Izvještaj o radu udruge 2021.

Istraživanje

Stories Behind Cities
Projekt Stories Behind Cities / Priče iza gradova okupio je partnere iz Srbije - Umetnička asocijacija INBOX, Hrvatske - Udruga Prostor Plus, Rumunjske - FITT i Italije - Melting Pro. Fokus projekta su neispričane i nepoznate priče, narativi, mitovi i legende Rijeke, Novog Sada i Temišvara. Cilj projekta bio je formirati nove vizije i narative Rijeke, Novog Sada i Temišvara istražujući nove priče i nematerijalnu baštinu koja ih povezuje.  Projekt Stories Behind Cities je tijekom 2021 godine uključio sljedeće aktivnosti:

1 Istraživanje - provedeno je koje je prikupilo 30 priča
1 publikacija na hrvatskom jeziku Knjiga o Rijeci
1 publikacija na engleskom jeziku The Book of Rijeka
1 multimedijalna izložba Priče iza gradova – Rijeka, Novi Sad, Temišvar u trajanju 7 dana
1 rezidencijalna online suradnja hrvatske umjetnice Marine Rajšić i dizajnerskog kolektiva Efemera

Partneri: 

Prostor - Srbija, Novi Sad
FITT - Rumunjska, Temišvar
Melting Pro - Italija, Rim
Prostor Plus - Hrvatska, Rijeka

Više informacija o projektu: https://behind.city/hr/ 

Projekt Priče iz gradova (Stories Behind Cities) realizirao se uz podršku Kreativne Europe, programa Europske komisije, Ministarstva kulture i medija i Ureda za udruge Vlade RH.  

Ženski rad u prijestolnici

U sklopu ovog umjetničkog istraživanja sastavljen je upitnik za ciljane skupine (zaposlenice tvrtke Rijeka 2020, vanjske i partnerske suradnice, angažirane umjetnice te za publiku koja je pratila programe) s fokusom na radnička prava, vrednovanje rada, rodnu ravnopravnost, utjecaj pandemije na projekt te naslijeđe projekta EPK Rijeka 2020 na kulturne radnice i umjetnice. Upitnik je ispunilo 58 osoba, a s njih 10 obavljen je razgovor o njihovom radu u sklopu EPK Rijeka 2020 (zaposlenice tvrtke - 3, suradnice - 3, umjetnice - 2, publika -2). Na temelju prikupljenih odgovora iz upitnika i obavljenih razgovora s ispitanicama, osmišljena je tema za radionicu/sastanak – prikupljanje memenata ženskom radu. Osnovni cilj radionice/sastanka s umjetnicama, kulturnim radnicama i aktivistkinjama (10) bio je uključiti temu ženskog rada u kulturi i umjetnosti u širi društveni diskurs (izvan strogo umjetničke zajednice), uočiti i raspraviti nove tendencije, probleme i pojave u domeni ženskog rada kao i života žena općenito, odnosno bilježiti kako danas žive žene.
Iako je samo istraživanje umjetničke ideje za fokus uzelo temu ženskog rada u kulturi u kontekstu projekta EPK Rijeka 2020, zaključci radionice/sastanka jest širenje diskurzivne optike prema obrađivanju ove teme u domeni ženskog rada i analize životnih uvjeta općenito i stvoriti adekvatne temelje za (budući umjetnički) rad – arhiv zajednice. 

Umjetničko istraživanje realizirano je uz financijsku podršku Zaklade Kultura nova.

Razvoj publike i novog cirkusa u Rijeci

Tijekom godine realizirane su četiri intenzivna radionica cirkuskih vještina za djecu s ukupno 25 polaznika_ca (radionicame rola-bole za djecu Emilia Alcantare  i radionica zračnih vještina Nives Soldičić).

U sklopu Periskopa realizirali smo radionicu trapeza na kojoj je prisustvovalo 8 polaznika_ca te dvije izvedbe predstave Iskrenje: duodrama za čovjeka i trapez koju je pogledalo 45 osoba. U sklopu Periskopa realizirana je i rezidencija i predstavljanje rezidencije cirkuske umjetnice Natalije Pintarić Raskrasit mir / Oboji svijet u suradnji s Cirkuskom rezidencijalnom mrežom. U suradnji s Room 100 u Rijeci je proveden program Kino Cirkus, edukativni filmski program uz koji publika može proširiti svoja znanja o slojevitosti cirkuske umjetnosti, njenom značaju, povijesti i razvoju. Program koji se sastojao od 7 projekcija, a popratilo ga je 126 osoba. Osim toga, tijekom jeseni 2021 pokrenuta je redovita edukacija plesa na svili koju je pohađalo 8 polaznica.

