Decompress: TransPortArt

Decompress: TransPortArt

Radionica od 17.1. - 19.1. u javnom prostoru i javnom prijevozu.

Projekt Decompress nastao je kao odgovor na nedovoljnu zastupljenost i teorijsku analizu ne klasičnih umjetničkih izvedbenih formi u odnosu na klasične u sredinama koje nisu centar stvaranja, odlučivanja i produkcije umjetnosti kao sistema vrijednosti i vrednovanja, ali su dio njegova okruženja te se nalaze u suodnosu s njim. 

Prostor Plus će tijekom 2014. predstaviti suvremene izvedbene prakse kroz metode predavanja i radionica koje će imati u cilju senzibilizirati javnosti ka graničnim umjetničkim praksama i njihovoj problematici.

Radionica TransPortArt iskušava tezu da umjetnost u javnom prijevozu ili nije moguća ili nije umjetnost. Metoda kojom se pokušava afirmirati ili osporiti navedeno koristi se postupkom temeljne teorijsko-praktične analize i artikulacije nekoliko primjera iz suvremene izvedbene prakse. To potom postaje polazištem za osmišljavanje mogućih umjetničkih izvedbi u lokalnom kontekstu (i gradskom javnom transportu) s naglaskom na njegove geo-političke specifičnosti. Stoga, cilj je radionice kod sudionika/ice potaknuti kritičku percepciju, izmaknutu iz predvidivog svakodnevlja tj. osigurati poziciju iz koje se grad sagledava i misli iz drugačije perspektive.

Radionica će se odžati u sljedećim terminima:

17.1. 16.00 – 22.00

18.1. 12.00 – 18.00

19.1. 12.00 – 18.00

Zainteresirani/e se mogu prijaviti na Turn on JavaScript! do zaključno 16.1.

Biografije voditelja radionice:

Nikoleta Marković, mag. art. Nikoleta svoje djelovanje situira u liminalnom prostoru između suvremene umetnosti, potencijalne nove publike i stvaralaca, istražujući sve one kompleksne međuodnose koje takva razmjena implicira. Njezni radovi su najčešće generirani testiranjem pozicija, uloga i odgovornosti umjetnika tematizirajući, na taj način, svu dramu politike koja se odvija između individue i društva. Izlagala je na brojnim izložbama u zemlji inozemstvu. Autorica je nekoliko radova i projekata u javnom prostoru. Trenutno radi na izradi doktorske teze na FLU u Beogradu.

Andrej Mirčev, doc. dr. sc. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 2005. diplomirao je filozofiju, povijest i teatrologiju. Kao dramaturg aktivno surađuje s brojnim koreografima, plesačima i redateljima. Pored prakse, Mirčev se bavi i teorijom, propitujući interferencije između izvedbenih i vizualnih umjetnosti. Zaposlen je kao docent na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, gdje predaje teatrološke kolegije iz suvremenih izvedbenih umjetnosti kao i kolegij Teorija prostora i oblikovanja. Doktorirao je 2011. na Freie Universitätu u Berlinu.

Projekt Decompress podržan je od strane Grada Rijeke – odjel za kulturu i Zaklade Kultura Nova.

13.01.2014.