Hrvatski umjetnici na europskom festivalu umjetnosti TAKING PART- TAKING PART, 5.9.2015, Bernie Grant Arts Centre, Tottenham, London, VB

Hrvatski umjetnici na europskom festivalu umjetnosti TAKING PART

TAKING PART, 5.9.2015, Bernie Grant Arts Centre, Tottenham, London, VB

Završetak europskih projeta ECLN (The European Cutlural Learning Network 2012-2015) i Aspire 2 Create (2013-2015) koji su se proveli u 10 odnosno 6 europskih zemalja.

Taking part! europski je festival umjetnosti koji će se održati u subotu 5. rujna 2015. godine u Bernie Grant Arts Centre u  Londonu. Ideja festivala je povezati kreativne zajednice iz cijele Europe te time pokazati ulogu umjetnosti u stvaranju nove Europe.

Festival je ujedno i način obilježavanja završetka europskih projekata ECLN (The European Cutlural Learning Network 2012-2015) i Aspire 2 Create (2013-2015) koji su se proveli u 11 odnosno 6 europskih zemalja a u kojima je Prostor Plus sudjelovao kao partnerska organizacija iz Hrvatske.

Manoj Ambasna, direktor organizacije Collage Arts iz Londona objašnjava povod za ovakav festival: “Mnogo godina Collage Arts surađuje sa slično nastrojenim organizacijama iz cijele Europe. Naši partneri postižu društvene i ekonomske promjene u vlastitim zajednicama istovremeno vršeći vizualnu i izvedbenu praksu visoke kvalitete. Ovim festivalom želimo proslaviti sve što su te organizacije postigle. Mislim da je sad vrijeme da ujedninimo sve naše kreativne energije i pokažemo kako umjetničke i kulturne aktivnosti mogu oblikovati Europu u kakvoj bismo htjeli živjeti u kojoj nitko nije zapostavljen.”

Taking Part će se održati od 12 do 17:30 na trgu koji će za tu priliku biti pretvoren u glazbenu pozornicu s nastupima uživo. Kazališni će program donijeti niz izvedbi međunarnodnih umjetnika. Neke od popodnevnih izvedbi uključuju jazz iz Italije, folk glazbenike iz Poljske, izvedbene umjentiosti, cirkus i akrobacije na svili iz Hrvatske, izložbe iz Cipra, ulične umjetnike iz Španjolske, filmove iz Slovenije i Estonije, govornike iz Grčke i Nizozemske te pripovjedače iz Danske.

Prostor Plus kao jedna od partnerskih organizacija projekata ECLN i Aspire 2 Create ovom će prilikom predstavti Rijeku i Hrvatsku izložbom TransportArt skupine studentica Sveučilišta u Rijeci, izvedbama Žena (36) tumači Europski kvalifikacijski okvir Selme Banich  i ME VS MY ART Sandre Banić Naumovski, Draga Savjeta – Javni servis za pomoć u umjetnosti Nikolete Marković, izvedbeno predavanje Izvođenje neznanog graada Andreja Mirčeva, filmom Rent-a-Delta Nadije Mustapić, improvizacijskim videom Zona s plesačicama udruge Prostor Plus te izvedbom akrobacija na svili Nives Soldičić.

Osim toga, na pozorniciYoung Gifted & Back nastupiti će uspješni umjetnici iz Tottenhama i Haringeya uz njihove goste poput Johnny Kalsi and the Dhol Fundation, Amina Khayyam Dance Company, ulični izvođači i mnogi drugi.

Ulaz je slobodan i svi su dobrodošli. Više informacija o Taking Part! mogu se pronaći ovdje: http://www.eventbrite.co.uk/TakingPart ili na Facebook  Page eventa.

Istoga dana od 9:15 do 12:00 prije samog Taking Part festivala održat će se ECLN europska konferencija.  http://ecln.eventbrite.com/

Projekt ECLN realiziran je pod pokroviteljstvom EU Leonardo Lifelong Learning Programme. Projekt je podržao Grad Rijeka, a rad udruge Prostor Plus podržava Zaklada Kultura nova.

Projekt Aspire 2 Create realiziran je pod pokroviteljstvom EU Leonardo Lifelong Learning Programme. Projekt je podržao Grad Rijeka i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Stajališta izražena u ovom programu ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. Rad udruge Prostor Plus podržava Zaklada Kultura nova.

07.08.2015.