Izvjestaj o radu udruge 2018.

Popis realiziranih programa:

 

Redovna edukacija plesa na svili

Redovna edukacija zborskog pjevanja (VINS)

Vikend radionica kontorcionizma i handstandova, ROOM 100 (Hrv) 26.-28.01.2018.

Talent Matching: sastanak partnera u Rimu 8. i 9. ožujka 2018.

Vikend radionica Poi i pokret s Tanjom Puklek, 10.-11.03.2018.

Radionica zračne akrobacije na užetu 7.-8.04.2018.

Horror Vacui – Najtužnija rezidencija. Ikad. KIK MELONE 2.-7.04.2018.

Međunarodni dan plesa u Rijeci 29.4.2018.

Početnica – Susret s umjetnicima 23.5.2018.

Talent Matching: završni sastanak partnera i konferencija u Skoplju 4.-6.6.2018.

Rijeka is voguing 10.6.2018.

KAKO ŽIVE UMJETNICE? MURAL ŽENAMA 6.7.2018.

Varijete u parku 15.6.2018.

Perforacije 2018 - Noć performansa u Rijeci 19.6.2018

Festival Periskop 28.9. - 10.10.2018.

Radionica zračnog obruča (aerial hoop) 12./13.10.2018

Nestajanja - somatski susret izvođača i gledatelja 24.11.2018.

DanceAbility radionica plesa i pokreta 2.12.2018.

Predstavljanje publikacije Kako žive umjetnice? 2.12.2018.

Kamene babe - koncert & udaraljkaška / vokalna radionica tradicijskih pjesama 8./9.12.2018.

Varijete Ćušpajz 14.12.2018.

Transmutacije 14.-16.12.2018.

Rapsodija za tri glave, šest stopala i deset ruku 15.12.2018.

Radionica akrobacija na svili, hemoku i FBS-a 15./16.12.2018.

Radionica suvremene plesne tehnike 16.12.2018

 

Opis realiziranih programa:

 

Talent Matching Europe: Strukovno mentorstvo u I-VET (Inicijalnoj Strukovnoj edukaciji i obuci) u europskim kreativnim industrijama

Prostor Plus je u periodu od studenog 2015 do kolovoza 2018 bio u ulozi partnera u istraživačko-edukativnom projektu u sklopu Erasmus + programa, pod imenom Spajanje talenata: Strukovno mentorstvo u I-VET (Inicijalnoj Strukovnoj edukaciji i obuci) u europskim kreativnim industrijama.

Cilj projekta bio je dizajnirati, testirati i potvrditi novi program obuke i standard kvalifikacijskog okvira koji je u skladu sa EQF-om (Europskim kvalifikacijskim okvirom), a koji podržava ulazak neprivilegiranih osoba u inicijalnu Strukovnu edukaciju i obuku (IVET) za europske kulturne i kreativne industrije.

Projekt je realiziran u periodu od studenog 2015. do  kolovoza 2018. godine, i to u pet razvojnih faza putem niza istraživačkih analiza, eksperimentalnih radionica, anketnih intervjua te internacionalnih susreta na kojima će se uspoređivati i razmjenjivati prikupljene informacije iz još pet zemalja članica EU (Ujedinjeno Kraljevstvo, Španjolska, Italija, Poljska i Makedonija).

Cjelokupan je projekt bio usmjeren ka razumijevanju i iznalaženju sofisticiranijih pokazatelja kojima će se strukovni mentori u kreativnim industrijama služiti radi preciznijeg vokacijskog (strukovnog) profiliranja nezaposlenih mladih osoba u nepovoljnom položaju te njihovo efikasnije uključivanje, educiranje i zapošljavanje u europskim kreativnim industrijama.

Tijekom 2018. godine održana su dva sastanka partnera, onaj u Rimu 8. i 9. ožujka 2018. te završni sastanak partnera i konferencija u Skoplju 4.-6.6.2018. gdje su predstavljen projekt i njegovi rezultati.

U sklopu projekta provedeno je istraživanje i analiza postojećeg lokalnog i nacionalnog konteksta, prvenstveno usmjereno na predmet kulturno kreativnih industrija te postojeće, odnosno potencijalne ključne dionike i specifične potrebe istih.

