Rapsodija za tri glave, šest stopala i deset ruku- 15.12.2018.// 19:00 // Filodrammatica, Korzo 28, I kat

Rapsodija za tri glave, šest stopala i deset ruku

15.12.2018.// 19:00 // Filodrammatica, Korzo 28, I kat

Prostor Plus dovodi Rapsodiju za tri glave, šest stopala i deset ruku u Filodrammaticu, u subotu 15.12.2018. u 19 sati. Rapsodija je autorski projekt Nastasje Štefanić u suradnji s plesačicama Koraljkom Begović, Sintijom Kučić i Martinom Terzić te glazbenicima Brankom Nikolićem i Markom Rušnovom proizašla je iz želje za istraživanjem različitih zvukovnih kvaliteta te vrsta kretanja koje se javljaju kao reakcije na zvuk.

Osnova istraživanja bilo je iscrpljivanje mogućnosti izražavanja, naglašavanjem određenih glazbenih elemenata (ritam, melodija, dinamika) i uporabom pojedinih dijelova tijela odnosno bavljenja detaljem u odnosu na cjelinu i obratno. Svaki pojedinac na svoj način doživljava zvuk i pokret te ga isto tako utjelovljuje i interpretira . Ta specifičnost svakog od njih poslužila je kao baza za stvaranje bogate i raznolike palete glazbeno-plesnog materijala koji ponekad sadrži kvalitativno suprotna rješenja i ideje povezane u izražajnu materiju koja predstavlja zajednički jezik grupe. Početna uloga inicijatora postepeno prelazi sa zvuka na pokret te se opet vraća na zvuk; Naizmjenična igra međusobnog preuzimanja inicijative trebala bi u izvođačima potaknuti stanje jasne prisutnosti, potpune svjesnosti i spremnosti što, nadalje, plijeni pogled i stalnu pozornost gledatelja.

Kao finalni produkt predstava Rapsodija za tri glave, šest stopala i deset ruku se bavi dinamičkim izmjenama i poigravanjem odnosa detalja i cjeline unutar specifične strukture koja tvori svijet za sebe. Taj svijet se stvara pred voajerskim okom gledatelja promatrača te se može percipirati začudnim, drugim, ali na momente poznatim i bliskim, ponekad fizički nedokučivim, zagonetnim, ali istovremeno i privlačnim. Promatrač svjedoči sinergiji zvuka i pokreta, živog i neživog, subjekata i objekata. Publici se pruža mogućnost da osjeti okoliš u kojemu je prisutno međusobnom osluškivanje i pretapanje uloga što rezultira uzajamnim doprinosom kreaciji osobnog svijeta u kojemu se isprepliću kretanja tijela, zvuka i tišine.

AUTORSKI TIM

Koreografija: Nastasja Štefanić
Izvedba: Koraljka Begović, Sintija Kučić/Anđela Bugarija, Martina Terzić, Branko Nikolić i Marko Rušnov
Dizajn svjetla: Luka Matić/Sara Bundalo
Grafičko oblikovanje i fotografija: Lili Zaneta
Produkcija: Nina Križan (KUFER)

Rad je nastao u produkciji KUFER u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu, Studentskim centrom, Kulturom promjene, Teatrom &TD

*photo: Lili Zaneta

Ovo gostovanje realizirano je u suradnji s KUFER-om i uz financijsku podršku Ministarstva kulture RH te sponzorsku podršku Brasserie As. Udruga Prostor Plus je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge i Zaklade Kultura nova. Prostorima Filodrammatice, Marganova i Palacha upravlja SU Molekula.

Partneri