Ganz nove Perforacije i Noć performansa u Rijeci 2019- 14./15.12.2018.// 20 h  i 21 h // FIlodrammatica

Ganz nove Perforacije i Noć performansa u Rijeci 2019

14./15.12.2018.// 20 h i 21 h // FIlodrammatica

U dva dana programa u Filodrammatici pogledajte predstavljanje međunarodne produkcije, novocirkusku izvedbu i performanse. Program: 14.6. od 20h Bruno Isaković i Silvio Lang: Conferencia de putas [PREDSTAVLJANJE] Malicia!: Dobrodošli u raj, ako ga možete istrpiti [WORK-IN-PROGRESS] 15.6. od 21h Noć performansa: Dora Brkarić, Marko Jović, Nika Rukavina

O izvedbama:

Bruno Isaković i Silvio Lang: Conferencia de putas

Bruno Isaković i argentinski kazališni redatelj i koreograf Silvio Lang će predstaviti projekt Conferencia de putas, predstavu koju zajedno stvaraju te koja će imati premijeru u sklopu programa EPK 2020. U Rijeci će sa zainteresiranom javnošću voditi razgovor na temu seksualnog rada i propitivanja problematika koje se nameću u Hrvatskoj te na koji se način društvo odnosi prema seksualnom radu na našim prostorima i u Argentini. Trenutno se bave teorijskim istraživanjem i prikupljanjem podataka kroz intervjuiranje pravnika, aktivista, antropologa te seksualnih radnika, a praktičan rad na predstavi kreće sredinom kolovoza ove godine.

Silvio Lang argentinski je redatelj posvećen teorijskim istraživanjima, nastavi i umjetničkoj suradnji u suvremenom plesu, performansu, dramaturgiji i kazalištu. Predavao je u raznim nezavisnim prostorima i kulturnim i sveučilišnim institucijama u Argentini i Latinskoj Americi. Stvorio je i koordinirao program obuke za smjer i scensko stvaralaštvo Škole za umjetnost i obrt argentinskog kazališta La Plata. Bio je producent i akademski suradnik Mundi Reading programa Nacionalnog sveučilišta San Martín. Sudjeluje u skupini kulturnog aktivizma Politička scena, feminističkoj zbirci Las Insumisas de las Finanzas i militantnoj istraživačkoj skupini Lobo Suelgo. Koordinira Školu kolektivnih tehnika i kolektiv Scenic Research-ORGIE.

Bruno Isaković diplomirao je na akademiji Amsterdam School of the Arts 2009 godine. Dobitnik je nagrade hrvatskog glumišta 2016. za najbolje koreografsko ostvarenje za plesnu predstavu Nečastive. Kao autor djeluje na području plesa, performansa i aktivizma (Nečastive, raSkrivanja, Disclosures, Fade into, Odjednom odsasvuda, O lijepa o draga o slatka slobodo!) Predaje plesne i istraživačke radionice u Hrvatskoj i inozemstvu. Umjetnički je direktor Sounded Bodies festivala.

Malicia!: Dobrodošli u raj, ako ga možete istrpiti

Zrake sunca reflektiraju se u moru, blještavilo je u zraku.

S vremenom su se ti zlatni predmeti pretvorili u smeće. Međutim, volimo ih i uživamo u njima kao i prvi put. Je li Diogens oduvijek bio ovako loš? “Dobrodošli u raj, ako ga možete istrpiti” je cirkuska site-specific predstava. Tekst, zračne akrobacije i malo približavanja Akro plesu. Tri lika, dva stvarna i jedan imaginarni zaronit će u granični odnos pokušavajući pronaći promjenu. A na kraju ostaju uvijek na istom mjestu.

Malicia! je balearsko-baskijska umjetnička organizacija koju su 2016. osnovale María Salmerón i Alicia Rechac. Trenutačno rade na radu u tijeku “Bienvenidos al Paraíso, si puedes soportarlo”, na rezidencijalnim programima CInE Sineu (Mallorca), Gau Irekia (Bilbao), Eutopia festival (Córdoba) i na Silbi u Hrvatskoj zahvaljujući mreži Otočka veza u kojoj je Domino jedan od partnera.

