Izvještaj o radu udruge 2022.

Istraživanje i produkcija

Novi riječki narativi

Novi riječki narativi nastavljaju se na projekt Stories Behind Cities tijekom kojeg je izdana publikacija Knjiga o Rijeci s 30 priča koje smo prikupili razgovarajući s građanima_kama Rijeke o životu i gradu kakav je bio nekad i kakav je danas. Tijekom projekta realizirano je prikupljanje vizualnih i audio materijala, šest je odabranih priča iz publikacije Knjiga o Rijeci izrađeno u audio formatu, a projekt je predstavljen u Rijeci i Zagrebu audio-vizualnom izvedbom nadahnutom motivima iz tih priča te prikupljenim materijalima. Autorica zvučne slike je Ivona Ivković, a vizualnog dijela izvedbe Dražen Hižak.

Projekt je predstavljen u Rijeci 18.12.2022. i u Zagrebu 29.12.2022. s publikom od 30ak posjetitelja, a priče se mogu poslušati na ovoj poveznici.

Razvoj publike i novog cirkusa u Rijeci

Novi cirkus je ove godine tijekom Periskopa bio zastupljen trima izvedbama: predstave „Duel“ i „Obaveza“ te  rezidencija Dore Komende tijekom koje je istraživala zračne rekvizite i predstavila rad u nastajanju „Konstrukt“. Rezidencija je provedena u suradnji s organizacijama iz Nacionalne cirkuske platforme i u sklopu programa Cirkuska rezidencijalna mreža. Osim toga, publika je također mogla pogledati instalaciju „Cirkus je izvedbena umjetnost svuda osim u Hrvatskoj“ te je zainteresiranima predstavljen DUSC – Društvo umjetnika_ca suvremenog cirkusa. U suradnji s organizacijom Room 100 realiziran je program Kino Cirkus koji za cilj ima povećati znanja o cirkusu i izvedbenoj umjetnosti putem filma: u sklopu Periskopa prikazan je dokumentarni film „Fakiri“, a kao dio Noći cirkusa dokumentarni film “Gira and the circus of life”. U sklopu Plesnog zbirkusa realizirane su dvije cirkuske predstave “Između krajnosti” Klauna Ludeka i Mesjee Žulea i “The Dangerous Show” Emilia Alcantare uz pripadajuće radionice žongliranje i balansiranja.

Prostor Plus krajem 2022 pokreće program Zanimljvi utorak - prikazivačko-praktični podij različitih somatskih praksi koji se održava utorcima u Filodrammatici. Tijekom 2022 održana su četiri zanimljiva utorka na temu kontakt improvizacije, balansiranja i akrojoge na kojem je sudjelovalo četiri voditelja_ica i 18 polaznika_ce.

Osim toga, tijekom 2022 realizirana je redovita edukacija plesa na svili za odrasle koju je pohađalo 20 polaznica, a pokrenuta je redovita edukacija na svili za djecu koju je pohađalo 12 polaznica.

 

Produkcija

Festivalska smišljaonica

Festivalska smišljaonica je niz festivalskih smišljaonica na kojima zajedno pripremamo festival Plesni zbirkus i učimo o različitim disciplinama iz područja izvedbenih umjetnosti kao i organizacijskim elementima jednog kulturnog događanja. Program festivala Plesni zbirkus 2022 selektiran je u dogovoru s djecom polaznicima_cama selekcijske radionice održane 26/27.2. i 12.3.2022., a u sklopu ciklusa održane su i radionice Festivalske smišljaonice na kojoj su djeca izradila radio jingleove 7.5.2022. i materijale za foto kutak 14./15.05.2022. koji su korišteni u promociji festivala. Osim toga, tijekom travnja i svibnja održana je kontinuirana edukacija o PR-u na kojoj je sudjelovalo 5 djece koji su sudjelovali u festivalskim PR aktivnostima kao festivalske ambasadorice.