Nakon toga, razvili smo profesionalne standarde za osposobljavanje i zanimanje strukovnog/e mentora/ice u kulturnim i kreativnim industrijama kao iprofesionalni profil za strukovne mentore/ice u kulturnim i kreativnim industrijama. Ovi dokumenti predstavljaju okosnicu smjernica za formiranje novog radnog mjesta i profila osobe koja radi s nezaposlenim mladim osobama u nepovoljnom položaju.

Osim toga, razvili smo i korisne alate koji bi mogli biti od pomoći strukovnim mentorima/cama u radu s mladima; Dijagnostički alat za procjenu vještina odnosi se na skup materijala i smjernica za procjenu početnih potreba kreativnih mladih osoba koje trebaju mentorsku podršku, a Priručnik za poticatelje namijenjen je širokom spektru korisnika koji su na različite načine uključeni u rad s mladima u kulturnim i kreativnim industrijama - različiti oblici formalnih i neformalnih tipova mentora, savjetnika, trenera koji su na neki način uključeni u poticanje kreativnog talenta mladih ljudi izvan formalnog obrazovanja, osobito onih mladih s manje prilika pristupa takvom obrazovanju; kreativnim i kulturnim organizacijama ili organizacijama za mlade; ulagači ili upravitelji te poslodavci koji trebaju usluge s područja kulturnih i kreativnih industrija; organizacijama ili institucijama koji se bave strukovnim osposobljavanjem i obrazovanjem te napokon i mladim kreativnim ljudima koji trebaju mentorsku podršku.

U sklopu projekta svi partneri proveli su u svojim lokalnim zajednicama i trening za mentore tijekom kojeg su izrađeni dodatni materijali koji bi mogli biti od pomoći svima koji su na bilo koji način uključeni u rad s mladima u kulturnim i kreativnim industrijama. Dotične je materijale moguće pronaći i besplatno koristiti na platformi s edukativnim resursima Talent Matching Europe.

Ovim Vas putem pozivamo da ih koristite u svom daljnjem radu.

Službena web stranica Projekta:  talentmatchingeurope.com 

Link na video.

Projektni partneri:
Collage arts, London, UK - www.collage-arts.org
Rinova, London, UK - www.rinova.co.uk
Fundacja Arteria, Poljska - www.fundacja-arteria.org
Mulab, Italija - mulab.it
CEPS, Španjolska - asceps.org/en
EASP, Makedonija - easp-youth.weebly.com

Projekt Talent Matching financirala je Europska Komisija.

Razvoj publike i novog cirkusa u Rijeci 

U 2018 godini,  osim redovne edukacije plesa na svili voditeljice Nives Soldičić koju je pohađalo više od 20 polaznica, realizirano je pet intenzivnih radionica vještina novog cirkusa na kojoj se usavršilo 42 polaznika.

Osim toga, u sklopu Periskopa jedna je večer posvećena upravo vještinama novog cirkusa na kojoj su prikazane 3 izvedbe hrvatskih autora i autorica. Van Periskopa izvedbe novog cirkusa ostvarene su u sklopu programa Varijete (Varijete u parku 15.6.2018. i Varijete Ćušpajz 14.12.2018.)

Novi cirkus @ Periskop
Srijeda 10.10.2018. 20h │@HKD na Sušaku
◐ ZVUK I TIJELO │Dora Popić, Mišo Komenda
◐ FENG SHUI │Tanja Puklek, Filip Borelli
◐ PUSHING BO(UN)D(AR)IES │ Lea Ovčarić, Petra Kožljan

Varijete u parku 15.6.2018.
Izvedba na svili polaznica redovne edukacije
Izvedba Emilio the Balancer

Varijete Ćušpajz 14.12.2018.
Izvedba na svili  Dana Auguštin 
Izvedba na hoopu Sanja Prodan 
izvedba Emilio the Balancer

Vikend radionica kontorcionizma i handstandova S Antonijom Kuzmanić, ROOM 100 (Hrv) 26.-28.01.2018. 

Vikend radionica Poi i pokret s Tanjom Puklek, 10.-11.03.2018. 

Radionica zračne akrobacije na užetu s Ivanom Dužanec 7.-8.04.2018. 

Radionica zračnog obruča (aerial hoop) s Dorom Popić 12./13.10.2018

Radionica akrobacija na svili, hemoku i FBS-a s Danom Auguštin 15./16.12.2018.

Izvedbeno – istraživački projekti

 Transmutacije 14.-16.12.2018.
Na radionici «Transmutacije» istraživali smo simboličku interakciju koja se stvara prilikom posjeta izložbi. Zanima nas u kakvoj su vezi, ili mogu biti, publika i izloženi umjetnički rad. Pomakom od umjetničkog objekta i autorske intencije prema gledateljima i različitim praksama gledanja, na radionici smo eksperimentirali s polisemičnošću poruka koje primamo i šaljemo kao posjetitelji nekog događaja, u ovom slučaju izložbe Bijeg u sklopu projekta RISK CHANGE Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci.

Prostori istraživanja, sastajanja i umrežavanja su programska linija kojom nastojimo njegovati istraživački i suradnički pristup umjetničkom stvaralaštvu. Cilj je omogućiti razvoj otvorenog, multidisciplinarnog i kreativnog presjeka u zajedničkom djelovanju putem raznih programa (rezidencije, Festival Periskop i gostovanja internacionalnih ili domaćih umjetnika).

Rezidencija

Horror Vacui – Najtužnija rezidencija. Ikad. KIK MELONE 2.-7.04.2018.
Multimedijalna predstava na specifičnoj lokaciji Horror Vacui nastala je kolektivnim autorstvom šestero umjetnika. Kik Melone svoje istraživanje nastavio je kroz rezidenciju u Rijeci od 2. do 7. travnja, u potrazi za gradskim lokacijama koji sugeriraju procjepe prostorno-vremenskog kontinuuma, svakodnevno krećući iz baze u Filodrammatici. Kroz Najtužniju rezidenciju. Ikad. pokušali su pronaći korak prema novom umjetničkom radu čija je premijera bila u listopadu 2018.

Domaća gostovanja

Nestajanja - somatski susret izvođača i gledatelja 24.11.2018.
Prostor Plus u suradnji s Multimedijalnom kolibom iz Zagreba doveo je Nestajanja u Filodrammaticu. Rad Nestajanja gradi se na somatskom iskustvu izvođača, kao i gledatelja. Zanima nas pojedinačno i osobno koje izranja iz općeg i univerzalnog. Krećemo od jedne, prve stanice iz koje smo nastali, kao pojedinci i kao vrsta i, putujući dubinama različitih struktura i procesa koji nas čine onime što jesmo, stvaramo ples. Autorica koncepta Zrinka Šimičić Mihanović. Rad Nestajanja nastao u koprodukciji Multimedijalne kolibe i Zrinke Šimičić Mihanović, uz potporu Grada Zagreba i Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Gostovanje u Rijeci realizirano je u suradnji s Multimedijalnom kolibom, a podržano je od Ministarstva kulture RH. 

Varijete u parku 15.6.2018.
Varijete se održao u parku 15.6. s programom radionicama cirkusiranja za djecu (akrobacija na svili, plesa za djecu, hoopa) te druženje u hang-été maniri uz veganske delicije i voćkosočne napitke te programom koji objedinjuje plesne (polaznice edukacije Prostora Plus), akrobatske (Emilio the Balancer) i glazbene točke (VINS). Ovaj program sufinancirali su Aci d.d. i NP Krka.

Varijete Ćušpajz 14.12.2018.
Gastro izvedbeno događanje naziva Varijete Ćušpajz kojim se predstavlja završna godišnja produkcija Prostora Plus sačinjena od kulinarsko izvedbenih performansa koji uključuju glazbeni meni u etno varijacijama (izvedba zbora VINS), akrobacije na svili (Dana Auguštin), izvedba na hoopu (Sanja Prodan), balanserska točka (Emilio the Balancer) te ostale podvrste netipičnih izvedbenih žanrova, održano je u Filodrammatici.

