Sažetak izvještaja o istraživanju Aspire 2 Create

Istraživački projekt Aspire 2 identificira da u svih 5 država partnera: Hrvatskoj, Estoniji, Italiji, Slovačkoj i Velikoj Britaniji postoji određena vrsta aktivnosti savjetnika umjetničkih i kreativnih tvrtki, u različitim oblicima, s različitim inputima i različitim ciljevima. Ključni konteksti uloge savjetnika umjetničkih i kreativnih tvrtki integrirani su u specijaliziranim agencijama radne snage, a usluge pružaju pojedinačni zaposlenici svakodnevnim radom.

Partneri na projektu Aspire 2 Create nedavno su upotpunili i objavili istraživačku studiju povezanu s projektom. Studija se bavila usporedbom situacija u svakoj od partnerskih zemalja na sljedećim područjima:


  • Strukovni profil „savjetnika umjetničkih i kreativnih tvrtki“ koji osiguravaju savjete i podršku umjetničkim i kreativnim tvrtkama
  • Potrebne kompetencije (vještine, znanje, stavovi) i neprestani profesionalni razvoj za ulogu „savjetnika umjetničkih i kreativnih tvrtki“
  • Kriteriji uspjeha za savjetnike umjetničkih i kreativnih tvrtki

Istraživački projekt Aspire 2 identificira da u svih 5 država partnera: Hrvatskoj, Estoniji, Italiji, Slovačkoj i Velikoj Britaniji postoji određena vrsta aktivnosti savjetnika umjetničkih i kreativnih tvrtki, u različitim oblicima, s različitim inputima i različitim ciljevima. Ključni konteksti uloge savjetnika umjetničkih i kreativnih tvrtki integrirani su u specijaliziranim agencijama radne snage, a usluge pružaju pojedinačni zaposlenici svakodnevnim radom. Za ovu ulogu postoji podrška vlade, ali ista nije uvijek rasprostranjena, strateška ili odgovarajuća potrebama sektora kreativnih i kulturnih industrija. Postoje aktualni primjeri razvoja kreativnih grassroots (temeljnih) poduzetničkih aktivnosti u Estoniji i Slovačkoj. Međutim, rezovi u javnom sektoru neposredno su utjecali na programe u Velikoj Britaniji i Hrvatskoj.

Uloga savjetnika umjetničkih i kreativnih tvrtki primarno pruža usluge savjetovanja o financijama i financiranju, intelektualnom vlasništvu i drugim pravnim pitanjima, projektima, marketingu, biznisu i umrežavanju malim kreativnim biznisima, slobodnim vanjskim suradnicima, kreativnim društvenim poduzećima, te umjetničkim institucijama i obrazovnim ustanovama iz područja umjetnosti koje se financiraju iz javnih sredstava.

Top 5 ključnih kompetencija uloge ovog radnog mjesta su sljedeće: uvid u poslovanje i vještine poslovnog planiranja; znanje i vještine iz područja poslovne strategije i poslovanja; aktualno znanje iz sektora kulture, kako nacionalnog tako i međunarodnog; razvijene socijalne vještine i pristup mrežama lokalnog i globalnog kulturnog sektora.

Trenutno niti u jednoj od država partnera ne postoje zakonski preduvjeti za preuzimanje uloge ovog radnog mjesta. U Velikoj Britaniji, Estoniji i Hrvatskoj trenutno postoje određeni oblici kvalifikacija i/ili osposobljavanja u ovom području. U Velikoj Britaniji Institut za konzalting nudi specijalizirane certifikate za poslovne savjetnike, koji su usklađeni sa SFEDI standardima (SFEDI je tijelo nadležno za određivanje standarda za poslovnu podršku i poslovna poduzeća u Velikoj Britaniji). U Italiji postoji niz magisterija i tečajeva za obuku za ovu ulogu; u Hrvatskoj postoje tečajevi iz područja društvenih znanosti, te menadžmenta u proizvodnji i kulturi; dok u Slovačkoj prevladavaju tečajevi iz područja marketinga i komunikacija za ljude koji preuzimaju ovu vrstu uloge. U Estoniji postoje specijalizirani tečajevi putem Sotsiaalsete Ettevõtete Võrgustik, mreže društvenih poduzeća. Veoma je malo kontinuiranog profesionalnog razvoja (CPD) za pojedince koji preuzmu ulogu ovog radnog mjesta izuzev putem formalnih tečajeva u Italiji i Hrvatskoj. Međutim, iskustvo stečeno tijekom rada u međunarodnim i nacionalnim kreativnim i kulturnim industrijama (CCI) je iznimno važno.

U Hrvatskoj i Italiji iz europskih projekata dostupni su kvalitetni materijali za praktično obrazovanje za ovo radno mjesto iz različitih izvora, međutim, među istima nema materijala specijaliziranih za kulturni sektor.

Dva ključna faktora uspjeha za ulogu savjetnika umjetničkih i kreativnih tvrtki uključuju sposobnost kombiniranja poslovne pronicljivosti i poslovnog „know-howa“ s vještinama, znanjem i iskustvom kreativnog sektora, te mogućnost pristupa relevantnim mrežama u kreativnim i kulturnim industrijama kako bi se osigurala korist za klijente.

Kao rezultat ovog istraživanja Aspire 2 Create projektni tim će prilagoditi Euro-Aspire mrežu i alat s ciljem prepoznavanja i vrednovanja pojedinaca koji su trenutno preuzeli ulogu savjetnika umjetničkih i kreativnih tvrtki u mnogobrojnim oblicima, npr. savjetnik za kreativno poslovanje, poduzetnik u kulturi i menadžer za kulturu.

Primjerak cjelovite stuidje može se pronaći ovdje:

aspire2create_partner_research_report_final.pdf

Download File

Projekt je podržan od strane Europske Unije, Lifelong Learning Programme. Projekt je podržao Grad Rijeka i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Stajališta izražena u ovom programu ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. Rad udruge Prostor Plus podržava Zaklada Kultura nova.

02.08.2014.