Plesni zbirkus  - festival izvedbenih umjetnosti za djecu (i odrasle)

Plesni zbirkus - festival izvedbenih umjetnosti za djecu, jedina je hrvatska manifestacija za djecu i odrasle koju osmišljavaju djeca, i na različita mjesta u Rijeci dovode niz predstava suvremenog plesa, novog cirkusa i interdisciplinarnih i kazališnih izvedbi kao i radionica na kojima se djeca mogu upoznati i okušati u vještinama tih izvedbenih područja.
Festival Plesni zbirkus rezultat je serije radionica Festivalska smišljaonica koje su od 2019 do 2022 na kojima su se djeca upoznala s raznim disciplinama izvedbenih umjetnosti (cirkus, suvremeni ples i kazalište) a nakon toga i s raznim aspektima organizacije kulturnog događanja (pisanje javnog poziva izvedbenim umjetnicima/cama, selekcija programa za festival, izrada promotivnih materijala za festival, upoznavanje s izvedbenim prostorima itd.). Plesni zbirkus 2022 održao se od 20. do 22.5.2022. u Filodrammatici te Dječjoj kući u Rijeci. Ostvarena je suradnja s Dječjom kućom gdje se dio programa i održao te MMSU-om u obliku programske suradnje koja je uključivala site-specific plesnu predstavu Studija pogleda iz ptičje perspektive i Drop-in radionice izrade festivalskih bedževa. Festivalski program je uključio 6 izvedbi lokalnih, nacionalnih i internacionalnih izvedbenih umjetnica_ka i 4 radionice za djecu, a festival je posjetilo između 300 i 350 osoba (odrasli i djeca) na plaćenim i besplatnim programima.

U brojkama: 4 radionice festivalske smišljaonice (od čega je jedan mentorski program za djecu), 6 izvedbi, 4 radionice, između 300 i 350 posjetitelja_ica festivala, 28 izvođača_ice (od čega 1 internacionalni i 22 nacionalnih), 5 djece članova PR tima, 12 suradnika_ca, 2 odrasle osobe i 11 djece u organizaciji kao selektori_ce.

Festival suvremenog plesa i novog cirkusa – Periskop

Sedmi Festival suvremenog plesa i novog cirkusa Periskop, u organizaciji Prostora Plus, održao se od 22. kolovoza do 2. rujna u Rijeci u Filodrammatici, HKD na Sušaku, OKC Palach i javnom prostoru Grada Rijeke, koji je uključio izvedbeni, edukativni i popratni program koji se sastojao od izložbe, rezidencije i filma.

Program je ove godine uključio 2 novocirkuske i 5 plesnih predstava, jedan edukativni program (plesnu radionicu), a od popratnog programa održala se rezidencija s područja novog cirkusa s prezentacijom rada za javnost u suradnji s Cirkuskom rezidencijalnom mrežom i  predstavljanje DUSC-a u suradnji s Nacionalnom cirkuskom platformom, projekcija dokumentarnog filma u sklopu programa Kino Cirkus u suradnji s organizacijom Room 100 te izložba instalacije Cirkus je izvedbena umjetnost svuda osim u Hrvatskoj u suradnji s Clubture. 


U brojkama: 7 predstava, 1 radionica, 1 rezidencija s prezentacijom za javnost, 1 film, 1 izložba/instalacija, 1 predstavljanje, 317 posjetitelja_ica festivala (310 posjetitelja_ica programa od toga 7 sudionika_ca radionice), 21 izvođača_ica i 11 stručnih suradnika_ca, 5 osoba u organizaciji, 10 suradnika_ca, 6 volontera_ki.

 

Razvoj publike i programa za djecu

Ove godine razvoj publike i programa za djecu realizirao se putem redovite edukacije svile za djecu (12 korisnika_ca) te ciklusom radionica Festivalska smišljaonica i četvrtim izdanjem festivala suvremenih izvedbenih umjetnosti za djecu – Plesni zbirkus.

 

Suradnje

Kino Cirkus

U suradnji s Room 100 u Rijeci je u sklopu Festivala suvremenog plesa i novog cirkusa – Periskop, proveden program Kino Cirkus, edukativni filmski program uz koji publika može proširiti svoja znanja o slojevitosti cirkuske umjetnosti, njenom značaju, povijesti i razvoju. Prikazan je dokumentarni film Fakiri. Osim toga, u sklopu Noći cirkusa prikazan je dokumentarni film “Gira and the circus of life” također kao dio programa Kino Cirkus.

