Međunarodni dan plesa u Rijeci- 29.4.2018. u 12h na Korzu ispred zgrade Radio Rijeka

Međunarodni dan plesa u Rijeci

29.4.2018. u 12h na Korzu ispred zgrade Radio Rijeka

Međunarodni dan plesa - Rijeka

Rijeka i ove godine obilježava Svjetski dan plesa 29. travnja, koji slavi jedinstvenost plesa i pokreta od 1982. godine na inicijativu UNESCO-a. Udruga Prostor Plus ovu nedjelju organizira na Korzu ispred Radio Rijeke ples brojnih riječkih plesnih skupina, organizacija i plesača s početkom u 12h. Čitanjem svjetske i hrvatske plesne poruke, Rijeka će postati još jedan hrvatski grad koji se priključuje globalnom svjetskom projektu proslave Svjetskog dana plesa. Program se održava paralelno u nekoliko hrvatskih gradova te će se različiti gradovi Hrvatske ujedno ujedinit i u plesnoj akciji zajedničke koreografije pod nazivom “Osam pokreta za plesnu video razglednicu”

Osnovna ideja Svjetskog dana plesa je podsjećanje da je ples umjetnički oblik izražavanja koji prevladava sve političke, kulturne i etičke prepreke.

MEĐUNARODNA PORUKA

Autor poruke: Ohad Naharin, Izrael

Koreograf, umjetnički ravnatelj Plesne skupine Batsheva, tvorac jezika pokreta GAGA

Bit je plesa postojanje u sadašnjosti. Osluškivanje dometa osjeta i prepuštanje tom osluškivanju koje će pokrenuti sve osjećaje, forme i sadržaje. Da, nikada ne smijemo smetnuti s uma odakle smo došli.

Kada me upitaju čime se bavi moj rad, uvijek prvo odgovaram da se bavi samim sobom. Bavi se susretom elemenata koji grade njegovu priču. Bavi se plesnom pričom o volumenu, nježnosti, uporabi eksplozivne moći. Istraživanjem pokreta, organizacije i strukture. Smijanjem samom sebi, dinamikom, pretjerivanjem i potcjenjivanjem, spojem užitka i napora, te sublimacijom ludila, strasti i fantazije svakog plesača u jasnu formu.

U svom najboljem izdanju ples može biti čudesan, čak i ako je daleko od savršenstva. Moramo se oduprijeti konzervativnom i konvencionalnom razmišljanju kakvo dolazi iz većine plesne edukacije i obuke, odbaciti stare ideje te prigrliti nove i bolje. I nikada ne zaboraviti svaki dan malo plesati…

Nikada ne zaboraviti svaki dan malo plesati… I to nikada pred ogledalom.

Prevela s engleskog: Ivana Ostojčić

Autorica Hrvatske plesne poruke je istaknuta koreografkinja i plesna pedagoginja Tihana Škrinjarić.

“Plešem, dakle postojim.

Tijelo u prostoru i vremenu.

Otkrivam magiju pokreta, snagu ritma, zavodljivost zvuka. 

Osjećam životnu energiju u beskrajnoj slobodi prostora.

Prepuštam se iskonskoj potrebi i živim ples”

Svjetski dan plesa održava se od 1982. godine s ciljem podsjećanja da je ples umjetnički oblik izražavanja koji prevladava sve političke, kulturne i etičke prepreke, a u spomen na rođendan Jean-Gorgesa Noverrea, začetnika modernog baleta i jednog od najvećih svjetskih plesnih reformatora. U Hrvatskoj se obilježava od 1999., a od 2009. godine organizaciju njegova obilježavanja preuzeo je Plesni centar Tala.

S nama plešu:

Flame                  

O.Š. Matka Brajše Rašana

PC Beat                              

RIS Dance Centar

Jet Set 

Prve riječke mažoretkinje

Rad udruge podržava Zaklada Kultura nova. Udruga Prostor Plus je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge

27.04.2018.

nema