International Harvester: Prototypes- Plesni/novo-medijski performans i predavanje

International Harvester: Prototypes

Plesni/novo-medijski performans i predavanje

Ovo je post-barokna halucinacija povodom ekonomske krize u Hrvatskoj, autorice i koreografkinje Kate Foley. Ona i njezini suradnici u ovom se projektu pitaju: koja je cijena "normalnog" života? Što vrednujemo? Koje su alternative moguće u današnjem trenutku? International Harvester: Prototypes predstavlja dovršetak prve faze dvogodišnjeg novo-medijskog projekta oko kojeg se okupilo deset umjetnika, koji djeluju u mediju, plesa, žive glazbe, projekcije i orginalnih kostima.

International Harvester je moja post-barokna halucinacija o ekonomskoj krizi, inspirirana iskustvom uzimanja kredita za osobni automobil (u švicarskim francima) u Hrvatskoj 2008. Bila sam zavedena snom o životu koji bi ovdje mogla imati, a koji sebi nisam mogla priuštiti u SAD-u.

2010. godine frustrirana pregovorima s lokalnom bankom o smanjenju iznosa rate za kredit, najzad sam pisala predsjedniku banke i postigla minoran uspjeh. To sam učinila po savjetu susjede, koja je slično postupila u svezi s kreditom jednog od svojih stanova. Čitajući list Financial Times of London, svoju sam situaciju sagledala u širem kontekstu, pri čemu sam otkrila i njihov magazin "How to spend it" ("Kako potrošiti", prev.), koji je namijenjen globalnoj post-baroknoj klasi bogataša, ili bolje rečeno, onima među nama koji imaju puno veća primanja. 

Moj je djed imao džip International Harvester Travelall (62´ godište), kojeg je vozio sve do svoje smrti. Koristio ga je za svoje lovačke i ribolovačke pohode, kao i za putovanja s obitelji po prirodi sjeveroistoka pacifičke regije u SAD-u. Isti sam automobil i sama koristila kada sam bila na turneji s plesnom grupom u Seattleu 1988. god. Vozilo koje sam ovdje kupila sličnog je oblika, boje i funkcije. U ovom radu tematiziram kontraste života na mjestu gdje ono buntovno i snovito susreće zbilju u banci, u uredu javnog bilježnika, na glavnom trgu, zajedno sa raskošnim snovima imućnih na stranicama "How to spend it". Pitam se, koja je cijena ovog sna o "normalnom" životu? Pitam publiku: što vrednujemo?

Kate Foley

Suradnici/ko-autori:

Režija/koreografija: Kate Foley

Dizajn svjetla: Alan Vukelić

Dramaturgija: Andrej Mirčev

Glazba: Josip MarsićZoran Medved,Joe Kaplowitz

Izvođači: Jorge Correa Bethencourt,Kate Foley

Kostimi: Maja Radešić

Projekcije/scenografija: Damjan SporčićDražen Vitolović

Dokumentacija: Film Aktiv

Predavač: Dr. sc. Milford Bateman

Partneri: MMSUDrugo More

Producentica: Tanja Kalčić

Produkcija: Prostor Plus

Članovi i suradnici u projektu:

Alan VukelićDr. sc. Andrej Mirčev Kate Foley