Radionica glume po metodi Lee Strasberga

Radionica glume po metodi Lee Strasberga

Glumac se preko Metod glume upoznaje sa svojim instrumentom - svojim psihofizičkim bićem.

Method acting je jedna od najutjecajnijih škola glume zapadnog kulturnog kruga. Ova se škola služi osjetilnim pamćenjem, razvijanjem i osvještavanjem emotivne inteligencije koja je neophodna za rast glumca kao kreatora. Osim toga, sam termin «metoda» ukazuje istovremeno na određenu sistematičnost, gotovo znanstvenu predvidljivost rezultata ukoliko se metodično radi. Metoda demistificira romantičarsku predstavu «nadahnuća» kao neuhvatljivog i ne-svjesno ponovljivog od strane glumca. Preko ovakvog pristupa glumačkom školovanju, student razvija, temeljitim i dugotrajnim treningom, okolnosti koje su potrebne da «nadahnuće» stigne «po potrebi», po «pozivu», dakle, radi se o kontroliranoj «nekontroli», glumčevom uvijek svježem ulazu u područje osjetilnog na koje se pak veže (sjetimo se M. Prousta) emotivno. Ovdje je glumac stavljen, dakle, u poziciju glazbenika ili sportaša, onoga koji dugotrajno i naporno trenira, te istovremeno (budući da ima svijest o različitim mogućim putovima) kreira specifičnu «strategiju» e kako bi s lakoćom i užitkom odigrao završnu utakmicu. Osim što omogućuje tip studiranja po načelu work in progress, rad po Metodi polazniku, studentu glume osvještava važnost elementa tjelesnog u glumi, kao i njegovu povezanost s emotivnim preko osjetilnog.

Voditelj: Žiga Čamernik

Ozbiljno se bavi glumom od 2002., kad je »zalutao« u dramski studio brače Vajevec (Janeza i Andreja), koji u Ljubljani več preko 30 godina, vode specialno modificiranu glumačku metodu čuvenog Leeja Strasberga (po svijetu prosto poznatu kao »Metoda«).

Glavnu ulogu je glumio u nizkoproračunskom slovenskom cjelovečernom filmu »Novčanik,« snimljenom u vlastitoj produkciji (Društvo MILF) i u više kratkih filmova. Trenutačno igra u omladinskoj ekološkoj emisiji o slovenskim vodama »Slovenački vodni krug,« koja se emitira na nacionalnoj televiziji.

U ulozi novinara za slovenske nacionalne novine »Dnevnik« piše članke o kulturi (film, teatar, muzika i umjetnost opčenito) i sportu (košarka). U ulozi pedagoga, u prošlosti je radio sa ljudima s hendikepom (diagnoze shizofrenije, epilepsije i Downov sindrom), u osnovnim školama je s omladinom radio grupno i individualno na temu vlastite samovrijednosti također je vodio i radionice »Interpretacija tekstova« u omladinskom kulturnom centru »Akumulator« u Domžalama (SLO). Još uvijek subverzivno djeluje kao politički antropolog.

Petak 10.5. od 18h do 21h

Subota 11.5. od 15h do 18h.

Cijena 50 kuna po susretu.  

///

Prijaviti se možete do četvrtka 9.svibnja zaključno sa 18.00 sati na ovome linku.

+++++++

Prijavite se na naš NEWSLETTER i pratite najzanimljivija događanja u području plesa, performansa i kulture u gradu!

+++++++

Prostor Plus, Savez udruga Molekula, Delta 5/I, 51000 Rijeka

+++++++

05.05.2013.