Perforacije 2018 - Noć performansa u Rijeci 19.6.2018
Festival Perforacije ove se godine održao po 10. put diljem Hrvatske od 11. lipnja od 13. kolovoza 2018. i to u 7 gradova - jer se i u ovim trenucima krize za kulturu trudimo decentralizirati kulturnu scenu i podržati nezavisne umjetnike. Nakon Dubrovnika i Splita, festival je došao u Rijeku 19.6.2018. Nastupili su Karen Nielsen (DK): „Party conversation“, Luana Lojić (HR): " Fonoteka nečujnog: Zvuk H" / Soundtrack of the silent: Sound H", Nikolina Butorac (HR): „Iza crvenog“ / „Behind red“. Program Perforacija u Rijeci dio je djelovanja Mreže izvedbenih umjetnosti, uz podršku Zaklade Kultura Nova. Program se provodi u partnerstvu s udrugom Prostor Plus.

 Festival Periskop 9. - 10.10.2018.
Festival suvremenog plesa i pokreta - Periskop održao se po treći put od 22.9. do 11.10.2018. na raznim lokacijama u Rijeci, s ciljem decentralizacije plesne umjetnosti u Hrvatskoj te jačanja umjetničkih, izvedbenih i edukacijskih potencijala suvremenog plesa u Rijeci. Festival je trajao 9 izvedbenih dana, a program je uključio 14 izvedbi lokalne, nacionalne i međunarodne plesne scene, gdje je lokalnu i nacionalnu predstavljala institucionalna i nezavisna scena, četiri edukativna programa za djecu i odrasle te izložbu. Preko 400 posjetitelja je sudjelovalo svojom prisutnošću na festivalu. 9 volontera je sudjelovalo u produkciji festivala. Ostvarene su suradnje s HNK pl Zajc, Aerowaves, Plesnom mrežom Hrvatske, Udrugom Domino, Mrežom izvedbenih umjetnosti, UO Plesnim Art Laboratorijem te Kliker festivalom odnosno Kliker platformom. Osnovni ciljevi koji su ostvareni je decentralizacija plesa, budući je mjesto susreta neafirmiranih i afirmiranih  lokalnih, nacionalnih i međunarodnih plesnih umjetnika bio grad Rijeka i to u formi festivala čime je pojačana vidljivost suvremenog plesa kao umjetničkog izričaja.

Posebno mjesto u festivalskom progamu imali su mladi autori s područja cijele Hrvatske, lokalni autori čime je predstavljena i osnažena lokalna plesna scena te novi cirkus koji kao umjetnička forma u kulturnoj ponudi Rijeke nije zastupljen. Daljnji razvoj međunarodnih suradnji ogleda se kroz suradnju s međunarodnom plesnom mrežom Aerowaves.

Festival u brojkama: 14 izvedbi, 485 posjetitelja/ica festivala, 61 izvođača/ice, 25 korisnika/ca suradnika/ce, 4 osobe u organizaciji, 9 volontera/ki.Festival Periskop financirali su Ministarstvo kulture RH, Odjel za kulturu Grada Rijeke, Odjel za kulturu PGŽ-a i mreža Aerowaves.

 Rapsodija za tri glave, šest stopala i deset ruku 15.12.2018.
U organizaciji Prostora Plus predstavljena je Rapsodija za tri glave, šest stopala i deset ruku u Filodrammaticu. Rapsodija je autorski projekt Nastasje Štefanić u suradnji s plesačicama Koraljkom Begović, Sintijom Kučić i Martinom Terzić te glazbenicima Brankom Nikolićem i Markom Rušnovom proizašla je iz želje za istraživanjem različitih zvukovnih kvaliteta te vrsta kretanja koje se javljaju kao reakcije na zvuk. Ovo gostovanje realizirano je u suradnji s KUFER-om i uz financijsku podršku Ministarstva kulture RH te sponzorsku podršku Brasserie As.

Prostori podrške, inspiracije i razvoja programska je linija s ciljem osnaživanja one koji tek stupaju na
umjetničku scenu te stvoriti stabilan smjer razvoja onoga dijela publike koji najčešće nije obuhvaćen
programima suvremene umjetnosti u regiji - djece i mladih, produkcijska podrška mladim autorima te
poticanje kreativnosti lokalne umjetničke zajednice.

Razvoj publike i programa za djecu
U suradnji s organizacijama u kulturi koji se bave djecom (Vijeće mladih Benčić i KLIKER platforma) i osiguravanjem sadržaja koji potiču aktivno sudjelovanje djece, mladih i odraslih realizirali smo 6 radionica za djecu (i odrasle) te 2 izvedbe (nastup Emilia the Balancera na programu Varijete u parku i intergeneracijsku predstavu Tiger Lillies u sklopu Kliker programa na festivalu Periskop. Kroz plesne radionice djeca, mladi i odrasli istraživali su i upoznavali sto to znači izražavati sebe kroz tijelo, pokret, maštu i igru te stvoriti zajednički izraz i izvedbu za publiku. Kroz predstavu Tiger Lillies upoznavali su sto to znaci kroz pokret i ples izraziti određenu društvenu temu – zajedništvo i suradnju žena različite dobi, sto je dodatno produbljeno i plesnom radionicom. U inkluzivnoj radionici plesa i pokreta okupili smo mlade koji se profesionalno bave plesom i one koji se ne bave, osobe s i bez invaliditeta, cime smo ostvarili cilj sudjelovanje osoba s invaliditetom u kulturi na inkluzivan način. Kroz radionice s cirkuskim elementima približili smo djeci korištenje tijela i rekvizita na otvorenom kao kreaciju i rekreaciju mašte i tijela na neuobičajen način. Programe za djecu podržali su ACI d.d. i NP KRKA.

 Početnica – Susret s umjetnicima 23.5.2018.
U suradnji Vijećem mladih Benčić i Prostora Plus održala se plesna radionica za roditelje i djecu prvog razreda koji zajedno pohađaju program Vijeća mladih Benčić pod nazivom Početnica. Helvecia Tomić vodila je radionicu po DanceAbility metodi za inkluzivni pokret i ples. 

Varijete u parku 15.6.2018.
Radionica hoola hoopa za djecu sa Sanjom Prodan – 30 korisnika vrtićkog i osnovnoškog uzrasta
Radionica akrobacija na svili za djecu s Nives Soldičić – 18 korisnika vrtićkog i osnovnoškog uzrasta
Radionica plesa za djecu s Marijom Maksimović - 35 korisnika vrtićkog i osnovnoškog uzrasta
Izvedba Emilio the Balancer – točka s elementima žongliranja i balansiranja

Kliker program u sklopu Periskopa
KLIKER festival @ Periskop

Ponedjeljak 08.10.2018. │@Filodrammatica
◐ TIGER LILLIES │ međugeneracijska plesna radionica
voditeljice │ Sanja Frühwald i ansambl projekta Tiger Lilies / VRUM
u suradnji s platformom KLIKER
– 25 korisnika, 15 djece, 10 odraslih

KLIKER festival @ Periskop
Utorak 09.10.2018. 19h │@HKD na Sušaku
◐ TIGER LILLIES │ VRUM/Dschungel Wien
Program je ostvaren u suradnji s platformom KLIKER
– 30 korisnika vrtićkog i osnovnoškog uzrasta, 18 odraslih

DanceAbility radionica plesa i pokreta „Sva tijela pričaju, sva tijela plešu“ 2.12.2018.
Inkluzivnim pristupom, gdje su sve psiho-fizičke različitosti dobrodošle, povećava se svijest o kreativnosti i mogućnosti kretanja svake osobe. Inkluzivni ples je, dakle, i alat za senzibiliziranje društva i otvaranje mogućnosti marginaliziranim skupinama i „povlaštenim skupinama“ pronalaska zajedničkih vrijednost. Radionicu je vodila Helvecia Tomić, certificirana za vođenje pokreta i plesa grupa mješovitih fizičkih mogućnosti po DanceAbility metodi.
– 14 korisnika: 5 odraslih, 9 mladih

Programi podrške lokalnim (plesnim) umjetnicima/cama
Odnosi se na 3  plesne radionice – radionicu voguea, radionicu Partnering u sklopu festivala Periskop te radionicu suvremene plesne tehnike s Nastjom Štefančić,  program Lokalni umjetnici na festivalu Periskop kao i program Novi horizonti kojim su predstavljeni riječki umjetnici. Krajem godine realizirane su izvedbeno istraživačke radionice Transmutacije u suradnji s MMSU Rijeka.

