Izvještaj o radu Udruge u 2023

Istraživanje i produkcija

Kinogibanja

Manifestacija Kinogibanja obuhvatila je program s fokusom na plesni film kroz četiri večeri na više lokacija u gradu Rijeci. Dvije filmske večeri održane su u proljetnom terminu, 26. travnja u Art-kinu Croatia i 28. travnja u galeriji Kortil koja djeluje u sklopu Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku. Jesenski dio programa odvio se 6. i 7. listopada u atriju Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci. Plesni film ili „ples za kameru” djelo je koje spaja posebnosti plesnoga I filmskoga medija, a u Hrvatskoj, posebice Rijeci, publika nema često priliku gledanja plesnih filmova zbog neprepoznatosti i podzastupljenosti te filmske forme. Provedbom ovog programa kao ciklusa večeri plesnog filma i digitalnih ekvivalenata, kroz prikazivanja plesnih filmova domaćih autora/ica i moderirane razgovore s dijelom autora/ica, ova je manifestacija približila publici ovaj nedovoljno zastupljeni umjetnički medij. Ukupno je prikazano 18 plesnih filmova te je organizirana premijera performativno-izložbene videoinstalacije, čime je programom Kinogibanja uspostavljen cjelogodišnji program plesnog filma za riječku publiku. Svaka filmska večer završila je uz ugodno neformalno druženje publike, autorica i organizatorica. Također, uz pripremu i provedbu programa ostvareno je umrežavanje organizatorica i sudionica manifestacije s tri javne ustanove u kulturi (Art-kino Croatia, HKD – galerija Kortil i Muzej moderne i suvremene umjetnosti). Program je podržalo Ministarstvo kulture i medija, HAVC i PGŽ.

U brojkama: 16 sudionika_ca (ukupan broj autora_ica filmova koji su prikazani, od čega je 8 sudjelovalo u razgovorima), 3 organizatorice, 3 suradnika_ca, 95 - procijenjeni broj publike

Razvoj publike i suvremenog cirkusa u Rijeci

Suvremeni cirkus je ove godine tijekom Periskopa bio zastupljen trima izvedbama: predstave „Moja smrt i ja“ i „Žonglerski koncert“ te  rezidencija Danijele Zajc tijekom koje je istraživala zračne rekvizite i predstavila rad u nastajanju „Forest“. Rezidencija je provedena u suradnji s organizacijama iz Nacionalne cirkuske platforme i u sklopu programa Cirkuska rezidencijalna mreža. Osim toga, publika je također mogla sudjelovati u trima radionicama cirkuskih vještina. Ponovo je održana manifestacija Noć cirkusa kad je publika mogla vidjeti dokumetnarni film “Beta Cirkus” i nastupe 16 lokalnih izvođača_ica u raznim disciplinama suvremenog cirkusa. U sklopu Plesnog zbirkusa realizirane je jedna cirkuske predstava “Get the Hat” Andreja Tomšea koji je održao i radionicu žongliranja za djecu.  

Prostor Plus nastavio je s programom Zanimljivi utorak u sklopu kojeg je od siječnja do travnja održano 10 susreta s 10 voditelja_ica i 50 polaznika_ca. Prostor Plus krajem 2023 pokreće redovni program Acro Joga koji se održao ukupno 6 puta i koju je pohodilo 8 redovitih korisnika_ca.  
Osim toga, tijekom 2023 realizirana je redovita edukacija plesa na svili za odrasle koju je pohađalo 16 polaznica, te redovita edukacija na svili za djecu koju je pohađalo 15 polaznika_ca u dobi od 7 do 15 godina.

Cirkuska rezidencija

U sklopu Festivala suvremenog plesa i cirkusa – Periskop održala se rezidencija Danijele Zajc u suradnji organizatora festivala – Udruge Prostor Plus i Cirkuske rezidencijalne mreže. Cirkuska rezidencija održala se u Filodrammatici od 25.8. do 7.9., a prezentacija rada Forest 7.9. u istom prostoru. Osim Danijele Zajc, suradnici koji su sudjelovali u realizaciji rezidencije i predstavljanja rada u nastajanju su Jaka Andrej Vojevec kao suradnik za režiju te Pia Skušek i Maja Pahor kao glazbenice.

