Stories Behind Cities / Priče iza gradova- Rijeka - grad neispričanih priča

Stories Behind Cities / Priče iza gradova

Rijeka - grad neispričanih priča

Grad nije grad bez ljudi u čijim uspomenama živi. A da te uspomene budu zabilježene i sačuvane pobrinut će se projekt Stories Behind Cities, odnosno Priče iza gradova, koji se počinje provoditi u Rijeci. Radi se o međunarodnom projektu koji se osim u Hrvatskoj provodi i u Srbiji i Rumunjskoj u tri grada koji su, uz Rijeku, dobili titulu Europske prijestolnice kulture: Rijeci, Novom Sadu i Temišvaru. Ove tri zemlje dijele zajedničku povijest, povijest obilježenu konfliktima, promjenom granica i totalitarnih režima. Cilj je projekta uspostaviti nove narative koji bi te tri zemlje udaljili od negativnih stereotipa koji ih određuju i otkriti još neispričane priče koje će pomoći oblikovati nove narative ta ti grada.

Imate li vi neispričanu priču o Rijeci? Podijelite je jer možete biti uvršteni u tiskanu publikaciju koja će okruniti ovaj projekt.

Priče, narativi i pripovijedanje zauzimaju središnje mjesto u svim kulturama. Priče nam pomažu predočiti i shvatiti vlastitu povijest, zajednicu, generacije, kao i usmenu predaju i njenu važnost za očuvanje naslijeđa. Priče oblikuju sliku drugih naroda o nama, ali i to kako vidimo sami sebe.

U potrazi smo za novim pričama, informacijama, mitovima i legendama o Rijeci koji bi nam pomogli vidjeti naše gradove na drugačiji način i promijeniti naša dosadašnja stajališta i poglede o njima. Neka i vaša priča bude zabilježena u projektu Stories Behind Cities, jer upravo vi, građani ovog grada, možete ispričati one još neispričane priče, priče iz svog osobnog iskustva, priče koje će stvoriti novi narativ grada. 

Priče koje se traže mogu biti razne tematike što znači da svatko može doprinijeti. Traže se: priče o povijesnim ličnostima i zanimljivim ljudima iz prošlosti Rijeke, priče o povijesnim događajima koji su se odigrali na području Rijeke, priče o riječkim građevinama i priče o nekadašnjem životu Rijeke, njenim običajima, vjerovanjima, mitovima i legendama o Rijeci i njenoj okolici. Vašu priču možete podijeliti s nama putem platforme projekta Priče iza gradova / Stories Behind Cities https://behind.city/hr/ ili poslati na mail Turn on JavaScript!, a možete dodati fotografiju, video ili audio koji je povezan s pričom.

Projekt Priče iza gradova realizira se uz podršku Kreativne Europe, programa Europske komisije.

Partneri: 

Prostor - Srbija, Novi Sad
FITT - Rumunjska, Temišvar
Melting Pro - Italija, Rim
Prostor Plus - Hrvatska, Rijeka