Izvještaj o radu Prostora Plus 2014

Izvještaj o radu Prostora Plus 2014

IZVJEŠTAJ O RADU UDRUGE ZA SCENSKE UMJETNOSTI PROSTOR PLUS U 2014. GODINI

  1. sastanci i aktivnosti vezani za projekt "ECLN" (tijekom cijele godine)

  2. sastanci i aktivnosti vezani za projekt "Aspire2Create" (tijekom cijele godine)

  3. Sastanak mreže u sklopu europskog projetka "Aspire2Create"

  4. Konferencija i sastanak mreže unutar europskog projekta "European Cultural Learning Network"

  5. Edukacijska sezona 2013./2014. u suvremenom plesu, glumi i performansu i yogi za plesače

  6. Prezentacija work in progress predstave "Die neue jugend"

  7. Projekt "Decompress": Radionica Transport art i predavanje: Performativne akcije u javnom prijevozu pod vodstvom Andreja Mirčeva i Nikoelete marković

  8. Projekt "International Harvester"

  9. Radionica Maše Kolar

  10. Radionica i rezidencija Larise Lipovac

  11. Obilježavanje svjetskog dana plesa u Rijeci - "Go out and dance"

  12. Rezidencija umjetika na programu UPS u Zagrebu

  13. Audicija za predstavu "Minimi"

  14. Prezentacijska predstava cijelogodišnje edukacije "Prezentiramo"

  15. Rezidencija Brune Isakovića i Studija za suvremeni ples

  16. "Six Martinis And a Blow Job"

  17. Premijera predstave "Die neue jugend"

  18. Upisi u novu edukacijsku sezonu 2014./2015.

  19. "Cruising ekspedicija"

  20. "Maraton na iglama"

  21. Radionica i rezidencija: Zaimona Vilmanisa te razgovor s umjetnikom u Book Cafeu

  22. "Canadien Patent" istraživački projekt – 1 faza

  23. "Decompress: Reconnecting" istraživački projekt u javnom prijevozu

  24. Rezidencija u sklopu YPAL projekta Rony Efrat

  25. Produkcija i premijera predstave "Minimi"

  26. Gostovanje predstave "Ovo nije kvintet" u  gradovima Luleå i Piteå u Švedskoj

  27. Prezentacije polugodišnje edukacije

Programe su financijski podržali: Lifelong Learning Programme - Leonardo da Vinci, Lifelong Learning Programme - Transfer of Innovation, Ured za Udruge Republike Hrvatske, Zaklada Kultura nova, Grad Rijeka - Odjel za kulturu (isplaćena sredstva se odnose na projekte iz 2013. godine), Primorsko - goranska županija, Ministarstvo kulture.

Programi su uglavnom realizirani u prostorima Filodrammatice. Prostorima Filodrammatice, Marganova i Palacha upravlja SU Molekula.

  1. Sastanci i aktivnosti vezani za projekt ECLN (tijekom cijele godine)

European Cultural Learning Network (ECLN) projekt je pod programom Leonardo da Vinci, koji je osnovan da istraži teme relevantne za domenu kulturnog obrazovanja. European Cultural Learning Network ima 12 osnivača koji predstavljaju 11 zemalja.

U 2014. godini održani su godišnji sastanci u Hrvatskoj (Rijeci) i Cipru (Nikozija) gdje je Prostor Plus predstavio vlastiti rad, pa tako i Rijeku na svim međunarodnim konferencijama.

  1. Sastanci i aktivnosti vezani za projekt Aspire2Create- Competency Transfer and Adaptation for Creative Industries Trainers, Coaches and Business Advisers (tijekom cijele godine)

Neki od ciljeva projekta su: transferirati i testirati Euro-ASPIRE metodu stručnog osposobljavanja unutar izabranih edukatora partnerskih zemalja, uzimajući u obzir prilagodbe koju su potrebne metodama edukacije, strukovnim potrebama edukatora krajnje ciljane skupine, te proširiti djelokrug Euro-ASPIRE metoda na eduaktore.

U 2014. godini održani su godišnji sastanci u Hrvatskoj (Rijeci) i UK-u (Londonu), a master radionice dvije u Londonu i jedna u Rijeci.

  1. Sastanak mreže u sklopu europskog projetka Aspire2Create- Competency Transfer and Adaptation for Creative Industries Trainers, Coaches and Business Advisers

Partneri u projektu su: Materahub (Matera), Regional Development Agency Senec-Pezinok (Bratislava), Collage Arts, (London), Rinova (London), KauAcademy (Talin).