Noć cirkusa

Noć Cirkusa (La Nuit du Cirque) dio je međunarodnih događanja u organizaciji Territoires de Cirque, a u Hrvatskoj se odvija u sklopu aktivnosti Nacionalne cirkuske platforme. Noć cirkusa u Rijeci sastojala se od filmskog i izvedbenog dijela. U filmskom dijelu prikazan je dokumentarni film Beta Circus film, a izvedbeni dio - Cirkus Varijete kao plesno-scensko-zabavna večer koja objedinjuje umjetnice/ke i grupe iz okruženja u jedinstven program koji služi kao predstavljačka platforma za njihove radove, predstavila je niz lokalnih snaga koje se bave raznim cirkuskim vještinama.
Izvođači: Iva Korbar, Kristinka Dušek, Laura Sušanj, Nives Soldičić, Sanja Prodan, Silkuets (Armin Pejić, Ariana Kulišek, Ivona Brlek, Martina Goričanec, Martina Šopić, Sandra Polić Živković, Urška Lušić), Stefano mađioničar, mlade nade redovne edukacije Prostora Plus.

U brojkama: 16 izvođača_ica, 3 osobe u organizaciji, 70 posjetitelja_ica

 

Produkcija

Dohvati snove

Završna produkcija edukacijskog programa cirkuskih vještina pod vodstvom Nives Soldičić.

U brojkama: izvođači_ce 12 (7 djece i 5 odraslih), 2 suradnika (tehnička podrška i fotograf), 3 osobe u organizaciji, 55 posjetitelja_ica

Festivalska smišljaonica

Festivalska smišljaonica je niz festivalskih smišljaonica na kojima zajedno pripremamo festival Plesni zbirkus i učimo o različitim disciplinama iz područja izvedbenih umjetnosti kao i organizacijskim elementima jednog kulturnog događanja. Program festivala Plesni zbirkus 2023 selektiran je u dogovoru s djecom polaznicima_cama selekcijske radionice održane 26.3.2023., a u sklopu ciklusa održane su još dvije radionice Festivalske smišljaonice na kojoj su djeca izradila 2 promotivna videa festivala s voditeljem Karlom Čargonjom 1. i 2.4.2023. i radionica bombica sa sjemenjem 7.5.2023. koje su korištene umjesto ulaznica za festivalske programe.

Plesni zbirkus  - festival izvedbenih umjetnosti za djecu (i odrasle)


Plesni zbirkus - festival izvedbenih umjetnosti za djecu, jedina je hrvatska manifestacija za djecu i odrasle koju osmišljavaju djeca, i na različita mjesta u Rijeci dovode niz predstava suvremenog plesa, novog cirkusa i interdisciplinarnih i kazališnih izvedbi kao i radionica na kojima se djeca mogu upoznati i okušati u vještinama tih izvedbenih područja.
Festival Plesni zbirkus rezultat je serije radionica Festivalska smišljaonica koje su od 2019 do 2022 na kojima su se djeca upoznala s raznim disciplinama izvedbenih umjetnosti (cirkus, suvremeni ples i kazalište) a nakon toga i s raznim aspektima organizacije kulturnog događanja (pisanje javnog poziva izvedbenim umjetnicima/cama, selekcija programa za festival, izrada promotivnih materijala za festival, upoznavanje s izvedbenim prostorima itd.). Program festivala Plesni zbirkus 2023 selektiran je u dogovoru s djecom polaznicima_cama selekcijske radionice održane 26.3.2023., a u sklopu ciklusa održane su još dvije radionice Festivalske smišljaonice na kojoj su djeca izradila 2 promotivna videa festivala s voditeljem Karlom Čargonjom 1. i 2.4.2023. i radionica bombica sa sjemenjem 7.5.2023. koje su korištene umjesto ulaznica za festivalske programe. Plesni zbirkus 2023 održao se od 20. do 21.5.2023. u Dječjoj kući u Rijeci. Ostvarena je suradnja s Gradskom knjižnicom Rijeka kao partnerima te Dječjom kućom gdje se program i održao. Festivalski program je uključio 6 izvedbi lokalnih, nacionalnih i internacionalnih izvedbenih umjetnica_ka i 2 radionice za djecu, a festival je posjetilo između 200 i 300 osoba (odrasli i djeca).

U brojkama: 3 radionice festivalske smišljaonice i, 6 izvedbi, 2 radionice, oko 300 posjetitelja_ica festivala, 19 izvođača_ice (od čega 7 internacionalnih i 12 nacionalnih), 12 suradnika_ca (pd čega 3 djece asistentica (ambasadorice), 2 odrasle osobe i 5 djece u organizaciji kao selektori_ce.

Festival suvremenog plesa i novog cirkusa – Periskop

Osmi Festival suvremenog plesa i novog cirkusa Periskop, u organizaciji Prostora Plus, održao se od 25. kolovoza do 10. rujna u Rijeci u Filodrammatici i HKD na Sušaku, koji je uključio izvedbeni, edukativni i popratni program.

