Izvještaj o radu udruge u 2020.

Istraživanje

Stories Behind Cities
Grad nije grad bez ljudi u čijim uspomenama živi. A da te uspomene budu zabilježene i sačuvane pobrinut će se projekt Stories Behind Cities, odnosno Priče iza gradova, koji se počinje provoditi u Rijeci. Radi se o međunarodnom projektu, koji se osim u Hrvatskoj provodi i u Srbiji i Rumunjskoj u tri grada Europske prijestolnice kulture: Rijeci, Novom Sadu i Timisoari. Ove tri zemlje dijele zajedničku povijest, povijest obilježenu konfliktima, promjenom granica i totalitarnih režima. Cilj je projekta uspostaviti nove narative koji bi te tri zemlje udaljili od negativnih stereotipa koji ih određuju, i otkriti još neispričane priče koje će nam pomoći oblikovati nove narative naših gradova.

Istraživanje
U sklopu projekta Stories Behind Cities u sva tri partnerska grada provedeno je istraživanje koje je prikupilo 30 nepoznatih priča o svakom gradu koje će početkom 2021 biti tiskane u knjižici. Istraživači Kristina Pandža, Marko Smoljan i Ines Grgurina istražili su i prikupili 30 još neispričanih priča o Rijeci.

Online radionica digitalnog pripovijedanja održana je u svibnju 2020.
13 polaznika/ca naučilo je osnovne principe i tehnike digitalnog pripovijedanja i saznati kako koristiti digitalne priče o tradiciji, običajima i kulturi svoga grada kao oruđe za promociju baštine. Temelj za učenje bit će neke od prikupljenih priča o Rijeci te priče koje proizlaze iz iskustva polaznika i polaznica radionice. Online radionicu vodile će profesionalne voditeljice iz partnerske organizacije Melting Pro, iz Rima.

Partneri:
Prostor - Srbija, Novi Sad
FITT - Rumunjska, Temišvar
Melting Pro - Italija, Rim
Prostor Plus - Hrvatska, Rijeka

Više informacija o projektu: https://behind.city/hr/
Projekt Priče iz gradova (Stories Behind Cities) realizira se uz podršku Kreativne Europe, programa Europske komisije.

Razvoj publike i novog cirkusa u Rijeci
Tokom godine realizirana je intenzivna radionica kontoriconizma i handstandova u siječnju 2020 Antonie Kuzmanić iz Room 100 na kojoj se usavršilo 9 polaznika/ca, te program Vikend cirkusa u veljači 2020. s radionicama rola-bole za djecu Emilia Alcantare i radionica zračnih vještina Nives Soldičić na kojoj se usavršilo desetoro polaznika/ca.
Osim toga, u sklopu Periskopa realizirali smo radionicu kontorcionizma u suradnji s Room 100 iz Splita na kojoj je prisustvovalo 8 polaznika/ca te izvedbe u sklopu predstave Horror House izvođača Cirkorame koju je pogledalo 29 osoba. Van Periskopa izvedbe novog cirkusa ostvarene su suradnjom s Udrugom Tricycle Trauma programom Karavana noći mračnog cirkusa u mrtvom kanalu 20.11.2020. koju je posjetilo 40 osoba. Osim toga, ove smo godine, zasad neuspješno s drugim hrvatskim organizacijama koje se bave cirkusom, prijavile projekt Nacionalna cirkuska platforma koji za cilj ima ojačati i povezati cirkusku scenu u Hrvatskoj. Projekt ćemo ponovo prijaviti i sljedeće godine, s više uspjeha, nadamo se.

Produkcija

Antituristička tura – Dobrodošli u Rijeku
Prostor Plus na tragu predstave Dobrodošli u Rijeku iz 2007. godine, publiku vodi na anti-turističku rutu riječkim turističkim autobusom. U urnebesno smiješnom projektu Žaka Valente, Tanje Smoje (Karolina) i Jelene Lopatić (Ida) otvaraju se aktualne lokalne i globalne teme, bez dlake na jeziku, ne štedeći nikoga sočnih komentara. „Antituristička tura Dobrodošli u Rijeku" je sastavni dio otvorenja Rijeke - Europske prijestolnice kulture. Zbog velikog uspjeha i interesa građana tura je ponovljena 14. lipnja povodom Dana Rijeke u sklopu manifestacije Dani Sv. Vida. U 2020. je 400 osoba posjetilo antiturističku turu.

Žiroskop
U posljednjoj godini provedbe projekta Žiroskop održane su četiri DanceAbility radionice inkluzivnog plesa voditeljice Helvecie Tomić na kojima je sudjelovala 51 osoba , jedna radionica zračnih vještina Igre u zraku za djecu voditeljice Nives Soldičić s 12 djece, četiri radionice u sklopu ciklusa Festivalska smišljaonica s 41 polazika/ce te izvedbe 4 predstave u sklopu festivala Plesni zbirkus koje je ukupno posjetilo 269 osoba.

