Tri dana žena u jazzu - Women in Jazz Festival Rijeka- Women in Jazz // 11.-13.11.2015 // Filodrammatica / HKD na Sušaku

Tri dana žena u jazzu - Women in Jazz Festival Rijeka

Women in Jazz // 11.-13.11.2015 // Filodrammatica / HKD na Sušaku

U Rijeci će se od 11. do 13. studenog 2015. održati Women in Jazz festival u organizaciji Prostora Plus. Festival će donijeti nastupe pet jazz sastava impresivnih talijanskih jazzistica u veliku dvoranu Filodrammatice i HKD na Sušaku promovirajući izvrsnost glazbenica u ulozi liderica na području jazza.

Poznate talijanske jazz umjetnice nastupit će sa svojim glazbenim skupinama i predstaviti aktualne projekte: osebujna interpretatorica Monica Demuru (vokal) s Christianom Calcagnileom u duetu Blastula, Milena Angelè (saksofon) i lirski projekt Resiliency u kojem se otiskuje s početaka svojih raznorodnih glazbenih utjecaja, Silvia Bolognesi (kontrabas) svirat će Dialogue u duetu s trubačem Angelom Olivieriem, Cecilia Sanchietti (udaraljke) predstavit će svojevrsnu filozofiju grupnog kružnog muziciranja sa Circle Time, a Federica Zammarchi (vokal) u Jazz Oddity jazz putovanje ranijim opusom Davida Bowiea.

Poseban dodatak nastupima Cecilie Sanchietti i Milene Angelè bit će interdisciplinarna suradnja glazbenica i plesačica suvremenog plesa na temu Improvizacija koji će nastati kao rezultat radionice u organizaciji Prostra Plus s edukatoricama Lelom Kaplowitz, Kate Foley i Ivanom Kalc, a Lela Kaplowitz pojavit će se i kao gošća Monice Demuru i Blastule na koncertu u HKD-u na Sušaku koji se odvija u suradnji s 24. međunarodnim riječkim festivalom jazz glazbe - Jazz Time Rijeka 2015. Federici Zammarchi pridružit će se vokalistica Laura Taglialatela kao pobjednica WinJazz natjecanja održanog u Rimu u sklopu projekta Women in Jazz.

Women in Jazz – Žene u Jazzu međunarodni je projekt udruge Mulab iz Rima kojeg financijski podržava MIBACT Ministarstvo kulture Italije s ciljem promocije, razvoja i mobilnosti jazz glazbenica u Europi. Projekt teži potaknuti i promovirati vodstvo žena u, još uvijek, prema muškarcima orijentiranom sektoru kakav je jazz u Italiji i ostatku svijeta. Projekt Women in Jazz želi doprinijeti poboljšanju mogućnosti i kreativne razmjene za jazz glazbenice u drugim zemljama EU pa će se, tijekom studenog i prosinca 2015 godine, održati turneja talijanskih jazzistica u Rimu (It), Rijeci (Hr), Londonu (UK) i Katowicama (Poljska) u suradnji s partnerima iz dotičnih zemalja: Prostor Plus, Collage Arts i Arteria Fundacja.

Ponedjeljak 09.studeni 2015.  Book Caffe Dnevni boravak

17:00 Razgovor: Žene u jazzu
Cecilia Sanchietti - jazz glazbenica // Lela Kaplowitz - jazz glazbenica // moderira: Kristina Posilović - književnica i feministkinja

RASPORED KONCERATA

Srijeda 11.studeni 2015., Filodrammatica 

20:30 Silvia Bolognesi: Dialogue
Silvia Bolognesi – kontrabas // Angelo Olivieri – truba

21:30 Cecilia Sanchietti: Circle Time  u suradnji s plesačima Prostora Plus
Cecilia Sanchietti – perkusije // Davide Grottelli – sax tenor i sopran // Gaia Possenti – klavir // Stefano Napoli – kontrabas

Četvrtak 12. studeni 2015., HKD na Sušaku
u suradnji s festivalom Jazz Time Rijeka

20:00 Monica Demuru: Blastula uz gostovanje Lele Kaplowitz
Monica Demuru – vokal //
Cristiano Calcagnile - udaraljke // gošća: Lela Kaplowitz – vokal

Petak, 13. studeni 2015, Filodrammatica

20:30 Milena Angelè: Resiliency u suradnji s plesačima Prostora Plus
Milena Angelè – saksofon // Edoardo Ravaglia - klavir // Riccardo Gola - bas// Fabio Sasso - udaraljke

21:30 Federica Zammarchi: Jazz Oddity
Federica Zammarchi – vokal // Enrico Zanisi - klavir // Marco Siniscalco - bas // Emanuele Smimmo - udaraljke // gošća: pobjednica WinJazz natjecanja Laura Taglialatela - vokal

Projekt Women in Jazz je realizirao Mulab (It) u partnerstvu s Prostorom Plus (Hr), Collage Arts (VB) te Fundacja ARTeria (Po) pod pokroviteljstvom Talijanskog ministarstva kulture MiBACT.
Festival Women in Jazz u Rijeci ostvaren je u suradnji s 24. međunarodnim riječkim festivalom jazz glazbe - Jazz Time Rijeka 2015. uz podršku Ministarstva kulture RH. Razgovor Žene u jazzu ostvaren je u suradnji s Book Caffeom Dnevni boravak.

Festival Women in Jazz dio je programa za razvoj publike Spaces kojeg podržava Grad Rijeka i u sklopu Rezidencijalnog programa Kamov u suradnji s MMSU i Gradom Rijekom.

Rad udruge Prostor Plus podržava Zaklada Kultura nova, a prostorima Filodrammatice upravlja SU Molekula.