Rijeka is voguing 10.6.2018.
Monika i Viktor Yamamoto, međunarodno priznati plesači i treneri voguea iz Slovačke održali su program koji je uključivao: Što je VOGUE? - panel i video isječci, Početna VOGUE radionica osnovne osnovne elemente i ući u karakter plesa vogue te VOGUE practice ball. Panel, radionica i practice ball u Rijeci dio su programa koji se provodi kroz platformu Clubture u okviru projekta vogue/hr koji zajednički provode Queer Sport Split, Prostor Plus, Udruga Flamingo te neformalna grupa zagrebačkih voguera/ica i qSPORT Zagreb.
- na radionici je sudjelovalo 34 sudionika

Edukativni program na festivalu Periskop:
24.9.-28.9.2018. │@Filodrammatica
◐ RADIONICA PARTNERINGA
voditelji │ Aleksandra Mišić, Ognjen Vučinić
- 8 sudionika/ca

Izvedbeni program na festivalu Periskop:

Petak 28.09. 2018. 18:30h │ OTVORENJE FESTIVALA @Kont
◐ PARTNERING │ prezentacija radionice
voditelji│ Aleksandra Mišić, Ognjen Vučinić

Nedjelja 07.10.2018. 19h │ LOKALNI AUTORI/CE@Filodrammatica
◐ INTRANS │Toni Flego, Ivona Medić

Četvrtak 04.10.2018. 20h │ NOVI HORIZONTI @Filodrammatica
◐ AZIMUT │Axis

Radionica suvremene plesne tehnike 16.12.2018
Radionica suvremenih plesnih tehnika voditeljice Nastasje Štefanić održala se u nedjelju 16.12.2018., s fokusom na spiralnim obrascima kretanja iz kralježnice uz improvizacijske zadatke.
- ukupno 6 sudionika/ca

Prostori različitosti, prepoznavanja i uvažavanja obuhvaćaju projekte koji inovativno, socijalno osvješteno i interdisciplinarno pristupaju različitim temama od društvenog značaja.

Istraživanje

#kritičko, #interdisciplinarno #eksperimentalno #solidarnost #društvena angažiranost

 

KAKO ŽIVE UMJETNICE?
Nastavak istraživanja iz 2017, izrada mobilnog murala Mural ženama i predstavljanje publikacije u Rijeci i Zagrebu
Ovim projektom pozvali smo na kritičko promišljanje uloge i emancipacijskog potencijala ženskog kulturnog rada u širem društvenom kontekstu, kao i pozicije ženskog reproduktivnog rada i klasnih proturječja u kontekstu aktualnog pokušaja društvene retradicionalizacije i neokonzervativnih reformi. 

Provedene aktivnosti su
1) proveden terenski dio istraživanja (do travnja 2018.)
2) analiza ispunjenih upitnika te terenskog istraživanja te priprema i tisak publikacije o uvjetima života i rada umjetnica u Rijeci (500 primjeraka) (svibanj – studeni 2018)

Prevedenim sažetkom o rezultatima istraživanja na engleski jezik oni su dostupni i zainteresiranim
stranama s nehrvatskog govornog područja. Dodatno je izrađena i online publikacija za sve one kojima tiskani primjerak nije dostupan.

3) izrada mobilnog murala ženama (lipanj – prosinac 2018)

- održane su 3 radionice za dogovore i izradu murala (lipanj, srpanj, prosinac 2018) na kojima je sudjelovalo 8 do 10 sudionica
– originalna ideja je bila izraditi niz murala na pročeljima zgrada u javnom prostoru no do promocije publikacije nismo dobili dozvolu odjela grada za to u periodu od rujna do prosinca 2018. Stoga smo se odlučile za izradu pomičnog murala te manjeg transparenta koji može poslužiti kao rekvizit u borbi i zauzimanju vidljivosti žena u javnom prostoru u raznim budućim prilikama

4) promocija publikacije Kako žive umjetnice? i u Rijeci (2.12.2018.) i u Zagrebu (19.2.2018.) te je besplatno dijeljena umjetnicama, kulturnim radnicama, zainteresiranim stranama, medijima te knjižnicama

