Žak Branko Valenta

Žak Branko Valenta

Djeluje kao izvođač, koreograf, redatelj i kazališni pedagog.

Djeluje kao plesač, performer, koreograf, redatelj i kazališni pedagog. Diplomirao na School of Physical theatre u Londonu , a usavršavao kroz programe Mime school u Amsterdamu, School for new dance development, Moving Acadamey for Performing arts u Berlinu te putem različitih radionica i seminara u zemlji i inozemstvu.

Kao izvođač surađivao sa: Karina Holla Company, Griff theatre, Postheatre, Plesni centar TALA, Exit teatar, HNK Ivana pl Zajca, Plesni teatar Ljubljana, Companie de Opera Seca, Avanty displey i dr.

Koreografirao i režirao u predstavama: HNK Ivana pl Zjaca , Gavella Zagre,Kazalište Marina Držića Dubrovnik, HNK Zagreb, Kazalište lutaka Rijeka, Hrvatska kazališna kuća Zadar, Studiu INTAKT Ljubljana, Plesni teatar Ljubljana, Prostoru + , Rijeka i drugdje.

Nastupao na filmu i videu, jedan je od osnivača kazališne skupine TRAFIK  iz Rijeke za koju nastupa i koreografira od 1998.

Kao pedagog podučavao na Umetničkoj gimnaziji u Ljubljani, AGFRT u Ljubljani, Spiralle Modern dance programu u Beču, School of physical theatre u Londonu, Prostoru + u Rijeci, MAPA Berlin, SKUC Zagreb, Plesni centar TALA  Zagreb, Hrvatska kazališna kuća, Zadar, Studio ZARO, Pula i drugdje. Redovni je profesor na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, dugogodišnji suradnik Hrvatskog instituta za pokret i ples te inicijator i organizator Tjedna suvermenog plesa u Rijeci.

Član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, Hrvatskog društva dramskih umjetnika, Hrvatskog društva plesnih umjetnika i  Europske federacije mime.

Za predstavu „Imago“u režiji Nataše Lušetić  nagrađen nagradom Vladimir Nazor za kazališnu umjetnost.
Na „NAJ NAJ FESTIVALU “2009 godine nagrađen za najbolju neverbalnu predstavu za djecu za predstavu „MOJE TIJELO“ u produkciji Gradskog kazališta lutaka Rijeka.