Skupina umjetnica: TransportArt- TAKING PART, 5.9.2015, Bernie Grant Arts Centre, Tottenham, London, UK

Skupina umjetnica: TransportArt

TAKING PART, 5.9.2015, Bernie Grant Arts Centre, Tottenham, London, UK

Taking Part označava završetak europskih projekata ECLN (The European Cutlural Learning Network 2012-2015) i Aspire 2 Create (2013-2015) na kojem će Prostor Plus sudjelovati s osam radova umjetnica i umjetnika.

Rad skupine studentica riječke akademije primijenjenih umjetnosti bit će izložen kao dio Taking Part! festivala povodom završetka dva europska projekta ECLN i Aspire 2 Create u kojima je Prostor Plus sudjelovao kao partnerska organizacija. Izvedba će se održati 5. rujna 2015 u Bernie Grant Arts Centre u Tottenhamu, London.

TransportArt

Projekt TransportArt predstavlja follow up radionice TRANSportART koju su realizirali Andrej Mirčev i Nikoleta Marković u okviru projekta Decompress Reconnecting. Sudionice radionice - studentice Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci – inicirale su te samostalno financijski osigurale realizaciju devet umjetničkih ideja osmišljenih na radionici, koje su rezultirale izložbom projekta TransportArt u riječkom Malom Salonu MMSU. U pitanju su participativne, relacione i performativne umjetničke forme koje su se odvijale u javnom prijevozu autobusne linije Autotroleja broj 1, koja povezuje istočni i zapadni dio grada. Umjetničke akcije mišljene su kao oblik kritičke prakse koja je za cilj imala učiniti vidljivim prikrivene i neizgovorene društveno-ekonomske relacije koje reguliraju korištenje javnog prijevoza, odnosno mogu biti tretirane kao problematična mjesta urbaniteta, politike i kulture.

Biografija autorica radova

Marga Božanić, Sanja Gergorić, Ivona Maslak, Elizabeta Močibob, Lucija Ukić i Nevena Živić apsolventice su Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci, različitih umjetničkih orijentacija i pravaca (slikarstvo, kiparstvo). Dolaze iz različitih podneblja Hrvatske, različitih su karaktera i interesa. 2014 godine djelovale su u okviru neformalne umjetničke skupine TransportArt okupljene oko dileme li moguće izvršiti umjetničku intervenciju u javnom prostoru javnog prijevoza?

Projekt ECLN realiziran je pod pokroviteljstvom EU Leonardo Lifelong Learning Programme. Projekt je podržao Grad Rijeka, a rad udruge Prostor Plus podržava Zaklada Kultura nova.

Projekt Aspire 2 Create realiziran je pod pokroviteljstvom EU Leonardo Lifelong Learning Programme. Projekt je podržao Grad Rijeka i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Stajališta izražena u ovom programu ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. Rad udruge Prostor Plus podržava Zaklada Kultura nova.

29.08.2015.