Maraton na iglama- Igle za kukičanje i vuna

Maraton na iglama

Igle za kukičanje i vuna

Uz podršku od strane Mreže Clubture, iz Splita nam dolazi u posjet prijateljska organizacija Queer Sport Split koja u suradnji s qSPORT (Zagreb), Art Radionicom Lazareti (Dubrovnik) i Prostorom Plus planiraju prezentirati tokom tri dana zanimljiv umjetnički edukacijski program u javnome prostoru.

Nakon uspješne gerilske intervencije pletivom povodom Pridea u Splitu 2012. godine, te akcije u Dubrovniku povodom referenduma o obitelji 2013. godine, projekt Maraton na iglama ima za cilj povećati vidljivost rekontekstualiziriranim tradicionalnim aktivnostima kao što su pletenje i kukičane, upoznati zainteresiranu javnost o neagresivnim komunikacijskim mogućnostima tih tehnika u javnom prostoru grada, umrežiti grupe i pojedince koji pletenjem i kukičanjem izražavaju kritički stav prema društvenoj zbilji te povezati ih sa sličnim grupama u široj regiji kroz gostovanje grupe Yarn Bombing BiH.

Maraton je koncipiran kao vikend program zajedničkog pletenja i urbane intervencije koju u svakom gradu osmišljavaju sudionici u suradnji s gostima. Moduli traju dva do tri dana ili cijeli vikend. Uz neformalno druženje te edukaciju iz pletenja i kukičanja program u svakom modulu donosi i razgovore o potencijalima akcija gerilskog pletenja u kontekstu urbane kulture i kulture mladih te predstavljanje akcija koje su druge grupe već provodile.

Zajedničko planiranje intervencije u javni prostor grada na kraju svakog pojedinog modula ima za cilj educirati aktivne članove lokalne grupe o načinima prikupljanja članova, organizaciji te komunikaciji s medijima. Završna intervencija u urbanom tkivu grada, premda u svakom gradu specifična, ima zajednički cilj otvoriti novi i drugačiji diskurs o urbanim, društvenim i političkim problemima sredine.

Maraton na iglama u Rijeci, edukativnog je karaktera, čiji je glavni cilj pokretanje nove lokalne grupe uz educiranje polaznika kako i na koji način kukičati, te kako i na koji način implementirati radove u javni prostor.

Cijelookupni program koji je dio kolaborativnog programa udruga Queer Sport Split, qSPORT (Zagreb), Art Radionicom Lazareti (Dubrovnik) i Prostorom Plus, završiti će izložbom na kojoj će u Zagrebu biti predstavljena dokumentacija svakog pojedinačnog Maratona na iglama s naglaskom na intervencijama u javnom prostoru gradova.

Prijave za besplatnu radionicu su na Turn on JavaScript!.

Vrijeme održavanja radionice:

  • petak 19.9. 14.00 
  • subota 20.9. 14.00
  • nedjelja 21.9. 12.00 /sunday brunch i javna prezentacija radova/

Okupljanje zainteresiranih je ispred zgrade Prostora Plus, SU Molekula/Filodramamtica, Korzo 28/I, Rijeka.

Kontakt:

Antonio Kiselić

091 537 99 69

Projekt je podržan od strane Saveza udruga Clubture, a nositelj programa je uduga Queer Sport Split.

04.09.2014.

Fotografije