Izvještaj o radu udruge 2019.

  • Redovna i intenzivna edukacija 2018/2019

Tijekom 2019 godine realizurana je redovna edukacija pleas na svili koju je vodila Nives Soldičić te edukacija zborskog pjevanja s voditeljicama Majom Bolić i Tajanom Josimović. Ples na svili pohađalo je 21 polaznika/ca, a zborskog pjevanja 14 polaznika/ca. Tijekom godine održane su intenzivne radionice Tjelesnih perkusija s Alice in Wonderband 6.4.2019. na kojoj je sudjelovalo 12 polaznika/ca. Aktivnosti provedene tijekom redovne i intenzivne edukacije su samoodržive. 

  • VARIJETE

Na Varijeteu proljetnog klijanja prikazane su 2 izvedbe vještina novog cirkusa (zračni obruč i svila 1, inernacionalne umjetnice i 1 lokalnie umjetnice, 1 izvedba suvremenog plesa (3 osobe) te nastup zbora (16 osoba+1 instrumentalna glazbenica). Posjetitelja je bilo 50-ak. Programom Varijete promovira ekološki i održivi pristup organizaciji kulturnih događanja – koriste se staklenke umjesto plastičnih čaša, uz sponzorstvo dućana Domaća košarica sudionici su pripremili zakusku kojom se promovira veganska i zdrava prehrana te korištenje proizvoda hrvatskih malih OPG proizvođača Programom Dječji Varijete nastojali smo proširiti dosadašnju Varijete publiku i na djecu i time proširiti djelovanje na razvoj dječje publike za programe novog cirkusa. Na Dječjem Varijeteu izvedene su 3 izvedbe s područja novog cirkusa (hula hoop, trapez, svila i rola bola) koji je uključio 4 izvođača od čega 1 internacionalni i 3 lokalna, a program je posjetilo 70-ak posjetitelja, od čega minimalno 35 djece. 

  • Stories Behind Cities

Projekt Kreativne Europe koji putem metode storytellinga prikuplja priče o Rijeci od samih stanovnika i sudionika radionica storytellinga. Projekt će se realizirati od 1.10.2019. do 1.6.2021. te će rezultirati izdavanjem knjižice s najmanje 30 sakupljenih priča, 10 educiranih storytellera, 1 turističkom brošurom i 1 multimedijalnom izložbom. Tijekom 2019 godine planira se početak istraživanja te sastanak partnera u Novom Sadu. Projekt Stories Behind Cities financira se iz EU Kreativna Europa

  • Dan plesa 2019

Obilježavanje dana plesa u partnerstvu s PC Flame i K2K i suradnji s riječkim plesnim udrugama.

  • GANZ NOVE PERFORACIJE I NOĆ PERFORMANSA

U suradnji s Udrugom Domino realizirano je predstavljanje međunarodne produkcije, novocirkuska izvedba i performansi. Program: 14.6. od 20h Bruno Isaković i Silvio Lang: Conferencia de putas [PREDSTAVLJANJE] Malicia!: Dobrodošli u raj, ako ga možete istrpiti [WORK-IN-PROGRESS] 15.6. od 21h Noć performansa: Dora Brkarić, Marko Jović, Nika Rukavina. 

  • Rezidencija ARHEOLOGIJA BIĆA: SLAVENSKI KORIJENI

Umjetnička rezidencija Međunarodnog kazališnog observatorija (ITO) naziva Arheologija bića: slavenski korijeni s poznatim redateljem i pedagogom Sergejem Kovalevichem održala se od 28.8. do 1.9.2019. u Filodrammatici u Rijeci u suradnji s Udrugom Kamene babe.

  • Plesni zbirkus

Manifestacija Plesni zbirkus u sklopu KLIKER sezone održala se od 10. studenog do 08. prosinca 2019. godine u Rijeci u Filodrammatici i Studiju Kamov. Ostvarena je u suradnji s Vijećem mladih Benčić i djecom polaznicima radionica Festivalska smišljaonica te uz podršku Platforme KLIKER. Program je uključio 9 izvedbi lokalne, nacionalne i međunarodne plesne i novocirkuske scene, 2 dvodnevne radionice i 5 jednodnevnih radionica cirkuskih i plesnih vještina. Festival je popratilo oko 300 gledatelja/ica, a u njegovu realizaciju je bilo uključeno 26 izvođača/ice (od čega 4 internacionalnih/e i 22 nacionalna/e), 57 djece sudionika/ca radionica, 6 suradnika/ce te 3 odrasle osobe i 12-14 djece u organizaciji). Ovim programom povećano je aktivno sudjelovanje djece u stvaranju kulturnog sadržaja u kulturi. Provedbom izvedbenog programa djeca su se, uz pomoć stručnih voditelja/ica u praksi bavla organizacijom manifestacije.Radionicama vještina novog cirkusa i suvremenog plesa i pokreta djeca su upoznata s raznim oblicima plesnog i tjelesnog izražavanja, kao i zainteresirana za usavršavanje i rad u disciplinama novog cirkusa i suvremenog plesa i pokreta. Pružena podrškaumjetnicima/cama koji produciraju radove namijenjene djeci: regionalna i domaća plesna scena upoznata s recentnim domaćim i inozemnim  plesnim predstavama suvremenog plesa i nove cirkuske umjetnosti za djecu i mlade te je doprinijelo se razvoju dječje publike i osigurana vidljivost plesnih umjetnika koji se bave programima za djecu i mlade u kulturi, a javnost je je senzibilizirana za takav format predstava za djecu čime su stvoreni preduvjeti za uspostavu trajnijeg formata manifestacije s domaćim, internacionalnim izvedbenim i radioničkim programom van Zagreba doprinijeli smo decentralizaciji plesa u Hrvatskoj, a fokusom na dječju publiku osiguran dovoljan broj sadržaja nužan za razumijevanje i razvoj interesa djece i mladih za takav tip programa. Program su financirali Ministarstvo RH, Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija. 

  • Žiroskop:

U sklopu Žiroskopa provedene su 3 inkluzivne plesne radionice na kojima je sudjelovalo 48 osoba, barem 10 od njih s nekim oblikom invaliditeta iz 5 udruga koje se bave marginaliziranim osobama. Uspostavljena je suradnja i s CroMSIC - Croatian Medical Students’ International Committee i Medicinske škole Rijeka koji su pomagali korisnicima pri dolasku i odlasku na i s mjesta održavanja radionice. Održana je i radionica Igre u zraku za djecu na kojoj se 12 djece upoznalo s osnovama zračnih vještina. Izražen je velik interes za ovaj tip radionica. Ciklus radionica Festivalska smišljaonica proveo se u suradnji s Vijećem mladih Benčić. Radionica Festivalska smišljaonica 1 upoznala je 14 djece s osnovnim pojmovima suvremenog plesa (Ivana Kalc) te zračnih cirkuskih vještina (Nives Soldičić) i ostalim cirkuskim vještinama (Marko Ilić), a poslužit će kao uvod koji priprema polaznike za proces selekcije umjetničkog programa. Realizirana je Festivalska smišljaonica 2 za upoznavanje s izvedbenim dvoranama (Filodrammatica i HKD na Sušaku, grafičkim dizajnom i izradom vizuala (Marko Butorac) te troškovnikom i izradom poziva za umjetnike/ce (Tajana Josimović). Festivalska smišljaonica 3 odnosila se na selekciju pristiglih radova (T.JOsimović, N.Bosić, I.Golob) na temelju čega je osmišljen program manifestacije Plesni zbirkus. Festivalska radionica 4 bavila se izradom festivalskih promotivnih materijala s Tanjom Blašković (privjesci, naljepnice i badgevi) koji su korišteni tijekom Plesnog zbirkusa. Realizirane su 4 emisije Kad bi svi na community radiju Radio Roža (u suradnji s udrugom Ri Rock) Emisija se bavi zajednicom i idejama kako je poboljšati radom na zajedništvu. Gosti emisije (9) bili su predstavnici riječkih udruga i organizacija (Karla Glažar iz udruge Vida, projekt Fotkam ti priču, Ivone Šabarić Rubeša iz Centra za odgoj i obrazovanje Rijeka, Dominik Valić iz plesne grupe Flame, Tihana Naglić - Udruga PaRiter, Đemka Toskić , Nataša Tepša Budija - Crveni nosovi, Lorena Zec - SOS Rijeka - centar za nenasilje i ljudska prava, Sandra Čavrak - Centar za autizam Rijeka, Tino Vodanović - predstavnik studenata s invaliditetom) Svi održani programi bili su besplatni. 

  • FESTIVAL PERISKOP

Festival Periskop održan je od 4. do 20.10.2019., i uključio je 13 izvedbi, 4 radionice, 1 izložba, više od 1000 posjetitelja/ica festivala, 49 izvođača/ice (od čega 16 internacionalnih/e i 33 nacionalna/e), 32 sudionika/ca radionica, 21 suradnika/ce, 3 osobe u organizaciji, 10 volontera/ki. Osnovni ciljevi koji su ostvareni je decentralizacija plesa, budući je mjesto susreta neafirmiranih i afirmiranih lokalnih, nacionalnih i međunarodnih plesnih umjetnika bio grad Rijeka. Posebno mjesto u festivalskom programu imali su mladi/e autori/ce s područja cijele Hrvatske (program prvih autorskih djela – Novi horizonti), lokalni autori čime je predstavljena i osnažena lokalna plesna scena te novi cirkus koji kao podzastupljena umjetnička forma u kulturnoj ponudi
Rijeke. Festivalska forma predstavljanja takvog sadržaja, omogućila je snažnije djelovanje na razvoj publike i to opće publike (doseg prema općoj publici koja je zainteresirana za izvedbene umjetnosti, a posebno suvremeni ples, povećan je suradnjom s HKD na Sušaku programom "Nouvelle vague – suvremena francuska plesna scena" koji je uključio predstave Muyte Maker i Jean-Yves, Patrick & Corinne te nastavkom i unaprijeđenjem suradnje s medijima koja je uspostavljena prilikom prethodnih izdanja Festivala Periskop. I ove godine nastavili smo s programom radionica za plesače/ice Forma i funkcija sa svrhom unaprjeđenja plesne scene u Rijeci te radionice plesne kritike Kritički o plesu, pokušavajući odgovoriti na manjak stručnog kadra za kritiku predstava suvremenog plesa i novog cirkusa pri čemu smo uspostavili suradnju i sa studentskim portalom Kišobran I community radijom Radio Roža. Kao i prošle godine posebnu smo pažnju obratili na sadržaje koje uključuju novi cirkus. Četiri izvedbe novog cirkusa od čega dvije internacionalne (Face Nord kolektiva Un loup pour l'homme i Agua Emilia Alcantare), dvije domaće (izvedbe Vladimira Ježića Drevna zmija te dvije izvedbe Nikoline Majdak te dvije intenzivne radionice (Otkrivanje fenomena kolektiva Un loup pour l'homme i Radionica trapeza i kreativna radionica za zračne umjetnike/ce Vladimira Ježića) pobudile su interes publike i približile publici različite pristupe novom cirkusu. – festival suvremenog plesa i novog cirkusa kojeg selektiraju i suorganiziraju djeca polazici/e radionica Festivalska smišljaonica. Festval je uključio 6 izvedbi i 7 radionica plesa I vještina novog cirkusa za djecu tijekom razdoblja 10.11. do 8.12.2019.

  • Promocija istraživanja Kako žive umjetnice

Istraživanje Kako žive umjetnice u Rijeci i okolici? provedeno tijekom 2017 i 2018 godine jedino je takvo istraživanje provedeno u Hrvatskoj, regiji i Europi te je prepoznato kao relevantno polazište za razmatranje pozicije žena i ženskog rada u kulturi. Istraživanje je pokazalo kako su umjetnice i radnice u kulturi, osobito one u prekarnim pozicijama, suočene sa sistemskim dokidanjem radničkih i socijalnih prava specifičnim za polje kulture koje se godinama sustavno uništava, ali i kako su kao žene izložene čitavom nizu diskriminacijskih praksi koje nisu samo specifične za polje kulture već svoje porijeklo vuku iz patrijarhalnog i neoliberalnog društva u kakvom živimo. Rezultati istraživanja objavljeni su u istoimenoj publikaciji, čiji centralni dio čini opsežna analiza stanja ženskog rada u kulturi. Publikacija je predstavljena u Rijeci, Zagrebu, Veneciji i Skoplju. Na poziv Kondenz festivala istraživanje i publikacija je predstavljena u Beogradu 30. listopada 2019.

  • Simpozij Kako žive žene

U radioničkom programu Kako žive žene? sudjelovalo je 66 sudionica na 5 organiziranih radionica. Dio njih bavi se umjetničkim radom te su na taj način istraživale angažirane pristupe radu i dijelile iskustva s kolegicama, dio je zaposlen u organizacijama civilnog društva te je na taj način osvijestilo ili produbilo kontakt s kolegicama s drugih područja, a dio se umjetnošću bavi organizirano amaterski ili individualno. Velik dio sudionica sudjelovao je i u protestu za Noćni marš za 8 mart, voditeljica Željka Horvat Čeč nakon radionice pisanja protestne poezije pozvana je od strane škole te je održala istu radionicu sa srednjoškolcima koji su potom izradili transparente i nosili ih na Noćnom maršu za 8 mart. Osim suradnje s organizatorima noćnog marša Udrugom Pariter i SOS Rijeka, ostvarena je suradnja i s MMSU i fanzinom Superkul na način da je izdano posebno izdanje fanzina s radovima nastalima na radionici stripa. Radionica angažiranog videa ostvarena je u suradnji s Udrugom Filmaktiv. Nakon radionice pjevanja, održane su dvije probe sa zborom VINS te su se potom čak četiri osobe nastavile baviti pjevanjem u zboru VINS. Tijekom svih radionica te završnog i diskurzivnog programa sudionice su obaviještene o informativnoj suradnji s pravnom službom Udruge SOS centar za nenasilje i ljudska prava tijekom koje su obaviještene o mogućnosti korištenja iste za potrebe pravnog savjetovanja u slučaju diskriminacije po rodnoj osnovi, putem info kutije ili direktnom podrškom. Tijekom projekta nije se javila niti jedna osoba s pravnim problemom no sve su osobe obaviještene o radu pravne službe i mogućosti korištenja njihove usluge. Na završnom događaju Kako žive žene? publika je imala priliku pogledati i poslušati rezultate radionica: transparenti koji su korišteni na Noćnom maršu za 8.mart u Rijeci, listati fanzin Superkul s radovima s radionica stripa, poslušati izvedbu šest pjesama koje su otpjevale polaznice radionica pjevanja Što su pjevale naše sestre? te pogledati instalacije s videima nastalima na radionici angažirane video umjetnosti. Na diskruzivnom programu publika je sudjelovala u diskusiji o iskustvima i idejama za osnaživanje zajedništva u zajednici. Na događanju je promoviran ekološki i održivi pristup organizaciji kulturnih događanja – koriste se staklenke umjesto plastičnih čaša, a uz sponzorstvo dućana Domaća košarica se promovira veganska i zdrava prehrana te korištenje proizvoda hrvatskih malih OPG proizvođača. Diskurzivni program i završno događanje popratilo je oko 100 posjetitelja/ca, a u završnom dijelu diskusije pojedinci iz publike su višekratno izrazili zadovoljstvo sudjelovanjem u programu bilo kao sudionice radionica ili izlagačice bilo kao posjetitelji/ce završnog događanja, te izrazile želju za nastavkom stvarana zajedništva tog tipa u Rijeci.

  • Razvijanje daljnjih suradnji, organiziranje drugih gostovanja:
  • Alice in Wonderband (radionica Tijelo kao instrument, izvedba Kiss (travanj 2019.

Alice in Wonderband predstavili su komični mjuzikl Kiss 6.4.2019. u Filodrammatici kojeg je pogledalo 30 osoba i radionicu tjelesnih perkusija na kojoj je sudjelovalo 12 osoba.

  • Nikolina Komljenović i Gregor Kamnikar izvedba Gla Sanje (prosinac 2019)

Nikolina Komljenović i Gregor Kamnikar izveli su 2 izvedbe Gla Sanje 20. i 21.12.2019. u Filodrammatici koju je posjetilo 30 osoba. Gostovanje je realizirano u suradnji s udrugom exSCENA iz Zagreba i financirano je sredstvima Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba.

Udruga Prostor Plus tijekom 2019 godine bila je korisnica institucionalne podrške Zaklade Kultura nova. Aktivnosti u sklopu projekta Žiroskop financirane su od strane Europske unije i Europskog socijalnog fonda I Ministarstva kulture RH. Programi Periskop, i Plesni zbirkus financirane su sredstvima Ministarstva kulture RH i Grada Rijeke i Primorsko goranske županije, a Kako žive žene? sredstvima Ministarstva kulture RH i Grada Rijeke. Projekt Stories Behind Cities financiran je od strane EU i Kreativne Europe. Ostali programi realizirani su u suradnji sa suradničkim udrugama ili samofinanciranjem.

 

05.03.2020.

Partneri

nema