Nastup zbora VINS na 10.forumu mreže Clubture- petak 27.10.2017. // 21:30 // Palach

Nastup zbora VINS na 10.forumu mreže Clubture

petak 27.10.2017. // 21:30 // Palach

U sklopu 10. foruma mreže Clubture održat će se i nastup zbora VINS i pridruženih prijatelja u petak 27.10.2017. u 21:30 sati u Palachu.

Prvi Clubture Forum održan je 2008. godine u Rijeci u suradnji sa Savezom udruga Molekula. Gdje se sve Forum dosad održao i kako je izgledao program Foruma možete istražiti i/ili se prisjetiti na Clubtureovim stranicama: http://clubture.org/clubture-forum

Posljednjih deset godina okupljali smo se u različitim gradovima diljem Hrvatske: Rijeci, Zagrebu, Puli, Zadru, Splitu, Čakovcu, Karlovcu i Vukovaru. Kroz program Foruma organiziran u suradnji s organizacijama članicama Clubturea pokušali smo obuhvatiti specifične probleme u kulturnom razvoju različitih sredina u Hrvatskoj. Na Forumu smo se pitali koje mjesto zauzima nezavisna kultura u pojedinim sredinama u Hrvatskoj? Kakav je položaj nezavisnih organizacije unutar kulturnih i urbanih politika? Kako se kulturna stvarnost “prodaje” u neprofitnim medijima, a koliko neprofitni mediji mogu pridonijeti promociji suvremene kulture? Borili smo se za nezavisnu kulturu unutar šire borbe za javno dobro. Svih ovih godina nismo prestali dovoditi u pitanje opstanak prostora nezavisne kulturne scene, ističući nove i zanimljive modele upravljanja kulturnom infrastrukturom te zagovarajući osnivanje kulturnih i društvenih centara.

Osim toga, na Forumu su nastajala nova partnerstva, nerijetko realizirana i u sklopu Clubtureovog programa razmjene i suradnje. Svaki Forum zaživio je u suradnji s partnerskim organizacijama u gradovima održavanja, zahvaljujući brojnim sudionicima, organizacijama članicama mreže i publici gradova u kojima smo bili. Forum je pratio i maskirni Forumovac iz vizuala našeg dugogodišnjeg dizajnera Dejana Dragosavca Rute.

Ovogodišnji, deseti po redu Forum ponovno će se održati u Rijeci, u suradnji sa Savezom udruga Molekula i udrugom Drugo more.

S osobitim veseljem predstavljamo ovogodišnji program koji su u sklopu jubilarnog Foruma pripremile organizacije okupljene oko mreže Clubture…

---------------------------------

Otvorenje Foruma s predstavnicima organizacija mreže Clubture održat će se u četvrtak 26. listopada u 16 sati u prostoru OKC Palach.

-----------------------------------

Otvaranje izložbenih postava je u četvrtak 26. listopada u 18 sati.

Izložba Nezavisni prostori – prostori nezavisnih

Centar za dokumentiranje nezavisne kulture, SU Klubtura, Kulturpunkt.hr

Razvoj nezavisne kulture u Hrvatskoj od početka devedesetih snažno je vezan uz klubove, društvene centre i ostale prostore koje je scena koristila, ali i uz kontinuiranu borbu za njih. Izložba Dunje Kučinac i Dejana Dragosavca Rute tekstualno i vizualno dokumentira ovu "prostornu" povijest nezavisne kulture od 1988. do 2015. na području od Zagreba, Osijeka, Labina pa sve do Dubrovnika.

-----------------------------------

Izložba Izbor političkih performansa - Domino

Izložba na jednome mjestu prikazuje performanse koji su obilježili proteklih petnaestak godina burnog političkog razdoblja hrvatske povijesti. Predstavljeni performansi imali su jasnu političku, aktivističku i umjetničku komponentu, poput poznate "Šetnje kao lady Godiva" Vlaste Delimar, akcije "Crno sunce" Kulturnjaka2016, itd. i kontinuirano su odgovarali na turbulentnu aktualnost poratne i tranzicijske zemlje.

-----------------------------------

Video instalacija DigitAll - Metamedij

Video instalacija sačinjena je od 15 GIF animacija kojima se kroz medij kratke internetske animacije tematiziraju aktualne promjene u društvu, umjetnosti, kulturi, čovječanstvu ili pak samim autorima. Sadržaj instalacije prikupljen je na otvorenom natječaju za autorske GIF radove koji je realiziran u okviru programa Media Mediterranea festivala.

-----------------------------------

Izložba eksponata izrađenih u sklopu projekata 1000 zastavica i Mreže 2017. - Queer Sport Split

Splitski QSS predstavlja vunene kukičane zastavice i kukičane mreže za košarkaška igrališta koje su nastale u sklopu projekata 1000 zastavica i Mreže 2017. Oba projekta revitaliziraju tradicionalne vještine kukičanja i postavljaju ih u kontekst aktualnih društvenih problema.