 

Produkcija

Festivalska smišljaonica

Niz festivalskih smišljaonica na kojima zajedno pripremamo festival Plesni zbirkus i učimo o različitim disciplinama iz područja izvedbenih umjetnosti kao i organizacijskim elementima jednog kulturnog događanja uključio je selekcijsku radionicu na kojoj smo pogledali pristigle prijedloge  i odlučili s djecom tko će nastupati na festivalu Plesni zbirkus. Nakon toga Nataša Tepša Budija pokazala nam je kako se postaje klaun ili klaunica, s Eneom Dessardo iz Try Theater  i Natali Bosić upoznali smo se s različitim dramskim elementima. Naposlijetku, s Evom Badanjak  i Sarom naučili smo izrađivati bedževe, naljepnice i magnete koji su bili promotivni materijal za festival Plesni zbrikus.

Plesni zbirkus  - festival izvedbenih umjetnosti za djecu (i odrasle)

Plesni zbirkus - festival izvedbenih umjetnosti za djecu, jedina je hrvatska manifestacija za djecu i odrasle koju osmišljavaju djeca, i na različita mjesta u Rijeci dovode niz predstava suvremenog plesa, novog cirkusa i interdisciplinarnih i kazališnih izvedbi kao i radionica na kojima se djeca mogu upoznati i okušati u vještinama tih izvedbenih područja.
Festival Plesni zbirkus rezultat je serije radionica Festivalska smišljaonica koje su od 2019 do 2021 na kojima su se djeca upoznala s raznim disciplinama izvedbenih umjetnosti (cirkus, suvremeni ples i kazalište) a nakon toga i s raznim aspektima organizacije kulturnog događanja (pisanje javnog poziva izvedbenim umjetnicima/cama, selekcija programa za festival, izrada promotivnih materijala za festival, upoznavanje s izvedbenim prostorima itd.). Program festivala Plesni zbirkus 2021 selektiran je u dogovoru s djecom polaznicima/cama selekcijske radionice održane 11. i 19.4.2021., a u sklopu ciklusa održana je i Festivalska smišljaonica 15.5.2021. na kojoj su djeca izradila gifove koji su korišteni u promociji festivala. Plesni zbirkus 2021 održao se od 28.9. do 1.6.2021. na različitim lokacijama u Rijeci.

U brojkama: 5 izvedbi, 2 radionice, 197 posjetitelja_ica festivala (183 kao publika i 14 kao sudionici_e radionica), 32 izvođača_ice (od čega 12 internacionalnih i 20 nacionalnih), 7 volontera_ki, 10 suradnika_ca, 3 odrasle osobe i 8 djece u organizaciji kao selektori_ce.

Festival suvremenog plesa i novog cirkusa – Periskop

Festival suvremenog plesa i novog cirkusa Periskop, u organizaciji Prostora Plus, održao se od 24. kolovoza do 4. rujna u Rijeci u Filodrammatici, HKD na Sušaku te u OKC Palach, koji je uključio izvedbeni, rezidencijalni, edukativni i popratni filmski program. Program, koji se i ove godine zbog epidemiološke situacije održao u manjem obujmu, uključio je 6 predstava nacionalne plesne i novocirkuske scene (u sklopu kojeg dva prva autorska rada, te jedan rad lokalne autorice), jednu rezidenciju s područja novog cirkusa s prezentacijom rada za javnost, jedan edukativni program (radionicu trapeza) u suradnji s Cirkuskom rezidencijalnom mrežom, a od popratnog programa održale su se projekcije dva filma u sklopu programa Kino Cirkus koji se provodi u suradnji s organizacijom Room 100. 
Festival u brojkama: 6 predstava, 1 radionica, 1 rezidencija s 1 prezentacijom za javnost, 2 filma, 311 posjetitelja_ica festivala (303 posjetitelja_ica, 8 sudionika_ca radionice), 22 izvođača_ica, 5 osoba u organizaciji, 10 suradnika_ce, 4 volontera_ki.

Razvoj publike i programa za djecu

Ove godine razvoj publike i programa za djecu realizirao se putem intenzivnih radionica cirkuskih vještina za djecu (4) te ciklusom radionica Festivalska smišljaonica i trećim izdanjem festivala suvremenih izvedbenih umjetnosti za djecu – Plesni zbirkus.

Suradnje

Kino Cirkus

U suradnji s Room 100 u Rijeci je proveden program Kino Cirkus, edukativni filmski program uz koji publika može proširiti svoja znanja o slojevitosti cirkuske umjetnosti, njenom značaju, povijesti i razvoju. Program koji se sastojao od 7 projekcija, a popratilo ga je 126 osoba.

Rezidencija Natalije Pintarić

U sklopu Periskopa realizirana je i rezidencija i predstavljanje rezidencije cirkuske umjetnice Natalije Pintarić Raskrasit mir / Oboji svijet u suradnji s Cirkuskom rezidencijalnom mrežom.

Festival Peroforacije i Noć performansa u Rijeci
Festival Perforacije i Noć performansa u Rijeci realizirano je od 15. i 16.7.  u suradnji s udrugom Domino. Riječko izdanje sastojalo se od predstave Shake it off, plesnih umjetnika Brune Isakovića i Mije Zalukar, performansa Igora Zenzerovića, Studija jednog zagrljaja, Andreja Zbašnika, Poštar te izvedbama Josipe Bubaš, Ljepota i Arbajt, autorskog tima koji čine Šimun Stankov, Una Štalcar-Furač i Espi Tomičić. Program je popratilo 50 do 1000 osoba.

Ostali projekti i suradnje:

Kako žive umjetnice u Rijeci i okolici?

Publikacija i istraživanje Kako žive umjetnice u Rijeci i okolici? nastavlja pobuđivati interes građana i građanki. Istraživanje je u 2021. predstavljeno je u Beču u online formatu u suradnji s organizacijom Frauenhetz.

VINS (Vokalno instrumentalna neformalna skupina koja se redovno okuplja i educira pri Prostoru Plus)

Tijekom jeseni 2021. ponovo je uspostavljena redovna edukacija u zborskom pjevanju koju je pohađalo 15 polaznica.

Tabakina sam i sav moj rad u dim ide

Polaznice i edukatorice VINS-a sudjelvale su u umjetničkom istraživanju Božene Končić Badurine na dijelu koji se ticao pjesama tabakina na radionici Tabakina sam i sav moj rad u dim ide.

Roberta Milevoj: Tematske radionice suvremenog plesa i pokreta / Tijelo i ritam

U listopadu 2021 realizirana je suradnja s plesnom umjetnicom Robertom Milevoj na temu Tijelo i ritam koju je pohađalo 5 polaznica.

Multimedijalna predstava Crtež Davida Belasa

U prosincu 2021 ostvarena je suradnja s Udrugom I i realizirano gostovanje predstave Crtež Davida Belasa koju je posjetilo 25 osoba.

 Praćenje uspješnosti programa:

1. Kvantitativno mjerenje:
- broj korisnika programa - redovne i jednokratne radionice (94), sudionici_e istraživanja (94)
- procjena broja posjetitelja - oko 1000
- broj suradnika_ca - 43 (djeca -8, lokalni -34, strani -1)
- broj suradničkih organizacija - 4 institucije, 10 udruga (1 mreža, 1 savez udruga) od čega 4 strane organizacije
- broj umjetnika_ca (domaći- 58/međunarodni- 18/lokalni- 24, mladi - 25, vrsta umjetnosti) - 76
- medijski doseg: broj objava (oko 100) i/ili dosega na društvenim mrežama (FB Prostora Plus imala je u 2021. doseg oko 123 300 korisnika_ca, a Plesni zbirkus oko 21 500).
- broj volontera_ki (12, mladi do 30 godina -11)

2. Kvantitativno i kvalitativno:
- broj i tip društveno-angažiranih programa (2 istraživanja, 3 radionice, 2 prezentacije publikacije, 4 predstave, 1 film)
- broj i tip ostvarenih suradnji s udrugama/institucijama - ostvarene su suradnje na 7 programa s 10 udruga i 4 institucije (izložba, prezentacija istraživanja/, festivali, predstave, radionice, filmske projekcije)
- uvažavanje ekološki održivog pristupa organizaciji kulturnih događanja - s obzirom na pandemiju bolesti COVID 19 nije bilo zakuski za posjetitelje_ice, no potrudile smo se racionalizirati tisak (nismo tiskale knjižicu za Periskop)

3. Kvalitativno mjerenje: - provedena je usmena i pismena evaluacija (anketa, email, sastanak) po završetku suradnje/projekta za umjetnike_ce, suradnike_ce, volontere_ke, za polaznike_ce radionica, posjetitelje_ice (fokus na na/zadovoljstvo programom, podrškom i načinom suradnje, jesu li njihove potrebe zadovoljene te na moguća unaprjeđenja programa).

 

Udruga Prostor Plus je tijekom 2021 provodila projekte financirane od strane EU (Creative Europe),  Ministarstva kulture i medija RH, Odjela za kulturu Grada Rijeka, Primorsko-goranske županije, UZUVRH-a. Zaklade Kultura nvoa te putem samofinanciranja. Udruga Prostor Plus je tijekom 2021 bila korisnica institucionalne podrške Zaklada Kultura nova.

 

28.01.2022.

nema