Izrađen CLOCK u sklopu projekta ECLN

Izrađen CLOCK u sklopu projekta ECLN

Na temelju Istraživanja na uzorku 250 portfolija umjetnika, slobodnih kreativaca i predstavnika organizacija s područja kulture iz 10 europskih zemalja izrađen je se alat CLOCK.

Alat CLOCK (ECLN Cultural Learning Open Curriculum Kit) izrađen je na temelju istraživanja u sklopu European Cultural Learning Network (ECLN) koje je provedeno je u deset europskih zemalja (Hrvatskoj, Cipru, Estoniji, Grčkoj, Italiji, Nizozemskoj, Poljskoj, Sloveniji, Španjolskoj i Velikoj Britaniji). Partnerske su organizacije mapirale rad umjetnika, slobodnih kreativaca i organizacija na području kulture.

Prvi od tih alata treba ukazati na povezanost na tri razine kulturnih i kreativnih aktivnosti; kreativne i kulturne industrije, specijalisti, strastvenih i talentirani kulturni entuzijasti koji su predani razvijanju vlastitog umjetničkog rada i kulturnih praksi iako nisu ugovorno obvezani te opći sudionici u umjetničkim i kulturnim praksama koji se time bave iz zabave, iz društvenih razloga ili radi stjecanja šireg obrazovanja.

Istraživanje je obuhvatilo portfolije suvremenih i povijesnih kulturnih i umjetničkih iskustava na uzorku od 250 umjetnika, slobodnjaka ili predstavnika kulturnih organizacija. Cilj istraživanja bio je identificirati značajnije trendove unutar ili poprijeko ustanovljena tri razine kulturne aktivnosti.Osim toga, istraživanje je uzelo u obzir i kontekst u kojem se odvija kulturno iskustvo, primjerice: događa li se ono na individualnoj bazi ili unutar grupe ili neke interesne skupine ili u sklopu prakse. Alat koji je razvijen tijekom projekta omogućava pojedincima praćenje njihovog stupnja uključenosti u devet zona kulturnog učenja i pomaže im odrediti u kojima od tih zona oni trenutno nude podršku kulturnog učenja korisnicima.

Umjetnici, slobodni kreativci i kulturne organizacije podržavaju kulturno učenje u širokom spektru situacija i pritom koriste različite metode. Podrška kulturnom učenju može se odvijati u sklopu tjednog formalnog obrazovnog procesa ili kao odnos učenik-mentor unutar neformalnih mjesečnih sastanaka spisateljske grupe u kafiću.

Nadalje, istraživanje omogućava pregled konkretnih korisnika određenog tipa kulturnog učenja, kao i pregled kupaca usluge te načina kako se ono trenutno evaluira kao i tko ga evaluira. Umjetnici, slobodni kreativci i organizacije uz pomoć alata mogu mjeriti količinu podrške kulturnom učenju koju osiguravaju kao i vlastite vještine, stručnost i resurse koje pritom koriste.

CLOCK sadrži oruđe i materijal za učenje koji može poslužiti kao alat za praćenje vlastite prakse kulturnog trenera u procesu kulturnog učenja, ali i kao oruđe za praćenje rada istih od strane organizacija ili poslodavaca koji ih angažiraju.

Neki od izvještaja, studija i članaka vezanih za kreativne i kulturne industrije mogu se pronaći ovdje . Više informacija o projektu potražite na www.ecln-network.com.

Ovaj projekt se realizira pod pokroviteljstvom EU Leonardo Lifelong Learning Programme. Projekt je podržao Grad Rijeka, a rad udruge Prostor Plus podržava Zaklada Kultura nova.

01.07.2015.