Istraživanje o kulturnom obrazovanju u sklopu projekta ECLN

Istraživanje o kulturnom obrazovanju u sklopu projekta ECLN

Projekt European Cultural Learning Network (ECLN) dio je programa Leonardo da Vinci, osnovan s ciljem da istraži teme relevantne za domenu kulturnog obrazovanja. Kulturno obrazovanje obuhvaća široki raspon umjetničkih i kulturnih praksi kojima se bave umjetnici i kreativci, a koje se prenose putem tri različite metodologije :

Samoobrazovanje/informalno obrazovanje spontana razmjena znanja i vještina među ljudima u neformalnim umjetničkim mrežama;

Neformalno obrazovanje organizirano u kulturnim ili umjetničkim centrima ili putem društvenih i kulturnih organizacija; u okviru umjetničkih projekata i programa namijenjenih ciljanim skupinama ili mladima; te s ciljem promocije, podrške ili razvoja specifičnih kulturnih ili umjetničkih praksi;

Formalno obrazovanje tečajevi, radionice, predavanja ili seminari kao dio formalnog obrazovnog programa u školi, na fakultetu, ustanovi za obrazovanje odraslih osoba ili sveučilištu.


U razdoblju od 2012 do rujna 2015, u sklopu projekta ECLN provedeno je istraživanje te su razmatrane mogućnosti za nove načine podrške stručnjacima i organizacijama iz područja kulturnog obrazovanja, a s ciljem povećanja vidljivosti i povezanosti unutar sektora. Također su se razmatrali načini podrške i stručno osposobljavanje potrebno u tom sektoru.

ECLN partneri pristupili su projektu u nekoliko stadija, koji uključuju:

  • Istraživanje sektora kulturnog obrazovanja u svakoj partnerskoj državi

  • Mapiranje i identifikacija novih organizacija i interesnih skupina

  • Razvoj profesionalnog obrazovanja i razvojnih modela u skladu s potrebama kao odgovor na potrebe sektora za stručnim osposobljavanjem

  • Testiranje i usavršavanje pristupa za diseminaciju sektora

  • Istraživanje novih modela za profesionalne certifikate i kvalifikacije

  • Promocija, umrežavanje i informiranje sektora kroz novu online multimedijsku platformu (European Cultural Learning Observatory)

• Testiranje, ispitivanje potrebe za osnivanjem i mogućnost osnivanja novog europskog profesionalnog udruženja European Association for Cultural Learning

European Cultural Learning Network ima 12 osnivača koji predstavljaju 11 zemalja. Započeli smo ovaj projekt u želji da se povežemo sa što više organizacija i pojedinaca iz čitave Europe.

Radite li kao umjetnik ili profesionalni kreativac?

Zarađujete li od svojeg umjetničkog ili kreativnog rada?

Mentor ste ili učitelj drugim umjetnicima ili onima koji to žele postati?

Koristite li svoje umjetničke ili kreativne vještine kako bi pomogli drugima da ostvare svoj potencijal ili razviju samopouzdanje?

Radite/djelujete li u organizaciji koja promovira kulturno obrazovanje?

Zašto nam se ne bi biste pridružili?

Slijedite upute na web stranici projekta www.ecln-network.com i besplatno se registrirajte kako bi ostali u toku s najsvježijim informacijama.

Ovaj projekt se realizira pod pokroviteljstvom EU Leonardo Lifelong Learning Programme. Projekt je podržao Grad Rijeka, a rad udruge Prostor Plus podržava Zaklada Kultura nova.

20.08.2014.