Kinogibanja - ciklus večeri plesnog filma- 26. 4. // 18 h // Art-kino, Krešimorova 2 i 28. 4. //19 h // Galerija Kortil, Strossmayerova 1

Kinogibanja - ciklus večeri plesnog filma

26. 4. // 18 h // Art-kino, Krešimorova 2 i 28. 4. //19 h // Galerija Kortil, Strossmayerova 1

Uoči Međunarodnog dana plesa, Prostor plus pokreće novu manifestaciju, Kinogibanja, ciklus četiriju večeri plesnog filma i digitalnih ekvivalenata uz druženje i razgovore s autoricama filmova. Proljetni dio ciklusa obuhvaća dvije večeri na dvije različite lokacije. U sklopu događanja premijerno će biti izvedena videoinstalacija i izvedbeno predavanje „Zbornik pogleda” autorice Mije Štark.

Prva večer će se održati u srijedu 26. travnja u 18 sati u Art-kinu (Krešimirova 2), dok će se druga održati u petak 28. travnja u 19 sati u Galeriji Kortil (Strossmayerova 1). Program po danima s opisom filmova nalazi se niže. Ulaz na Kinogibanja se ne naplaćuje. 

U programu ovogodišnjih Kinogibanja zastupljeni su filmovi koji promišljaju plesnu građu s obzirom na prirodu i odnos tijela prema okolišu. Taj tematski okvir, prisutan u plesnome filmu hrvatskih autora od prve pojave do suvremenosti, svake večeri razmatra se iz drugog aspekta - od prostornih relacija tijela i okoliša, opreke prirode i kulture/civilizacije do posve imaginarnih svjetova, obuhvaćajući različite izvedbeno-filmske formate. Ciklus se fokusira na produkciju hrvatskih autora i posebnosti njihovih autorskih pristupa i stilova. 

PROGRAM:

26. travnja 2023. u 18 sati @Art-kino Croatia (Krešimirova 2)  

Iva Pavičić i Vladimir Končar: Polaganost 

Senka Baruška: Cesara

Marija Šćekić: Babine suze 

Vladimir Končar: Sudar

Irma Omerzo: Plesati sa…, Sivo, Meteo 

Dora Brkarić: an Hum an

Nakon projekcija razgovor s autoricama filmova Ivom Pavičić, Senkom Baruškom i Irmom Omerzo moderira kuratorica programa Ivana Slunjski. 

 

28. travnja 2023.  u 19 sati @Galerija Kortil  (Strossmayerova 1) 

Eleonora Vrdoljak: VisualLetter#1 

Ivana Kalc: Lazarus

Mia Štark: Zbornik pogleda* 

* videoinstalacija i izvedbeno predavanje – hrvatska premijera

Nakon projekcija razgovor s autoricama filmova Ivanom Kalc i Mijom Štark moderira kuratorica programa Ivana Slunjski. 

Opisi filmova nalaze se na linku.

Plesni film ili „ples za kameru” djelo je koje spaja posebnosti plesnoga i filmskoga medija, a u Hrvatskoj, posebice Rijeci publika nema često priliku gledanja plesnih filmova zbog neprepoznatosti i podzastupljenosti te filmske forme. Stoga će ova jedinstvena manifestacija omogućiti riječkoj publici upoznavanje s plesnim filmovima domaćih autora. 

Kinogibanja organizira Udruga Prostor plus u suradnji s Art-kinom i Galerijom Kortil, a sufinanciraju ga Hrvatski audiovizualni centar, Primorsko-goranska županija i Ministarstvo kulture i medija RH.