Specifični ciljevi projekta su Identificirati i specificirati situacije u zemljama partnera, u ovome slučaju stručne edukacije i politike osposobljavanja (VET), te doprijeti do onih koji posjeduju odgovarajuća znanja kroz program istraživanja i umrežavanja, Transferirati i testirati Euro-ASPIRE metodu stručnog osposobljavanja unutar ciljanih grupa partnerskih zemalja, uzimajući u obzir prilagodbe koju su potrebne metodama edukacije, strukovnim potrebama edukatora krajnje ciljane skupine, Proširiti djelokrug Euro-ASPIRE metoda na eduaktore koji djeluju u području kreativnih i kulturnih industrija, koji će djelovati kao poslovni savjetnici kako bi ubrzali i podržali rad kreativnih poslovnih start up-ova; osobe koje djeluju kao samostalni umjetnici, osobe koje osnivaju i rukovode kao poduzetnici kreativne organizacije/udruge, Identificiranje produkata i rezultata učenja, šireći ih na lokalnu, nacionalnu i europsku razinu, kako bi se znanje prenijelo i proširilo putem umreženih članica i stručnih edukatora i donosioca odluka za iste unutar zemalja sudionika.

U Rijeci je održan sastanaku u travnju, u prostoru Filodrammatice.

  1. Konferencija i sastanak mreže unutar europskog projekta European Cultural Learning Network

Partneri u projektu su: Mitra (Maribor), MKC (Maribor), VIA University Collage Denmark (Aarhus), Mulab (Rim), KauAcademy (Talin), Newsartsarnem (Arnhem), CEPS (Barcelona), Collage Arts (London), Hope for Children (Nikozija), Rinova (London), ARTeria (Zabze).

U razdoblju do rujna 2015, ECLN će istraživati i osnivati nove načine podrške stručnjacima u polju kulturnog obrazovanja i njihovim organizacijama s ciljem veće vidljivosti i povezanosti unutar sektora, podržavajući i stručno osposobljavanje potrebno u tom sektoru.

European Cultural Learning Network (ECLN) projekt je pod programom Leonardo da Vinci, koji je osnovan da istraži teme relevantne za domenu kulturnog obrazovanja. European Cultural Learning Network ima 12 osnivača koji predstavljaju 11 zemalja.

Mini konferencija, prezentacija projekta i rezultata istraživanja sprovedenog u 2013. godini u 11 različitih zemalja pod vodstvom dr. Denise Stanley, moderator Andrej Mirćev održana je u ožujku u prostoru Filodrammatice.

  1. Edukacija u suvremenom plesu, glumi i performansu i yogi za plesače za razdoblje 2013/2014.

Pod vodstvom Ivane Kalc, Andree Crnković i Mišela Periše održavale su se redovne radionice koje su nužne za razvoj plesačkog i izvođačkog znanja i iskustva.

  1. Prezentacija work in progress predstave "Die neue jugend"

Budući nepobitno psihonalitičko iskustvo tvrdi da religiozni osjećaj dolazi iz sputanog seksualnog uzbuđenja, da u sputanom seksualnom uzbuđenju treba tražiti izvor religioznog uzbuđenja, nužan je zaključak da je spolnost smrtni neprijatelj religije i države. Drugim riječima, crkva i država u zbilji izgrađuju jednu drugu porivnu snagu protiv revolucionarne genitalne snage te nadomještajući genitalnost infantilnim životom, kod omladine izazivaju posurovljavanje ljubavi. (iz: Masovna psihologija fašizma, Wilhelm Reich)

Koncept: Andrej Mirčev, Antonio Kiselić, Nikolina Komljenović, Mladen Vujčić

Izvedba/koreografija: Antonio Kiselić, Nikolina Komljenović, Mladen Vujčić

Dizajn zvuka: Marta Ožanić&Bernard Blašković

Dizajn svjetla: Željko Bašković

Dramaturgija: Nataša Antulov

Posebna zahvala: Nikoleta Marković

Produkcija: Prostor Plus

  1. Projekt "Decompress": Radionica Transport art i predavanje: Performativne akcije u javnom prijevozu pod vodstvom Andreja Mirčeva i Nikoelete marković

Projekt Decompress nastao je kao odgovor na nedovoljnu zastupljenost i teorijsku analizu ne klasičnih umjetničkih izvedbenih formi u odnosu na klasične u sredinama koje nisu centar stvaranja, odlučivanja i produkcije umjetnosti kao sistema vrijednosti i vrednovanja, ali su dio njegova okruženja te se nalaze u suodnosu s njim. 

  1. Projekt "International Harvester"

International Harvester, novomedijska je izložba i predstava na koja se održala u Malom salonu u siječnju 2014. