Platforma KLIKER zaključuje uspješnu godinu sastankom u Rijeci- KLIKER // 5.-8.11.2015.// Filodrammatica, Korzo 28, I kat

Platforma KLIKER zaključuje uspješnu godinu sastankom u Rijeci

KLIKER // 5.-8.11.2015.// Filodrammatica, Korzo 28, I kat

Od 5. do 8. 11 u Rijeci se održavaju aktivnosti platforme KLIKER čime se zaključuje uspješna 2015. godina: radionicom „Work & Play“ Sanje Tropp Frühwald koja polazi od pokreta,plesa i improvizacije kao metode istraživanja svijeta koji nas okružuje. Potom će, 7. i 8. 11. uslijediti godišnji sastanak platforme tijekom kojeg se evaluira odrađena godina i planiraju nove aktivnosti. Također, tijekom sastanka planira se širenje platforme na nacionalnoj razini i uključivanje novih partnera.

KLIKER je prva hrvatska platforma koja potiče razvoj plesa za mladu publiku na području cijele Hrvatske. Pokrenut je u rujnu 2013. godine na inicijativu plesne umjetnice Sanje Tropp Frühwald i umjetničke organizacije VRUM, a okupio je sljedeće hrvatske plesne i kazališne organizacije: Plesni centar TALA [Zagreb], Prostor Plus [Rijeka], IKS Festival [Split], Centar za pokret [Split], Dječje kazalište Dubrava [Zagreb], Assitej Hrvatska [hrvatska mreža profesionalnih i profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade], Centar za izvedbene umjetnosti Varaždin i festival Dani suvremenog plesa u Varaždinu, a nedavno je otvoren i dijalog s Kazališnim Epicentrom. U okviru ovog sveobuhvatnog i dugoročnog projekta istražuju se novi načini produkcije u kojima mlada publika dobiva priliku aktivnog sudjelovanja u stvaranju scenske umjetnosti i umjetničkim procesima, pronalaze se aktualni pristupi plesu te se podržava održivi razvoj publike kroz suradnju s profesionalnim umjetnicima, stručnjacima i pedagozima, formirajući adekvatne strukture i metode normiranja evaluacijskih procesa kreiranja i biranja umjetničkih sadržaja za mladu publiku. Tijekom 2015. godine odrađeno je nekoliko radionica, seminara, KLIK! laboratorija, izvedbi predstava namijenjenih mladoj publici i slično.

Od 5. do 8. studenog u Rijeci se u prostorijama Filodrammatice održava nekoliko aktivnosti platforme KLIKER čime se zaključuje uspješna 2015. godina. Aktivnosti započinju besplatnom radionicom „Work & Play“ koja se održava 6. studenog od 16 do 19 sati i namijenjena je svima (od 6 do 88 godina). Voditeljica radionice je Sanja Tropp Frühwald koja će tijekom radionice kroz fuziju različitih pristupa pokretu i plesu koristiti različite sisteme igara kako bi kroz igru dovela do nove percepcije svakodnevice polazeći od pokreta i plesa i improvizacije kao metode istraživanja svijeta koji nas okružuje. Nakon radionice, 7. i 8. studenog uslijedit će godišnji sastanak platforme tijekom kojeg se evaluira odrađena godina i planiraju nove aktivnosti. Također, tijekom sastanka planira se širenje platforme na nacionalnoj razini i uključivanje novih partnera.

KLIKER je aktivni član europske mreže FRESH TRACKS EUROPE posvećene razvoju suvremenog plesa za mladu publiku te u suradnji s većim brojem međunarodnih organizacija priprema nove suradničke projekte. Nacionalnu platformu KLIKER podržala je i Zaklada Kultura Nova, a dio programa podržanih kroz rad KLIKERa uključeni su u projekt „Ruksak pun kulture“ kojeg provodi Ministarstvo kulture RH.

Program je realiziran je u suradnji s mrežom KLIKER (kao dio projekta "Upside down") i dio je programa za razvoj publike "Spaces" kojeg podržava Grad Rijeka. Rad mreže KLIKER podržava Zaklada Kultura nova i Ministarstvo kulture RH. Rad Prostora Plus podržava Zaklada Kultura nova. Prostorima Filodrammatice, Marganova i Palacha upravlja SU Molekula.

 

31.10.2015.