DanceAbility radionice
DanceAbility pristup usmjeren je na improvizaciju s ciljem pronalaska vlastitog kreativnog pokreta. Princip rada je iznutra prema van, kroz maštu, bez zadanih pokreta, osjećajući i razvijajući vlastite pokrete. Na radionici se radi o plesnoj improvizaciji, pronalaženju načina izražavanja sebe u trenutku, korištenje prostora u kojem se nalazimo, međusobno komuniciranje putem ekrana i izgradnje osjećaja zajednice putem i ovog formata. Radionice su izvedene uživo i u online formatu.

Igre u zraku za djecu
Ples na tkanini, poznatiji kao ples na svili je zračna vještina koja kombinira ples i gimnastiku. Na zabavan i kreativan način povećava fleksibilnost, snagu i izdržljivost. Aerial ring, poznat i kao aerial hoop (zračni prsten odnosno obruč) ili lyra jest zračna vještina slična trapezu na kojoj se izvode razne figure. Na intenzivnoj vikend radionici djeca su kroz igru i ples i pod budnim okom voditeljice naučiti kako visiti naopako, penjati se i raditi razne figure na tkanini. Sat se sastoji od zagrijavanja tijela, kondicijskih igra te učenja vještine penjanja i osnovnih figura primjerenih dobu djeteta.

Festivalska smišljaonica
Niz festivalskih smišljaonica na kojima zajedno pripremamo festival Plesni zbirkus i učimo o različitim disciplinama iz područja izvedbenih umjetnosti kao i organizacijskim elementima jednog kulturnog događanja uključio je selekcijsku radionicu na kojoj smo pogledali pristigle prijedloge i odlučili s djecom tko će nastupati na festivalu Plesni zbirkus. Nakon toga Nataša Tepša Budija pokazala nam je kako se postaje klaun ili klaunica, s Eneom Dessardo iz Try Theater i Natali Bosić upoznali smo se s različitim dramskim elementima. Naposlijetku, s Evom Badanjak i Sarom naučili smo izrađivati bedževe, naljepnice i magnete koji su bili promotivni materijal za festival Plesni zbrikus.

U sklopu Žiroskopa, Prostor Plus je sudjelovao na radionicama izrade modela upravljanja društvenim centrima te ostalim radionicama koje su jačale kapacitete udruga što je završilo kampanjom za prostore kojima upravlja SU Molekula – Filodrammatica i Palach.

Nositelj projekta “Žiroskop – civilno-javno partnerstvo u upravljanju prostorima kulture u Rijeci”. je Udruga Drugo more, a partneri na projektu su Grad Rijeka, Savez udruga Molekula, Udruga Filmaktiv, Udruga Ri Rock i Udruga Prostor Plus. Svrha projekta je razvoj i osnaživanje civilno-javnog partnerstava u upravljanju prostorima Filodrammatice i Omladinskog kulturnog centra Palach. Projekt ukupne vrijednosti 2.416.102,66 kuna financira Europska unija s 2.053.687,26 kuna u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali iz Europskog socijalnog fonda, i sufinancira Ministarstvo kulture Republike Hrvatske u iznosu od 362.415,40 kuna.

Festival suvremenog plesa i novog cirkusa – Periskop
Festival Periskop održao se od 9. do 13. listopada u Rijeci u Filodrammatici, HKD na Sušaku te u Exportu na Delti, a program Periskop Outro 26. studenog 2020. godine u Exportu na Delti. Program, koji se ove godine zbog epidemiološke situacije održao u manjem obujmu, uključio je 5 izvedbi nacionalne plesne i novocirkuske scene te jednu međunarodnu produkciju, dva edukativna programa (radionice plesa i cirkuskih vještina), a od popratnog programa održao se razgovor s međunarodnom umjetnicom te tri projekcije plesnog filma koje je pratio razgovor s plesnom kritičarkom. Festival u brojkama: 5 izvedbi, 2 radionice, 1 razgovor s umjetnicom, 3 plesna filma, 246 posjetitelja i 18 sudionika/ca radionica festivala, 17 izvođača/ica (od čega 15 nacionalnih i 2 internacionalnih/e), 8 suradnika/ce, 5 osoba u organizaciji, 11 volontera/ki.

Razvoj publike i programa za djecu
Ove godine razvoj publike i programa za djecu realizirao se putem projekta Žiroskop s radionicom Igre u zraku za djecu te ciklusom radionica Festivalska smišljaonica i drugim izdanjem festivala suvremenih izvedbenih umjetnosti za djecu – Plesni zbirkus te programom Vikend cirkusa koji je uključio radionice zračnih vještina i rola bole za djecu.