-----------------------------------

Četvrtak 26. listopada u 20 sati, OKC Palach

Performans "Jesmo li napokon slobodni?" - Studio Artless

Inspiriran nizom fotografija koje je multimedijalni umjetnik Željko Zorica priredio za sudjelovanje na izložbi "Tužni tropi" kustosa Andréa von Aha 2012. godine, performans Jesmo li napokon slobodni?, pet godina kasnije, nakon smrti obojice aktera, pokazuje koja je uloga plastične vrećice u konačnom oslobađanju Čudnovatih Hrvata.

-----------------------------------

Četvrtak 26. listopada, 21 sat, OKC Palach

Koncert NT Wave w. Maja Rivić - Vibra

NT Wave jedini je svjetski techno gitarist. Dugim stažom u electronica live bendovima razvio je samostalni analogni sistem u kojem upotrebljava isključivo zvukove s gitare i pickupa u tenisici. S njime ovaj puta nastupa Maja Rivić, nu jazz pjevačica grupe Mimika koja je osnovana u Londonu, a trenutno djeluje u Zagrebu.

Slušaonica by Radio Roža

Ekipa Radio Rože, riječkog internetskog radija, pobrinut će se za ostvarivanje optimalnog glazbenog settinga nakon prvog forumskog dana.

-----------------------------------

Petak 27. listopada, 11 sati, OKC Palach

EPK talk

Rijeka 2020, Drugo more, Clubture

Europska prijestolnica kulture je iscrpan projekt koji podrazumijeva uključivanje cijele zajednice, suradnju čitavog kulturnog sektora i ostalih dionika te otvara kulturne, društvene i gospodarske izazove. Jedan od zanimljivijih izazova koji je dosad postavio projekt “Rijeka 2020” odnosi se na promociju održivog kulturnog razvoja. Ovdje je, između ostalog, riječ o poticanju demokratičnog razvoja publike, kao i o razvoju održive kulturne infrastrukture kroz ulaganje u postojeće objekte, umjesto izgradnje novih. Provedba projekta “Rijeka 2020” u sljedećem će periodu otvoriti mnogo tema, poticati rasprave i podsjećati na probleme u kulturnom razvoju Rijeke, njene šire okolice, ali i Hrvatske općenito. Te probleme naravno nije moguće riješiti bez aktivnog uključivanja ostalih dionika.

U sklopu programa 10. Clubture Foruma održat će se prezentacija projekta “Rijeka 2020” nakon koje slijedi razgovor s predstavnicima projekta i organizacijama uključenim u provedbu programa. Na koji način organizacije nezavisne kulture sudjeluju u programu Europske prijestolnice kulture? Je li moguće osigurati održiv razvoj ovih organizacija tijekom provedbe ovako iscrpnog programa? Što sve podrazumijeva demokratičan razvoj publike u kontekstu djelovanja ovih organizacija? To su samo neke od tema o kojima će biti riječ kroz razgovor koji će se održati nakon prezentacije.

-----------------------------------

Petak 27. listopada, 16 - 19 sati, OKC Palach

Radionica .hr webovi – AKC Attack

Polaznici će se na radionici upoznati s upravljanjem .hr domenom koja je u Hrvatskoj besplatna za sve pravne osobe i osobe koje obavljaju samostalne djelatnosti. Polaznici će naučiti kako se izrađuje potpuno besplatna web stranica za vlastitu organizacije te doznati kako je održavati. S obzirom na to je broj polaznika ograničen, potrebno je prijaviti se za sudjelovanje do 24.10. na Turn on JavaScript!, s kojeg ćete primiti daljnje upute. Obavezno ponesite vlastita prijenosna računala!

-----------------------------------

Petak 27. listopada, 16 - 19 sati, OKC Palach

Radionica postavki community radija - KLFM

KLFM community radio u svoje djelovanje uključuje zajednicu, njezine interese i afinitete te svojim postojanjem omogućuje aktivno uključivanje pojedinaca i grupa u stvaranje njegova sadržaja. KLFM će u radionici sudionicima predstaviti način na koji se ovaj proces odvija u svakodnevnoj praksi. Prijave na radionicu prikupljamo na mail Turn on JavaScript! do 25.10., s naslovom: “Radionica KLFM”.

-----------------------------------

Petak 27. listopada, 19 sati, OKC Palach

Raspričavanje - Booksa

Raspričavanje je proces zajedničkog pričanja priča u kojem se okupljeni dijele u timove te u pola sata stvaraju priče obzirom na zadane pojmove i objekte. Priče se potom predstavljaju ostalima te se u neformalnoj atmosferi odabire najzanimljivija.

-----------------------------------

Petak 27. listopada, 20.30 sati, OKC Palach

Audio-video instalacija Svjetlo i voda – F.R.E.E. Dance

Audio-vizualna instalacija dio je projekta predstave Svjetlo i voda, nastala tijekom procesa rada u potrazi za novim plesnim, zvučnim i vizualnim refleksijama. Svjetlo i voda, projekt koji uključuje stručnjake raznih disciplina, a obuhvaća predstavu i instalaciju, potaknut je dalekosežnim vizijama Nikole Tesle i važnošću njegove pojave za postojanje civilizacije ovakve kakva je danas.

