redovito obrazuje u Internacionalnoj školi humora u Beču.

Marko Ilić. Klaun i performer koji dolazi iz Beograda. Klaunovske vještine učio je u Beogradu, a usavršavao u Tel Avivu. Organizator je mnogih festivala i događaja, među istaknutijim Baskerfest, Ulica otvorenog srca, Festivala Radost Evrope i drugih. Jedan je od pokretača projekta Doktori klovnovi u Srbiji te projekta Pametni cirkus za djecu. Uz navedeno bavi se glumom, režijom, scenografijom, kostimografijom, organizacijom i kuhanjem.

Kroz subotu i nedjelju puno ćemo se kretati tako da je bitno da se obučemo u udobnu odjeću (tajice, trenirka, majica kratkih rukava)!

Radionica je besplatna, a djeci će biti osiguran topli obrok. Prijave su otvorene do petka, 7. lipnja 2019. ili do popunjavanja predviđenog broja mjesta na radionici. Dodatne informacije i formular prijave pronađite na ovoj poveznici, no požurite s prijavama jer je broj mjesta ograničen! 

*Fotografija: Tanja Kanažir

Radionica se provodi u partnerstvu s Udrugom Prostor Plus u sklopu projekta “Žiroskop – civilno-javno partnerstvo u upravljanju prostorima kulture u Rijeci” 
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Organizacija aktivnosti je sufinancirana u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj komunikacije isključiva je odgovornost Udruge Prostor Plus.

Udruga Prostor Plus korisnica je institucionalne podrške Zaklade Kultura nova. Prostorima Filodrammatice, Palacha i Marganova upravlja SU Molekula.

Partneri