PREZENTIRAMO- Nove izvedbene nade

PREZENTIRAMO

Nove izvedbene nade

Prostor Plus kroz program "Prezentiramo" predstavlja finalne produkcije i prezentacije poizašle iz cjelogodišnje edukacijske platforme Prostora Plus u sezoni 2013./2014.

Udruga za scenske umjetnosti Prostor Plus osnovana kako bi se susretali i educirali pojedinke i pojedinci u izvedbenim praksama, suvremenom plesu, fizičkom kazalištu i mimi. Djelovanje u području neformalnog obrazovanja, samoedukacije, nezavisne kulture i produkcije Udruga je obilježila kulturnu i društvenu scenu grada Rijeke, mapirajući je na kartu regije i Hrvatske, kao grad bogate kulturne ponude, stvarajući specifičan način metodologije rada (kroz edukaciju i autorstvo) koji je propoznat i izvan riječkih okvira.

///

Prezentiramo:

Nature on - Tomislav Mužević, balet

/bez naziva/- Ivana Kalc, suvremeni ples

Samo Igra – temeljeno na djelu Samuela Becketta, Play - A. Crnoković, gluma

///

Prezentiramo: „Nature on“

Edukacijski program: Početni satovi baleta

Voditelj: Tomislav Mužević

Trajanje: 02:17

Sudionici: Nives Soldičić i Kristina Čavlović (svjetlo: Martino Šesnić)

Program obuhvaća prikazivanje elemenata klasičnog baleta kroz nesavršenost početnih koraka predočenih u formi suvremenog plesa. Zabranjeno miješanje suvremenog i klasičnog načina plesanja prikazuju se kroz pretapanje pojava u prirodi sve do njihovog iščeznuća...

Biografija voditelja:

Tomislav Mužević počinje se baviti sportskom gimnastikom 2000. godine, a od 2009. g. modernim plesom u Ristudiocentru (Ivone Brnelić) u Rijeci pod vodstvom balerine Camila Izabel Moreira. 2010. g. nastavlja svoju edukaciju kroz usvajanje jazz-a i klasičnog baleta u Plesnoj radionici M, pod vodstvom baletnih solista iz HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeka, Irine Koteles i Andrei Koteles. Iste godine kreće s klasičnim, modernim i suvremenim baletom kod solistice riječkog baleta Oxane Brandiboure Kožul. Od 2013. godine podučava satove baleta u raznim riječkim plesnim grupama.

U međuvremenu nastupa na raznim državnim te međunarodnim plesnim natjecanjima i ostvaruje uspješne rezultate. 2014. godine postaje državni prvak u klasičnom baletu u solo varijaciji pod vodstvom Oxane Brandiboure Kožul.

///

Prezentiramo edukacijski program suvremenog plesa (početni i napredni stupanj)

voditeljica: Ivana Kalc

trajanje: 10 min

sudionici:

početni - Tereza Korošec, Andrea Štalekar, Tihana Naglić, Đina Mekić.

Napredni - Kristina Čavlović, Arijana Pospišil, Nives Soldičić i Sandra Turkalj

Opis programa:

Polaznici radionica suvremenog plesa će u okviru 2 koreografije pokazati izabrane tehnike i materijale na kojima su radili tijekom godine. Kroz zadane plesne sekvence, polaznici su usvojili osnove release tehnike, koje su kombiniranjem spojili u veću koreografiju za potrebe prezentacije. Također su se susreli i s improvizacijskim alatima, koji su poslužili pri kreiranju vlastitih materijala.

Ova prezentacija je, dakle, samo isječak iz cjelokupnog programa radionice na kojoj su polaznici redovito sudjelovali tijekom godine.

Biografija voditeljice:

Žena, majka, plesačica. Od 2001 članica udruge Prostor Plus, u sklopu koje započinje svoju plesnu edukaciju. Nastavlja 2004 na SEAD-u (Salzburg experimental academy of dance, Austrija) i 2005 na privatnom sveučilistu Anton Bruckner (Institute for Dance Arts,Linz, Austrija), gdje 2008 stječe titulu Bachelor of Arts.Nakon stečene diplome, živi i radi kao plesni pedagog u Austriji i Njemačkoj te sudjeluje u nekoliko manjih projekata. 2008. godine osniva umjetničku organizaciju Kabinet. 2010. godine definitivno se vraća u Hrvatsku i potpuno se posvećuje djelovanju u području suvremenog plesa (umjetnički i pedagoški).

///

Prezentiramo: Samo Igra – temeljeno na djelu Samuela Becketta, Play

Edukativni program: Gluma i performans

Voditeljica: Andrea Crnković

Trajanje: 35min

Uloge:

Ž1: Mirjam Baumert

Ž2: Dolores Krmpotić

Ž3: Martina Maršanić

Samo Igra interpretacija je S. Beckett-ovog djela Igra (Play) u okviru edukativne platforme za glumu i performans koja polaznicama pruža mogućnost da primjene znanje i tehnike stečene tijekom godišnjeg programa. Radile su na vokalnim tehnikama, pokretu, tekstu i prisutnosti na sceni, te osvještavanju vlastitih alata. Također dobile su uvid u proces pripreme jedne konkretne izvedbe i suočile se sa problematikama iste.

Samo Igra svjedoči o tipičnoj dinamici ljubavnih trokuta čiji se učesnici zapliću u beskrajne mentalne procese koji se generiraju i vrte u krug pokušavajući objasniti i shvatiti nedokučivo, u situacijama koje nemaju neki 'zašto' i ne spadaju u domene racionalnog i intelektualnog.

Publika kao predstavnik društva čije su moralne norme prekršene svjedoči tom 'sizifovom poslu'; njihovoj potrebi za dokazivanjem vlastitih istina, iskupljenjem, potrazi za odgovorima i oprostom, te kao takva preuzima i sama ulogu inkvizitora. U toj beskonačnoj igri nema pobjednika, samo se uloge izmjenjuju; svatko postaje i inkvizitor i osuđenik.

BIOGRAFIJA

Andrea Crnković završila je poslijediplomski studij Master of Fine Arts in Theater s fokusom na glumu i režiju na Towson University, Maryland, SAD. Diplomirala je arhitekturu na Istituto Universitario di Architettura di Venezia (I.U.A.V.), Venecija, Italija, te završila dvogodišnju školu za glumu VeneziaINscena (Accademia Teatrale Veneta), Venecija, Italija. Bavi se autorskim radom, režijom, glumom i edukacijom. Učestvovala je i radila na desetak međunarodnih projekata. Surađivala je na video projektima i filmovima u Americi i Italiji. Učestvovala je na festivalima i manifestacijama u Italiji, SAD-u, Bugarskoj i Slovačkoj. Na području vizualnih umjetnosti ostvaruje nekoliko video instalacija koje izlaže u Zagrebu, Berlinu i Essenu. Od jeseni 2013 godine vodi redoviti edukativni program Gluma i performans u Prostoru Plus, Udruzi za izvedbene umjetnosti, Rijeka i nastavlja suradnju s kazališnom kompanijom The PuppeTree (Vermont, SAD).

///

Broj mjesta je ograničen, a potvrdu o rezervaciji mjesta potrebno je poslati na Turn on JavaScript! s naznakom “ZA PREZENTACIJU”.

Filodramatica, Korzo 28/I

15.6. U 20.00

///

10.06.2014.