Hrvatska poruka za Svjetski dan plesa 2014.

Hrvatska poruka za Svjetski dan plesa 2014.

Pročitajte Hrvatsku poruku za Svjetski dan plesa 2014. Edine Pličanić, prvakinje baleta Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu

Hrvatska poruka za Svjetski dan plesa 2014.: 

Zatvorite oči, duboko udahnite, izdahnite, osjetite svoj puls, njegov ritam, osjetite živu struju svoga tijela… cijeli univerzum pleše u vama.
 Otvorite oči, pogledajte, sve oko vas pleše, drveće na vjetru, oblaci sa suncem, zvijezde, mjesec, sva živa bića… cijeli univerzum pleše. Vi plešete. 
Sve je u svemu, ples je u svemu.
 Plešite, plešite i smiješite se.

Sretan Vam Međunarodni dan plesa!”

Edina Pličanić, prvakinja baleta Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu
Rođena je u Zagrebu, gdje je završila gimnaziju i Srednju školu za klasični balet u klasi Silve Muradori. Od 1994. godine članica je Baleta HNK u Zagrebu. Prvakinja Baleta postala je 2003. godine. Surađuje s istaknutim koreografima poput Milka Šparembleka, Dinka Bogdanića, Dereka Deanea, Vasca Wellenkampa, Krzysztofa Pastora, Teda Brandsena, Martina Müllera, Renata Zanelle, Huga Vierae, Hansa van Mannena i drugih. Plesala je sa zvijezdama svjetskog baleta poput Roberta Bollea (Labuđe jezero), Friedemanna Vogela (Trnoružica, Giselle), Mathieua Gania (Orašar), Ronalda Savkovića (Giselle, Orašar, Bajadera), Erisa Nezhe (Trnoružica, Labuđe jezero), Raphaëla Coumes-Marqueta (Dama s kamelijama). Edina Pličanić je nastupila kao gošća u Nacionalnoj operi u Bukureštu u Labuđem jezeru 2005., u Seoul Ballet Theatru u Orašaru 2007., na Gala koncertu Eleonore Abbagnato u Palermu 2007., a 2010. plesala je diljem Italije naslovnu ulogu u baletu Coppelia s baletnom trupom Proballet Sanremo. Godine 2006. surađivala je s Janom Fabreom u sklopu međunarodne majstorske radionice na Dubrovačkim ljetnim igrama. Trenutačno pleše naslovnu ulogu u baletu „Ana Karenjina“, u koreografiji Lea Mujića u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

25.04.2014.

nema