Radionica plesne improvizacije- Najuzbudljivija plesna tehnika

Radionica plesne improvizacije

Najuzbudljivija plesna tehnika

Radionica je namjenjena plesačima, izvedbenim umjetnicima, glumcima, muzičarima i svima onima koji se osjećaju spremnim eksperimentirati sa ovom posebnom plesnom kategorijom- improvizacijom.

Plesna improvizacija je jedna od najriskantnijih plesnih izvođačkih formi u kojoj se zahtjeva specifična koncentracija, prisutnost i budnost publike. Tijekom improviziranja, tijela plesača/ izvođača, imaju mogućnosti oslanjanja na vlastiti senzibilitet za prostor, glazbu, koncept, publiku i reakciju svojih suplesača. Improvizatori svakim svojim pokretom, (radilo se to o racionalnoj ili nesvjesnoj gesti), kreiraju samo tkivo koreografije, a takav način trenutnog odlučivanja i kreiranja priče, jedan je od najuzbudljivijih trenutaka izvedbe.

Cilj radionice bio bi usmjeren na rad s osnovnim improvizacijskim instrumentima koji svojim zakonitostima omogućavaju da se improvizacijski materijal uspješno realizira u izvedbenu formu. Pristupilo bi se razvijanju zakonitostima ulaska i izlaska u prostor, razvijanja osjećaja razgradnje sola, dueta i tria, osluškivanju i sazrijevanju unutarnjeg regulatora (zadanog) vremena za razradu izvedbe, i naposlijetku, spajanja svih tih osnovnih zakonitosti u zadani(e) koncept(e) improvizacije.

Prije ulaska u improvizacijsku sferu kreiranja, odvojio bi se zaseban sat rada na zagrijavanju tijela kroz princip vinyasa yogu.

Vinyasa yoga u doslovnom prijevodu znači „smjestiti na poseban način“, a sačinjavaju je kratke sekvence ujedinjenog daha i pokreta. Položaji se grade jedan na drugi otkrivajući unutrašnju logiku tijela, daha, uma i pokreta. Kroz ovaj pristup zagrijavanja, cilj nam je dovesti tijelo u stanje ravnoteže i svjesnosti, te ujediniti dah kroz pokret kako bi se kroz plesnu improvizaciju osjećali povezanijim sa samim sobom i okolinom.

Radionica je namjenjena plesačima, izvedbenim umjetnicima, glumcima, muzičarima i svima onima koji se osjećaju spremnim eksperimentirati sa ovom posebnom plesnom kategorijom- improvizacijom.

Gordana Svetopetrić; plesačica, autorica, trenirani power joga učitelj. Diplomirala je na School for New Dance Development, Theater School of Amsterdam, Nizozemska, dok je Gaia Yoga edukaciju, obuku za yoga učitelja, završila u Zagrebu.

Nakon studija sudjeluje na mnogobrojnim plesno - kazališnim radionicama u svrhu plesnog i izvedbenog usavršavanja. Surađuje kao izvođač i koautor s udrugama Prostor plus, Trafik, Plesni art laboratorij, Koraki, EkS- scena, te plesnim kolegama iz Slovenije, Njemačke, Nizozemske i ostalim inozemnim suradnicima. Održava redovite plesne treninge i joga satove, predavala je u Osnovnoj školi za suvremeni ples i klasični balet pri Osnovnoj školi Vežica, te surađuje kroz plesne radioniea s Udrugom osoba s cerebralnom i dječijom paralizom u Rijeci.

Jedan je od osnivača plesno kazališne skupine “Pure luck”, kasnije preimenovane u “Subscene”, koja je niz godina djelovala u Nizozemskoj, s iskustvom je redovnog docenta modernog plesa na Privatnoj Akademiji “Polanentheatar” Amsterdam.

 

Prijave za radionicu se odvijaju putem web stranice na ovom linku, a za ostale upite možete se obratiti putem e- maila na Turn on JavaScript!.

Radionica se odvija 16. i 17. ožujka od 11.00 do 15.00  sati, a cijena radionice je 200kn.

 

08.03.2013.

nema