Prezentacija projekta Vertical Dance Platform- 19.1.2018.// 18:00 // Filodrammatica, Korzo 28, I kat

Prezentacija projekta Vertical Dance Platform

19.1.2018.// 18:00 // Filodrammatica, Korzo 28, I kat

19. siječnja 2018. u 18:00 sati u prostorijama Filodrammatice u Rijeci održati će se javna prezentacija projekta pod nazivom Vertical Dance Platform Croatia, autorice Marije Šćekić, začetnice vertikalnog plesa u Republici Hrvatskoj. Stvaranje profesionalnih uvjeta rada, promocija sigurnosnog protokola i mjera zaštite plesača te promocija plesne umjetnosti u službi zaštite i očuvanja kulturno-prirodne baštine Republike Hrvatske neki su od ciljeva Platforme. Prezentacija je namijenjena široj javnosti, umjetnicima, plesačima, sportašima te predstavnicima lokalnih i regionalnih samouprava, turističkih zajednica, ravnateljima kazališta te voditeljima kulturno-umjetničkih institucija u zemlji s otvorenim pozivom na suradnju.

VDF (Vertical Dance Forum) je međunarodni razvojni projekt nastao inicijativom francuskog koreografa Fabrice Guillot iz Pariza (Retouramont Co.) da pozove i okupi izabrane koreografe iz Europe i Kanade u cilju razmjene njihova iskustva i znanja u području suvremenog vertikalnog plesa. Svaki član VDF-a predlaže aktivnost koja je usko vezana uz njegovo područje rada u razdoblju od tri godine (2017-2019) a ta se aktivnost usko promovira i dijeli untar lokalne zajednice, publike i šire javnosti zemlje u kojoj se održava.

Marija Šćekić (Histeria Nova) odgovorna je za projekt/aktivnost pod nazivom „Vertical Dance Platform in Croatia –new territories “ kojim se okupljaju umjetnici, koreografi, plesači, penjači, sportisti ali i predstavnici Gradskih uprava, županija, turističkih zajednica, ravnatelji kazališta te voditelji kulturno-umjetničkih institucija u zemlji s otvorenim pozivom na suradnju.

Vertikalni ples je novi oblik suvremenog plesa u kojemu se tijelo plesača nalazi u suspenziji tj. u okomici na neku drugu okomitu površinu u prostoru. Od 2012.g Marija je svojim projektom „Vrata Velebita“ koji se odvijao na stijenama kanjona Velike Paklenice te zidinama povijesnih objekata Grada Zadra na inovativan umjetnički način doprinjela razvoju i promociji kulturnoprirodne baštine Republike Hrvatske. (Arte TV: https://vimeo.com/110714582 )

Osnovna pitanja koja vetikalni ples postavlja u Republici Hrvatskoj:
• Koja je definicija okomitog plesa i treba li postojati u RH?
• Na koji način/ kojim sredstvima okomiti ples sudjeluje/ doprinosi u propitivanju postojećeg /razvoju novog pogleda na društvo /grad /prirodu?
• Na koji način okomiti ples otvara vrata pozivima na suradnju s drugim umjetnicima te koje su mogućnostiza razvoj posve novih umjetničkih praksi?
• Kako opravdati i obraniti izmjene propisa industrijskog sektora u svrhu sigurnosti plesača (suradnje sa institucijama za civilnu zaštitu ispašavanje HGSS, JVP...)

Prezentacija je realizirana je u suradnji s Histeria NOVA. Rad Prostora Plus podržava Zaklada Kultura nova. Udruga Prostor Plus je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge. Prostorima Filodrammatice, Marganova i Palacha upravlja SU Molekula.

28.12.2017.

nema