5) promocija publikacije intervjuima i medijskim gostovanjima

Izdana publikacija – naklada 500 primjeraka (sadržaj: analiza 93 ispunjene ankete i terensko istraživanje s 14 umjetnica, umjetnički memento), izrada vizuala s podacima istraživanja za potrebe promocije publikacije, 7 vizuala za potrebe transparenta/murala, izrada zajedničkog murala i cerade, tisak naljepnica
Online publikacija u .pdf-u preuzeta 454 puta 

#inkluzivnost
Kroz programe Prostora Plus u 2018 godini provukli smo horizontalnu vrijednost inkluzije kao principa kojeg želimo njegovati u budućem radu. Održane su 2 inkluzivne radionice (1 s djecom i roditeljima, a jedna s plesačima i neplesačima) po certificiranoj DanceAbility metodi, a osobe s različitim oblikom ne-invaliditeta su sudjelovale u radionici za plesače Partnering u sklopu Periskopa. 

#ekološka održivost
Tijekom već spomenutih programa Varijete u parku i Varijete Ćušpajz, korištene su staklenke umjesto jednokratnih plastičnih čaša kao što se izbjegavalo koristiti i jednokratne plastične tanjure i pribor. Volonteri koji su spravljali hranu za domjenak su ju načinili sami i to na veganski način. Ovim pristupom nastojimo smanjiti zagađenje okoliša koje se proizvede na kulturnim događanjima.

Ostali projekti i suradnje:

Međunarodni dan plesa u Rijeci 29.4.2018.
Rijeka je i ove godine obilježila Svjetski dan plesa 29. travnja, koji slavi jedinstvenost plesa i pokreta od 1982. godine na inicijativu UNESCO-a. Udruga Prostor Plus organizirala je na Korzu ispred Radio Rijeke ples brojnih riječkih plesnih skupina, organizacija i plesača s početkom u 12h. Čitanjem svjetske i hrvatske plesne poruke (Ohad Naharin, Izrael, Tihana Škrinjarić, RH), Rijeka je postala još jedan hrvatski grad koji se priključio globalnom svjetskom projektu proslave Svjetskog dana plesa. Program se održavao paralelno u nekoliko hrvatskih gradova te su se različiti gradovi Hrvatske ujedno ujedinili i u plesnoj akciji zajedničke koreografije pod nazivom “Osam pokreta za plesnu video razglednicu” Osnovna ideja Svjetskog dana plesa je podsjećanje da je ples umjetnički oblik izražavanja koji prevladava sve političke, kulturne i etičke prepreke. 

Kamene babe - koncert & udaraljkaška / vokalna radionica tradicijskih pjesama 8./9.12.2018.
Jednodnevna radionica udaraljki voditelja Nikole Švende i vokalna radionica tradicijske glazbe Hrvatske, Srbije i Makedonije održale su se  9. prosinca u prostorijama Filodrammatice. Vokalnu radionicu vodile su voditeljice skupine "Kamene babe", a bila je otvorena svim zainteresiranima. U subotu 8.12.2018. u Book Caffeu Dnevni boravak održao se koncert skupine "Kamene babe". Ulaz je bio besplatan. Na vokalnoj radionici bila je 21 osoba, a na radionici udaraljki 9 osoba. Koncert je posjetilo cca 100 do 150 osoba.

VINS (Vokalno instrumentalna neformalna skupina koja se redovno okuplja i educira pri Prostoru Plus) u 2018 broji između 15 i 21 člana/ce održala je nastupe 8.3. na noćnom maršu za 8 mart; 27.4. na događanju Đurđevdan u Palachu, 19.5. sudjelovao je u podršci Hodu za slobodu; 25.5. na manifestaciji udruga Gledaj u/druge,  21.6. nastupa s GT tio i VINS što ponavlja 16.12. u Book Caffeu Dnevni boravak.

Udruga Prostor Plus je tijekom 2018 bila korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge. Prostorima Filodrammatice, Marganova i Palacha upravlja SU Molekula. Pojedinačni programi i projekti financirani su od strane EU, Minstarstva kulture RH, Odjela za kulturu Grada Rijeka, Primorsko-goranske županije, Aerowaves, ACI d.d. i NP Krka. 

19.02.2019.

nema