Plesni zbirkus - festival izvedbenih umjetnosti za djecu (i odrasle)
Manifestacija Plesni zbirkus 2020 održala se od 16. rujna do 18. listopada 2020. godine u Rijeci i Opatiji u Filodrammatici, HKD na Sušaku, Ri Hubu, Exportdrvu na Delti i Centru Gervais. Program je uključio 8 izvedbi lokalne, nacionalne i međunarodne plesne, kazališne i novocirkuske scene i 5 jednodnevnih radionica za djecu. Festival u brojkama: 8 izvedbi, 5 radionica, 432 posjetitelja/ica festivala, 24 izvođača/ice (od čega 4 internacionalnih i 20 nacionalnih), 31 sudionik/ca radionica, 6 volontera/ki, 9 suradnika/ce, 3 odrasle osobe i 12 djece u organizaciji. Važno je napomenuti da je cjelokupan prihod od prodaje promotivnih materijala doniran organizaciji Crveni nosovi. 

Suradnje

Klitoris, ilustrativno
Mini tečaj klitopismenosti 25. i 26.5.2020. održan je kao niz online događanja koji su uključili predavanje "Klita kroz povijest" Karle Horvat Crnogaj i radionicu ilustracije Tanje Blašković u sklopu programa Klitopismenost koji se realizirao u suradnji s udrugom Domino u skopu projekta "DKC-HR: Mreža društveno-kulturnih centara". U programu je sudjelovalo ukupno 5 osoba te je kasnije ponovljen u sklopu programa Vikend klitopismenosti.

Vikend klitopismenosti
Vikend klitopismenosti održao se od 11. do 13.9. u Filodrammatici. Program je započeo u petak 11.09. u 20 sati predavanjem Karle Horvat Crnogaj na temu uloge tehnologije u popularizaciji znanja o klitorisu, zatim će u subotu 12.9. Od 13 do 20 sati zainteresirani su se upoznali s anatomijom klitorisom putem 3D printanja modela klitorisa uz voditelja Maria Pavlića. U nedjelju 13.9. nove su spoznaje o klitorisu polaznici/e radionice izrade ilustracije klitorisa prenjele u likovni format uz voditeljicu Tanju Blašković. Vikend klitopismenosti posjetilo je ukupno 42 osobe.

Ženski životi glasnije
Program Ženski životi glasnije bavio se pitanjem životnih praksi žena, kako proteklih desetljeća tako i danas. Projekt u fokus stavlja ograničenja koja proizlaze iz nevidljivosti ženskog iskustva, modulacije ženskog glasa te manipulacije sadržajem kojeg žene iznose – bilo narativnog, bilo tjelesnim nastupom. Među njima su OKO muralom „Is she a wizard yet?” , Josipa Bubaš i plesna izvedba „Uranjanje”, Vlasta Delimar i Elena Apostolovski, Josipa Baljak, Sara Blažić, Marta Čaržvec, Nataša Veselinović koje su osmislile i izvele rad „Rapunzel ili Matovilka”, te Vođena tura Sendi Bakotić u ulozi heroine Super Klita. Zbor VINS radio je na transformaciji tradicijskih hrvatskih pjesama u pravcu rodne senzitivnosti i predstavio ih kao zbor Ozloglažene na otvorenju festivala Smoqua 15.10.2020.

Noć performansa 2020
U okviru site-specific programa, poznatoj Noći performansa, podnaslovljenoj »Sve je moguće osim nemogućeg prostora za performans«, koja se bavi istraživanjem novih prostora za performans i društvene odnose, 31. listopada udruga Domino predstavila je umjetnike i njihove instalacije, performanse, prostorne intervencije i akcije u javnom prostoru te modele interakcije, komunikacije i participacije s publikom koje pružaju nove perspektive u odnosu na kulturno-društveno-politički kontekst te eksperimentiraju s umjetničkim formama i poetikama. Svoje radove izveli su Nika Bokić (Bezopasni zagrljaji/Noli me tangere), Antonio Grgić (Spomenici sviraju) i Petra Mrša (Landscape & Lekcija) na nekoliko lokacija užeg centra Rijeke.

Dvije plesne predstave
Krajem studenog u Rijeci obilježile su dvije predstave - Tamo vani i ovdje unutra, Ane Kreitmeyer i Sonje Pregrad te plesni solo Silvije Marchig Sol, u produkciji Kik Melonea koje se prikazuju u suradnji Udruge Domino iz Zagreba i riječke Udruge Prostor Plus. Prvi na rasporedu bio je plesni solo Silvije Marchig Sol, u produkciji Kik Melonea, koji se održao 29.studenog u 20 sati. Sljedećeg dana, također od 20 sati, izvedbena je predstava koja je 2018. godine osvojila Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju plesnu predstavu u cjelini - Tamo vani i ovdje unutra, Ane Kreitmeyer i Sonje Pregrad, u produkciji Četveroruke.