Program je ove godine uključio 2 predstave s područja suvremenog cirkusa, i 6 plesnih predstava, edukativni dio sastojao se od 1 plesne i 3 radionice cirkuskih vještina, a od popratnog programa održala se rezidencija s područja suvremenog cirkusa s prezentacijom rada za javnost u suradnji s Cirkuskom rezidencijalnom mrežom. 


U brojkama: 8 predstava, 4 radionice, 1 rezidencija s prezentacijom za javnost, 291 posjetitelja_ica festivala (263 posjetitelja_ica programa od toga 18 sudionika_ca radionica), 23 izvođača_ica i 9 stručnih suradnika_ca, 6 osoba u organizaciji, 11 suradnika_ca u organizaciji, 5 volontera_ki.

 

Razvoj publike i programa za djecu

Ove godine razvoj publike i programa za djecu realizirao se putem redovite edukacije svile za djecu (15 korisnika_ca) koja su sudjelovala u produkciji Dohvati snove  te ciklusom radionica Festivalska smišljaonica i petim izdanjem festivala suvremenih izvedbenih umjetnosti za djecu – Plesni zbirkus.

 

Suradnje

Radionica Glas kao tijelo

Radionica Glas kao tijelo bila je namijenjena svima kojima je u središtu zanimanja glas i izražajne vokalne mogućnosti. Održala se u veljači 2024 s voditeljicom Lucijom Barišić, a prisustvovalo je 5 polaznika_ca.

Bhoomika – opus indijskih plesova

Bhoomika Creative Dance Center iz Indije nacionalna izvedbena umjetnička organizacija predstavila je opus vlastitih, ali indijskih plesova unazad 50 godina. Bhoomika Creative Dance Center nacionalna je izvedbena umjetnička organizacija koja je bila na čelu unošenja novog duha u indijski ples od svog osnutka 1972. Pokrenut od strane grupe progresivnih umjetnika, centar se razvio u plesnu kompaniju poznatu po inovativnim i eksperimentalnim koreografijama koje su privukle pozornost kritičara na velikim festivalima u Indiji i inozemstvu. Program je realiziran u suradnji s Veleposlanstvom Indije.

U brojkama: 7 izvođaca_ica, 2 tehnicara, 5 osoba u organizaciji, 70 posjetitelja_ica

Festival Perforacije u Rijeci
Festival Perforacije, 2023. u organizaciji udruge Domino i u sklopu Mreže izvedbenih umjetnosti u suradnji s Prostorom Plus u Rijeku je doveo radionicu "Od srama, preko srama, protiv srama" Jasne Žmak. Na psihodramskoj radionici propitivao se sram, a to je i jedna od radionica u sklopu inicijative “UPUH Susreti koji nedostaju: Mentalno zdravlje u izvedbeno plesnoj zajednici” koji se bavi posramljivanjem tijela unutar plesnih praksi, izvedbenih procesa, obrazovanja, pedagoškog rada i kritičke prakse.

U brojkama: 1 voditeljica, 2 osobe u organizaciji, 4 polaznice

Plesna rezidencija s javnom prezentacijom

U suradnji s Mrežom izvedbenih umjetnosti u svibnju je održana plesna rezidencija Ane Kreitmeyer. Projekt se provodi kroz pripremu i razradu prijetećeg koncepta, prijetećih hibridnih događaja, aktivnosti, pripreme i izvedbe predstave Vježbe za nadolazeće. Rezidencija u Rijeci odvija se u suradnji udruge Domino i Prostor plus u okviru projekta Mreža izvedbenih umjetnosti 2023. koji podržava Zaklada Kultura nova. Sufinancirano sredstvima programa Kreativna Europa Europske Unije u okviru projekta suradnje ACT: Art, Climate, Transition

U brojkama: 7 izvođača_ica, 3 organizatorice, 15 posjetitelja_ica

Ostali projekti i suradnje:

VINS (Vokalno instrumentalna neformalna skupina koja se redovno okuplja i educira pri Prostoru Plus) Tijekom 2023. Nastavljena je redovna edukacija u zborskom pjevanju koju je pohađalo 20 polaznica. Zbor je održao 3 nastup 8.3.2023. na Noćnom maršu.

Predstavljanje publikacije Kako žive umjetnice u Rijeci i okolici? održalo se 16.11.2023. u sklopu edukacijskog ciklusa u okviru projekta "Aplauz ne plaća stanarinu" u organizaciji udruge BLOK iz Zagreba.

Udruga Prostor Plus je tijekom 2023 provodila projekte koji su financirani sredstvima Ministarstva kulture i medija RH, Odjela za kulturu Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije, HAVC-a i vlastitim sredstavima.

20.03.2024.

nema