Rezidencija Dore Komende

U sklopu Periskopa realizirana je i rezidencija i predstavljanje rezidencije cirkuske umjetnice Dore Komende Konstrukt u suradnji s Cirkuskom rezidencijalnom mrežom.

Predstavljanje DUSC-a

DUSC – Društvo umjetnika suvremenog cirkusa novoosnovana je udruga koja okuplja umjetnike i radnike u području suvremenog cirkusa i ulične umjetnosti. Osnovana s ciljem afirmacije i razvoja ove vrste izvedbene umjetnosti u Hrvatskoj kroz poboljšanje uvjeta rada i profesionalizaciju cirkuskog umjetničkog sektora te priznavanje cirkusa kao područja umjetničkog stvaralaštva. Predstavljanje DUSC – Društva umjetnika suvremenog cirkusa realizirano je u sklopu Periskopa.

Instalacija: Cirkus je izvedbena umjetnost svuda osim u RH

Na Periskopu je predstavljena i instalacija 'Cirkus je izvedbena umjetnost svuda osim u Hrvatskoj' tematizira status suvremenog cirkusa u Hrvatskoj u odnosu na ostatak Europecirkusa. Rijeka je drugi grad u kojem se publici predstavio ovaj  važan rad u produkciji Cirkorame u sklopu programske razmjene i suradnje ClubtureHR.

Festival Peroforacije u Rijeci
Festival Perforacije, 2022. u suradnji s Prostorom Plus u Rijeku je doveo plesnu izvedbu "Bestjelesno" – Brune Isakovića i Mie Zalukar, kojom autori istražuju utjecaj pandemije i krize na javni, privatni i izvedbeni prostor. Predstava se održala u Filodrammatici u utorak 21. lipnja u 20 sati a popratilo ju je 30 osoba.

Izvedbena radionica Ane Paška u Rijeci

Izvedbena radionica Ane Paška u Rijeci održana je 5. I 6.3. u Filodrammatici. Vodila ju je Ane Paška, a sudjelovalo je 8 polaznica.

Radionica Glas kao tijelo

Radionica Glas kao tijelo održana je 5. I 6.11. u Fildorammatici. Vodila ju je Lucija Barišić a sudjelovalo je 6 polaznica.

Izložba plakata suvremenog cirkusa – Galerija K2, Udruga K.V.A.R.K., Križevci, 15.10.2022.

U sklopu SUFFesta 15.10.2022. u Galeriji K2 predstavljena je izložba plakata suvremenog cirkusa autorica Maje Flajsag i Tene Starčević čime je predstavljena selekcija plakata iz različitih cirkuskih kolektiva Hrvatske koja prikazuje povijest cirkuskog plakata, kao i identitet svakog kolektiva koji se gradio kroz godine. Prostor Plus sudjelovao je autorskim radovima Lee Jurin za program Periskop i Eve Badanjak za programe Plesni zbirkus i Varijete.

 

Ostali projekti i suradnje:

VINS (Vokalno instrumentalna neformalna skupina koja se redovno okuplja i educira pri Prostoru Plus)

Tijekom 2022. Nastavljena je redovna edukacija u zborskom pjevanju koju je pohađalo 20 polaznica. Zbor je održao 3 nastupa:

Noćni mars: ni anke jena već! 8.3.2022.

Dosta! Prosvjed podrške Mireli Čajdi 12.5.2022.

Queer Zagreb 2022: Ethno queer koncert 28.5.2022.

Plesna predstava Gilgameš Filipe Bavčević  11.12.2022.

U prosincu 2022. realizirano je gostovanje predstave Gilgameš Filipe Bavčević koju je posjetilo 15 osoba.

 

Udruga Prostor Plus je tijekom 2022 provodila projekte koji su financirani sredstvima Ministarstva kulture i medija RH, Odjela za kulturu Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije i vlastitim sredstavima.

13.01.2023.

nema