Ganz nove Perforacije u Rijeci
U suradnji s Udrugom Domino, Ganz nove Perforacije, festival izvedbenih umjetnosti i nezavisne autorske produkcije suvremenog kazališta, plesa i performansa, nakon Zagreba 19. i 20. prosinca došle su i u Rijeku. Festival je počeo u subotu, 19. prosinca u 20 sati u velikoj dvorani Filodrammatice izvedbom radne verzije predstave Bill is dead, Brune Isakovića i Mie Zalukar, a 20. prosinca u isto vrijeme i na istom mjestu predstavljena je plesna predstavu Playing reality Koraljke Begović i Jasne Jasne Žmak.

Karavana noći mračnog cirkusa u Mrtvom kanalu
Tricycle Trauma u suradnji s Prostorom Plus i SU Molekula predstavio je Karavanu noći mračnog cirkusa u Mrtvom kanalu kao večer bučne glazbe i izvedbenih minijatura suvremenog cirkusa koja je okupila riječke cirkuske umjetnike/ce (Urška Lušič, Sanja Prodran, Nives Soldičić i Emilio Alcantara) kao i umjetnike/ce iz Zagreba.

Tekuća stvarnost
Tekuća stvarnost zabavna je priča i multimedijalna predstava koja na pitak način govori o fenomenima suvremenog života u nama bliskom kontekstu kroz vizuru običnog čovjeka. Rad je nadahnut tekstovima Baumana, Couplanda i Vattima, kritičarima današnjeg društva u konstantnoj krizi, gdje je ista jedina strategija i modus operandi za ići naprijed. Prostor Plus sudjelovao je kao partner producentu ArtTeatar BOUM!, a dio zbora VINS radio je na dijelu predstave.

Program mentoriranja u civilnom društvu

Udruga je krajem godine sudjelovala u programu mentoriranja, odnosno prakse u civilnom društvu koji je zamišljen kao prilika da mladi koji su završili ili završavaju društveno-humanističko obrazovanje dobiju praksu i nauče osnovne vještine u civilnom društvu te da OCD dobije priliku zainteresirati mlade za svoju misiju i viziju te ojačati svoje mentorske kapacitete. Program provodi Inicijativa mladih za ljudska prava u sklopu Social Innovators projekta, a Prostor plus je program mentoriranja provodio u razdoblju 1.10.-15.12.2020. s jednom praktikanticom, nakon što je naša glavna mentorica Nika Krajnović sudjelovala na treningu za mentore u civilnom društvu 14. rujna 2020. preko Zoom platforme. Na temelju preference praktikantice izrađen je individualni mentorski plan za 80 sata prakse u udruzi koji se odvio u 4 modula: Upoznaj sektor, Učenje kroz promatranje, Primijeni znanje i vještine te Uradi sam, uz naglasak na odabrane aspekte vođenja projekata, te komunikacija i PR-a. 

Ostali projekti i suradnje:

The Publishing School - Pedagogies of Care
Udruga Prostor Plus je od 26. do 28. kolovoza 2020 sudjelovala u programu „The Publishing School - Pedagogies of Care“ koji je organiziralo DAI-SAI (Društvo arhitekata Istre) u suradnji s DeltaLabom te u okviru pan-europske arhitektonske platforme Future Architecture.

Kako žive umjetnice u Rijeci i okolici?
Društvo arhitekata Istre DAI-SAI sufinanciralo je uz PGŽ drugo izdanje publikacije Kako žive umjetnice U Rijeci i okolici?
Publikacija i istraživanje "Kako žive umjetnice u Rijeci i okolici?" nastavlja pobuđivati interes građana i građanki. Istraživanje je u 2020. predstavljeno je u sklopu dokumentarnog filma „A gdje su umjetnice“, Klare Berdais i Ive Marušić , 26.9.2020. u sklopu programa "Čitanje NJE" i 8.11.2020. u podcastu „Doručak na travi“ voditeljice Sanje Bachrach Krištofić.

VINS (Vokalno instrumentalna neformalna skupina koja se redovno okuplja i educira pri Prostoru Plus) održala je 2 nastupa u 2020 godini:

Na Festivalu samoodrživosti 19.9.2020. te pop-up inačica zbora pod nazivom Ozloglažene održala je koncert povodom otvorenja Festvala Smoqua. Dio zbora sudjelovao je u izradi multimedijalne predstave "Tekuća stvarnost".

Udruga Prostor Plus je tijekom 2020 provodila projekte financirane od strane EU (Creative Europe i ESF), Minstarstva kulture RH, Odjela za kulturu Grada Rijeka, Primorsko-goranske županije, Rijeka 2020 te UZUVRH-a te putem samofinanciranja.

03.01.2021.

nema