-----------------------------------

Petak 27. listopada, 21 sat, OKC Palach

Nastup zbora VINS & Friends – Prostor Plus

VINS ili vokalno instrumentalna neformalna skupina, riječka je samoorganizirana formacija građanki i građana čiji repertoar čine tradicijske pjesme iz različitih krajeva svijeta. Zbor nastupa a capella ili u instrumentalnoj pratnji prijatelja.

Jedan običan dan Radija na cesti: Koncert Marinade - KLFM

KLFM community radio u svoje djelovanje uključuje zajednicu, njezine interese i afinitete te svojim postojanjem omogućuje aktivno uključivanje pojedinaca i grupa u stvaranje njegova sadržaja. Programom Radio na cesti ovo se djelovanje s radijskog prostora weba premješta na javni prostor grada gdje će u live prijenosu community radija sudjelovati riječki bend Marinada.

-----------------------------------

Subota 28. listopada, 11 sati

Radionica razvoja programa CTHR

-> sudjelovanje na radionici je obavezno za sve predstavnike organizacija članica mreže na Clubture Forumu.

-----------------------------------

Subota 28. listopada, 17 sati, Velika dvorana Filodrammatice

Filmska projekcija: "Bosanoga (sasvim slučajna smrt)" – Fade In

Filmska udruga Fade In prikazat će film "Bosanoga (sasvim slučajna smrt)" Morane Komljenović (2011, 74 min) o smrti Nenada Vižina, riječkog hipija čija je nasilna smrt bila katalizator jedinstvenog fenomena u povijesti bivše Jugoslavije. Film prikazuje mehanizam straha kao integralni dio političkih sustava, kao i jedinstvenu umjetničku pobunu do koje je došlo u Rijeci 1980-ih.

Subota 28. listopada, 18.15 sati, Velika dvorana Filodrammatice

Filmska projekcija: "Delta – obilje umjetnosti i razgovor" – Filmaktiv i Liburnia Film Festival

Filmaktiv u suradnji s Udrugom Liburnia Film Festival priprema filmsko-diskurzivni program na temu suradničkih i dijeljenih prostora. Filmski se dio odnosi na projekciju dokumentarnog filma Marina Lukanovića (produkcija Filmaktiva) "Delta - obilje umjetnosti" (2015, 26 min) o devetero riječkih umjetnika koji dijele radni prostor na adresi Delta 5. Pitanja o životu i radu umjetnika, dinamici svakodnevnice dijeljenja prostora s kolegama, kontakt s publikom i neizvjesna budućnost zgrade i cijele zone u kojoj se nalaze, ključne su teme kojima se bavi film, a prelit će se i na razgovor nakon projekcije u kojem će sudjelovati i neki od njegovih protagonista.

Subota 28. listopada, 20 sati, Velika dvorana Filodrammatice

Filmska projekcija Sex? Yes we do! - Spirit

Festival Uhvati film predstavlja vam večer kratkih filmova na vruću temu seksualnosti probranih s dosadašnjih godina Festivala. Dinamično, provokativno, iznenađujuće iskustvo koje mijenja perspektivu i razbija predrasude.

-------------------------------------------------------------------------------

Prostor Palacha u kojem će se održati većina događanja u sklopu Foruma ozvučit će VIBRA BOX, elektronički uređaj za emitiranje glazbe domaćih kvalitetnih autora kojih nema u medijima. Ovaj neovisni medij otvara novu priliku za promociju glazbe i komunikaciju s publikom. ViBRa BoX je neprofitni projekt udruge ViBRa.

Za vrijeme trajanja Foruma, svaki dan možete obići umjetničko djelo u nastajanju na fasadi zgrade Ivex, Delta 5. Tamo će se održavati Graffiti Jam u suradnji s AKC-om Attack, a u kojem sudjeluju grafiteri iz Zagreba i Rijeke: Artuditu, Manemei, Chez, i ostali...

Za vrijeme trajanja Foruma otvorena je izložba Tiskaj bez crne ekstremno uporno Marija Ančića u organizaciji udruge Drugo more. Otvorenje izložbe je 19. listopada u 20 sati u Veliko dvorani Filodrammatice. Izložba se može pogledati do 3. studenog radnim danom od 16 do 20 sati.

-------------------------------------------------------------------------------

Clubture Forum stvara uvjete za razmjenu znanja, iskustava i vještina među organizacijama nezavisne kulturne scene te jača međusobnih partnerske odnose. Cilj Foruma je utjecati na vidljivost ovih organizacija prema donosiocima odluka i široj javnosti.

10. Clubture Forum mreža Clubture organizira u partnerstvu sa Savezom udruga Molekula i udrugom Drugo more. Program Foruma organiziran je u suradnji sa sljedećim organizacijama: Centar za dokumentiranje nezavisne kulture, Kurziv - Platforma za pitanja kulture, medija i društva, Domino, Metamedij, Queer Sport Split, Studio Artless, Vibra, AKC Attack, Kulturtreger, F.R.E.E. Dance, KLFM, Fade In, Filmaktiv, Liburnia Film Festival, Spirit.

Program Foruma financijski podržavaju Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb - Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport te Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva kroz program Centri znanja za društveni razvoj.

20.10.2017.

nema