D.Sabela Grimes- AIR (umjetnici u rezidenciji / Artist in Residence)

D.Sabela Grimes

AIR (umjetnici u rezidenciji / Artist in Residence)

U ovom predavanju/demonstraciji Sabela će raspravljati o hip-hop-u: Black/African American kolokvijalnim/društvenim plesnim oblicima, s naglaskom na kulturalnu pismenosti i dijalog s lokalnim umjetnicima hip-hop-a. Pokazati će i raspravljati o popularnoj vrsti plesa "Hood"  koji predaje na svojim  Funkmentals satovima. Na predavanju  biti prikazani dijelovi iz nekih od njegovih najpoznatijih plesnih kazališnih djela, uključujući i njegov solo “Bullet Proof Deli”, i grupni rad “Philly XP”, u kojem sudjeluju neki od najboljih i najlegendarnijih hip-hop plesača u svijetu. Raspravljat će i o tome kako su dijelovi/stilovi/oblici/ ideje za pokret iz hip-hopa u tim djelima plesno kazalište.

Intenzivna radionica: FUNKAMENTALS

Funkamentals uvodi groove orijentirane hip-hop plesne tehnike, vokabular, kulturalne akcente, načela pokreta, mišićnu kontrolu i usklađivanje tijela. Funkamentals je osmišljen za istraživanje temeljnih mehanika tijela koje opisuju duševnu dinamiku ostvarenu u različitim Afroameričkim/Afro-dijasporama društvene/popularne plesne prakse.

TERMINI RADIONICE:
1.blok 6. - 7.11.,11-15h
cijena: 200kn
2.blok 8. -11.11., 20-22h
cijena: 200kn
1+2blok cijena: 350kn

D. Sabela Grimes je multimedijalni umjetnik koji strastveno spaja jezik, zvuk i pokret. Osim što internacionalno nastupa  kao pjevač, plesač, glumac i pjesnik, Sabela poučava Funkamental i MetaKinetix plesne radionice. Tijekom 6 godina, on je bio ključni plesač i umjetnički suradnik u amerčkoj pionirskoj plesnoj trupi Rennie Harris Puremovement. U posljednjih nekoliko godina, Sabela je predstavio nekoliko novih plesnih kazališnih komada, uključujući Philly XP World War What?Ever?  i 40 Acres & A Microchip: Salvation or Servitude iz njegovog EXPERIMENT EARTH zvučno-pokretnog triptiha. Njegove glazbene snimke nalaze se pod pseudonimom Ovasoul7. Snimao je s nizom raznolikih umjetnika kao što su pjesnikinja Ursula Rucker, DJ Spinna, Breakthrough, Matthew Herbert, Mark de Clive-Lowe, Slope, Jazzanova i drugi. Sabela je završio  MFA iz plesa/koreografije pri  UCLA-a na Odjelu za Svjetsku umjetnosti i kulturu. Sabela je zainteresiran za fizičku i meta-fizičku učinkovitost crnačke plesne prakse. Njegove plesne radionice slave povijest, tradiciju i duhovne elemente Afro-američkog društvenog plesa.

Dr. JAYNIE AYDIN

Predavanje, demonstracija i projekcija filma:
“TRBUŠNI PLESOVI TURSKE”

10.12. 18-20h u Molekuli, ulaz slobodan

Jaynie Aydin

Dr. Jaynie Aydin je visoko obrazovana u snimanju filmova o plesnim događanjima diljem svijeta.  Jaynie se u svojoj karijeri bavila snimanja slavlja,  rituala i životnih ciklusa, a na predavanju govoriti  će o složenim društvenim položajima romskih stanovnika Turske. Jaynie je također poznata po radu s filmskom kamerom,  a posebnu  pažnju pridaje suptilnim izvedbama  što potkrepljuje  njezin citat : "samo plesač/ica može snimati plesače" - potvrđujući  dubinu poznavanja "materijala"  koji se snima. Uz predavanje i demonstraciju bit će projeciran njezin najnoviji  film "Plesovi Turske 1: Varijante trbušnih plesova".


Intenzivna radionica: 
“ORIJENTALNI I ROMSKI TRBUŠNI PLESOVI”

11.12. - 12.12. 11-15h u Molekuli

Cijena: 200 kn

Radionica je osmišljena kako bi vas naučila osnovama turskog i cabaret  trbušnog plesa kroz osnove pokreta, riječnik, slušanje ritma i osjećaja za vrijeme, te vas priprema za vlastite improvizacije ili gotove koreografije. Upoznat ćete se s potencijalima raznih praksi trbušnog plesa. Jaynine radionice su zabavne,  fleksibilne i oblikovane prema potrebama učesnika  -  od početnika  do iskusnih plesača/ica. U suvremeno doba izraz  “trbušnog plesa” može  evocirati  razne slike od fantastičnih do običnih. Jayniein stil trbušnog plesa odražava  izvornu sintezu  između  turskih, romskih, egipatskih i tunižanskih društvenih plesova.  Vokabular pokreta ukorijenjen  je u tradiciju i običaje  iz Egipta,  Sjeverne Afrike i Turske s utjecajem  modernih zapadnih  plesova. Jaynie je dvadeset  godina učenica  legendarnog Aisha Aliju i čuva  utjelovljene  točnosti prenosa znanja na čemu joj gospodin Ali zahvaljuje.

Dr. Jaynie Aydin je folkloristica, vizualna  antropologinja  i istraživačica  svjetskih plesova. Doktorirala  je 2003. na UCLA  Odjel svjetske umjetnosti i kulture. Predavala je na institucijama  poput UCLA, UCLA Fowler  Museum,  California State University Northridge, The Ventura Community Colleges,  Istanbul Technical University,  State Performance Conservatory at Aegean University u Izmiru, Turska. Bila je profesorica u rezidenciji na interdisciplinarnim  studijima u Yasar University u Turskoj,  gdje je vodila plesne tečajeve,  predavala  humanističke znanosti i kulturnu antropologiju na Odjelu za vizualne komunikacije i dizajn.

AIR program financijski  su  podržali  Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država i Durfee Foundation, Los Angeles

Partneri: Filmaktiv, Katapult, Rijeka Superdance, Manufaktura i Noven

prijave i rezervacije na  Turn on JavaScript! ili na 099 402 6628

26.10.2010.

nema