Dora Brkarić: Life is GREJP

Napuštanje ljudskog tijela u nove svijetove kibernetičkog prostora, stvara se novi virtualni identitet, nova forma umjetne inteligencije koja kroz virtualnu besmrtnost nadilazi ograničenja biološkog tijela pa se tako i gube dualizmi um/tijelo, civilizirano/primitivno, stvarnost/privid, posrednik/izvor, stvaralac/stvoreno, aktivno/pasivno, istina/iluzija, bog/čovjek, muškarac/žena...

Dora Brkarić trenutno završava treću godinu studija suvremenog plesa na ADU i sljedeći semestar provodi na UNIARTS-u u Helsinkiju. Tokom studija surađuje s koreografima kao što su Matej Kejžar, Sanna Myllylahti i Andrea Božić. Sa solom Mađioničar Stefano nastupa na Monoplayu i drugim festivalima. Bavi se audio vizualnim umjetnostima i performansom ali ju zanimaju i kazalište i film. U radu razmatre teme nagosti, transhumanizma, utopije-distopije, repeticije, dosade i monotonije.

Marko Jović: Inner Hidden

Inner Hidden multimedijska je instalacija u kojoj se kroz video, fotografiju i zvuk autor bavi problematikom mentalnog zdravlja. Prvi dio videa predstavlja stanje u kojemu se ništa ne vidi te nam tihi pozadinski zvukovi daju osjećaj kao da se nešto treba dogoditi. Drugi dio videa je sastavljen od niza isječaka grmljavine snimljene na balkonu autora u Osijeku. Korištena je i serija od 100 fotografija uz pratnju zvuka koji se oblikuje i izvodi uživo.

Marko Jović sa 16 godina počinje otkrivati svijet eksperimentalne i noise muzike a njegov glavni projekt imena Xtematic nastaje početkom 2011., nakon čega počinje izdavati u suradnji s inozemnim izdavačkim kućama te sudjeluje u različitim projektima (The New Blocakders, Cubic Nomad, The Karmakumulator, Mo*Te, Defektro, :dARM , Ecoute La Merde, Torturing Nurse, Government Alpha). 2013. godine pokreće vlastitu digitalnu izdavačku kuću Xernex a osim zvuka se bavi i fotografijom, grafičkim dizajnom, videom te ponekad i kolažem i crtanjem.

Nika Rukavina: Hunting season

Vrijeme u kojemu se zatiru građanske slobode je vrijeme u kojemu se mora stati u obranu ljudskih prava. U doba kada kapital diktira vrijednosti svaka osoba, bila ona toga svjesna ili ne, ima na sebi ucrtanu metu i samo je pitanje kada će biti pogođena. Hunting season je performans u kojemu umjetnica šestarom urezuje metu u prsa - stavljajući sebe na crtu obrane a ukazujući da smo svi na meti.

Nika Rukavina diplomirala je kiparstvo na Accademia di Belle Arti u Veneciji. Članica je HZSU-a i HDLU-a Rijeka. Bavi se aktualnim problemom društvene netolerancije, diskriminacije, utjecajem represivnog sustava i okoline na pojedince koji ne prihvaćaju nametnute društvene konsenzuse. Izlagala je u Hrvatskoj i inozemstvu (Kunsthaus u Grazu, Magazzino del Sale u Veneciji, Blaenau Ffestiniog u Walesu i drugdje). Jedna je od dobitnica nagrade Ivo Kalina, nagrade Grada Rijeke za najbolju izložbu u 2009.

Program Noći performansa u Rijeci se provodi u suradnji s udrugom Prostor Plus, a putem platforme Mreža izvedbenih umjetnosti.

Za podršku zahvaljujemo i Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci.

Dominovi festivalski programi dio su Inicijative umjetnost dostupna svima prema kojoj po izlasku s izvedbe svaki posjetitelj sam upisuje cijenu na ulaznicu ovisno o svojim mogućnostima podrške odgledanom umjetničkom radu.