Promocija časopisa Kretanja- Promocija časopisa održati će se u petak 07.03.2008. u 19 sati u prostorijama Molekule na adresi Delta 5.

Promocija časopisa Kretanja

Promocija časopisa održati će se u petak 07.03.2008. u 19 sati u prostorijama Molekule na adresi Delta 5.

Teme broja - Na gradilištu PC-a i Ples u likovnoj umjetnosti predstavit će glavna urednica Iva Nerina Sibila uz prikazivanje plesnih filmova:

  • Moments, kratki eksperimentalni plesni film Liliane Resnick
  • Šparemblek, dokumentarni film Jakova Sedlara
  • DDR - Dobro došli u Rijeku, Zorana Kreme i Riccarda Sabbadinija

Nakladnik časopisa Kretanja je Hrvatski centar ITI.

Časopis za plesnu umjetnost Kretanja u novom dvobroju predstavljaju dvije teme. Prva je Na gradilištu PC-a u kojem smo otvorili diskusiju oko budućeg plesnog centra koji je već nekoliko godina u izrgradnji u samom centru Zagreba. Središnji tekst temata je transkript okruglog stola na kojem su sudjelovali istaknuti članovi plesne zajednice.Kao razvoj teme, pod nazivom Paralelna iskustva donosimo nekoliko tekstova o plesnoj sceni u Rumunjskoj, s naglaskom na utjecaj koji je novi nacionalni plesni centar otvoren u Bukureštu imao na plesnu scenu.

Kada govorimo o Plesnom centru koji bi se uskoro trebao otvoriti u samom srcu Zagreba, govorimo o trenutku kada će se konačno otvoriti vrata kuće koju plesači i njihova publika čekaju već stotinjak godina. No taj plesni centar nije samo vlastita soba s „ključem", već je ostvarenje dugogodišnjih intenzivnih napora plesne zajednice, prvenstveno u senzibiliziranju i edukaciji krugova gradske i državne uprave, kao i šire kulturne zajednice na problematiku plesa. S obzirom na promjenjivost naše političke scene i marginalnu poziciju plesa, to nije nimalo lak zadatak, već poduhvat koji graniči sa životnim pozivom. Tako je Milana Broš primajući Nagradu hrvatskog glumišta za životno djelo, kršeći striktni protokol i običaje, posvetila taj jedinstveni trenutak vlastitog života i karijere za javni dijalog s gradskom upravom i lobiranje za otvaranje kazališnih prostora plesačima.

Slijedeći, Ples u likovnoj umjetnosti temat je kojim nastavljamo niz tema o odnosu plesa i drugih medija, a potaknut je izložbama La Danza delle Avanguardie. Dipinti, scene et costumi da Degas a Picasso, da Matisse a Keith Haring održanom u talijanskom gradu Rovereto i zagrebačkim Avangardnim tendencijama u Hrvatskoj, koje su po prvi put uključile i ples. Tekstovi se većim dijelom usmjereni na ples kao kazališnu umjetnost kroz vizuru likovnih umjetnika, od Degasovih balerina, plesne mape Anke Krizmanić do uznemirujućih radikalnih pristupa suvremene poljske umjetnice Katarzyne Kozyre.

Ovdje su i stalne teme kao Kroz izvedbe u kojoj donosimo osvrte na predstave Maje Drobac Vjeverice na juriš, Žaka Valente i Prostora plus Dobro došli u Rijeku, te razgovor Mašom Kolar, plesačicom iznimne međunarodne karijere. Teorijski blok čine eseji Nataše Govedić i Andreéa Lepeckoga, kojima poveznicu možemo naći u utjecaju koji je novi europski ples izvršio na hrvatsku plesnu scenu.

12.03.2008.

nema