DanceAbility radionica plesa i pokreta- 2.12.2018. // 11h-13h // Ciottina 24a // voditeljica: Helvecia Tomić

DanceAbility radionica plesa i pokreta

2.12.2018. // 11h-13h // Ciottina 24a // voditeljica: Helvecia Tomić

POPUNJENO, prijave zatvorene. Tokom 2019. godine održat će se još 4 DanceAbility radionice, tako da svi koji se niste stigli prijaviti sad radujemo vam se u 2019. godini! 

MJESTO: Ciottina 24a, dvorana plesnog centra Flame (ulaz pristupačan vozilima i pomagalima za kretanje)
VRIJEME: od 11h do 13h
CIJENA: Free

Radionica je namijenjena za sve zainteresirane osobe, neovisno o invaliditetu ili savršenosti tijela, neovisno o razini tjelesne funkcionalnosti, neovisno da li ste ikad prije plesali, amaterski, rekreativno ili profesionalno. Sve razine znanja su dobrodošle, od nula znanja i iskustva do doktora plesnog znanja i iskustva. Mješovite grupe s obzirom na tjelesnu datost i iskustvo najplodnije su tlo za pronalazak i produbljivanje vlastitog izričaja.

Kako bi osoba izrazila svoj individualni kreativni pokret, pristup koji se koristi vrlo je usmjeren na prakticiranje improvizacije. Improvizacija je prostor nepoznatog, a istraživanje nepoznatoga osigurava rast. Radimo iznutra prema vani, kroz maštu, bez zadanih pokreta, osjećajući i razvijajući vlastite pokrete, dok na kraju spajanjem individualnih izraza kreiramo zajednički izraz. Inkluzivnim pristupom, gdje su sve psiho-fizičke različitosti dobrodošle, povećava se svijest o kreativnosti i mogućnosti kretanja svake osobe, ujedinjuje sudionike kroz vježbe osmišljene tako da svatko može sudjelovati, bez izolacije, izgrađujući povjerenje, vezu i zajedništvo.

Inkluzivni ples je, dakle, i alat za senzibiliziranje društva i otvaranje mogućnosti marginaliziranim skupinama i „povlaštenim skupinama“ pronalaska zajedničkih vrijednost, no kako se prvenstveno bavimo plesom i pokretom otvara se ovim pristupom široka paleta vokabulara kretanja i odmiče od ustaljenih pokreta. Ovaj pristup plesu nije terapija. Nije za osobe s invaliditetom niti se radi o osobama s invaliditetom. To je terapija kao bilo koji drugi oblik plesanja. To je suradnja i okruženje za učenje jednako za svakoga. To nije okolina u kojoj neki ljudi dolaze "pomoći", a drugi dolaze "da im se pomogne". To je prostor ravnopravnosti i slobode za sve. Tu smo da pronađemo, razvijamo, produbljujemo svoj plesni izraz.

Radionicu vodi Helvecia Tomić. Helvecia je certificirana za vođenje pokreta i plesa grupa mješovitih fizičkih mogućnosti po DanceAbility metodi.

U Portugalu stječe DanceAbility edukaciju, dok u Zagrebu glumačku i plesnu edukaciju te naziv magistre makroekonomije. Kao glumačka i plesna izvođačica surađuje na društveno angažiranim umjetničkim projektima. Primjeri takve suradnje su: cjelovečernja plesna predstava ‘Moje srce kuca za nju’, kazališta Montažstroj, koja je uključivala kao izvođačice ujedno i najranjivije članove našeg društva, beskućnice i nezaposlene žene; projekt Skaraventer – “Angelus Novus: živa razglednica iz Zagreba”, fizičkog i interaktivnog kazališta Teatro In Rivolta iz Italije, koji se bavi građevinskim ruševinama i emocionalnim vezama koje s njima (ne)uspostavljamo; “Napravi malo mjesta za maštu”, interaktivna kazališna dječja predstava koja potiče i razvija kreativnost i maštu; u IMRC kolektivu za istraživanje plesa i pokreta sudjeluje kao voditeljica radionica te izvođačica u cjelovečernjim plesnim predstavama „Nukleon“ i „Bella Ciao”; u projektu „5. ansambl“ Grada Rijeke i HNK pl.Zajc voditeljica je scenskog pokreta i plesa. Vodi inkluzivne plesne radionice u Zagrebu, Rijeci i ostatku Hrvatske po DanceAbility metodi.

PRIJAVE: do 30.11. na email Turn on JavaScript! poslati "Ispunio/la sam obrazac prijave za DanceAbility." - u dnu ove stranice, ispod logo-a, nalazi se obrazac za prijavu.

MJESTO: Ciottina 24a, dvorana plesnog centra Flame (ulaz pristupačan vozilima i pomagalima za kretanje)
VRIJEME: od 11h do 13h
CIJENA: Free
DONJA dobna granica: 13 god, gornje nema.

Ovaj program realiziran je u suradnji s PC Flame, a sufinancira ga ACI d.d. i NP Krka. Udruga Prostor Plus korisnica je institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva i Zaklade Kultura nova.

Partneri