Nadija Mustapić: Rent a Delta- TAKING PART, 5.9.2015, Bernie Grant Arts Centre, Tottenham, London, VB

Nadija Mustapić: Rent a Delta

TAKING PART, 5.9.2015, Bernie Grant Arts Centre, Tottenham, London, VB

Taking Part označava završetak europskih projekata ECLN (The European Cutlural Learning Network 2012-2015) i Aspire 2 Create (2013-2015) na kojem će Prostor Plus sudjelovati s osam radova umjetnica i umjetnika.

Rad Nadije Mustapić bit će izveden kao dio Taking Part! festivala povodom završetka dva europska projekta ECLN i Aspire 2 Create u kojima je Prostor Plus sudjelovao kao partnerska organizacija. Izvedba će se održati 5. rujna 2015 u Bernie Grant Arts Centre u Tottenhamu, London.

IVEX - Rent a Delta

dokumentarni, Hrvatska, 2009, 67 min.

Redateljica: Nadija Mustapić, snimateljice: Nadija Mustapic, Ana Šegrt, Darija Žmak, montaža: Nadija Mustapić

Produkcija: Nadija Mustapic, PROSTOR +, Film je sufinancirao: Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Molekula

Priča o povijesti, sadašnjosti i budućnosti lokacije Delta u gradu Rijeci ispričana kroz ples, fizičko i verbalno kazalište.

Film rekonstruira iskustvo događaja site specific kolaborativnog performansa koji je izveden na prostoru Delte u bivšem industrijskom kompleksu Ivex kroz šest zasebnih predstava. Ovaj film stvara iz šest izvedbi jedinstveno iskustvo predstave u novom vremenu koje obuhvaća višestruke perspektive. Na taj način dobiva dimenziju eksperimentalnog dokumentarca. Viđena iz oka publike podijeljene u dvije grupe pod nazivima Fiume i Sušak, snimana uvijek s jednom kamerom koja prati svaku grupu zasebno, priča o teritoriju bivše granice Italije i Hrvatske ispričana u dva jezika predstavljena je kroz niz dihotomija prisutnih u sadržaju i formi. Ikoničnom upotrebom crvenih i zelenih karata u filmu, koje od početka predstave dijele publiku u dvije, vizualno je raščlanjena linearnost predstave. Film rekonstruira simultane sadržaje Fiume i Sušak spajanjem dva prostora i vremena u jedno. Upotreba video tehnologije u filmu naglašava "gerilsku" estetiku iskustva događaja. Ovaj film komplementira multidisciplinarnosti cjelokupnog "Ivex projekta: Rent a Delta".

Nadija Mustapić

Rođena u Rijeci 1976. Intermedijska je umjetnica koja najčešće djeluje kroz formu video instalacije, no njena praksa uključuje i rad u ostalim medijima poput dokumentarnog i eksperimentalnog filma, crteža, grafike, skulpture i performansa. U svojim radovima istražuje poetične procese apstrahiranja narativa, odnose između emotivnih konstrukata, (izvođačkog) tijela, prostora i političkih stvarnosti. Izlagala je na preko 15 samostalnih te 30-tak grupnih izložbi i festivala u Hrvatskoj i inozemstvu.Njena umjetnička praksa uključuje umjetničke kolaboracije, kao i višegodišnje djelovanje u umjetničkom kolektivu The Moving Crew (www.themovingcrew.org). Više je puta nagrađivana stipendijama i nagradama. Diplomirala je na Odsjeku likovnih umjetnosti pri Filozofskom fakultetu u Rijeci 1999. godine. Poslijediplomski studij iz grafike i intermedijskih umjetnosti završava u SAD-u na Sveučilištu u Iowi. Zaposlena je na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci kao docentica.

Projekt ECLN realiziran je pod pokroviteljstvom EU Leonardo Lifelong Learning Programme. Projekt je podržao Grad Rijeka, a rad udruge Prostor Plus podržava Zaklada Kultura nova.

Projekt Aspire 2 Create realiziran je pod pokroviteljstvom EU Leonardo Lifelong Learning Programme. Projekt je podržao Grad Rijeka i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Stajališta izražena u ovom programu ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. Rad udruge Prostor Plus podržava Zaklada Kultura nova.

29.08.2015.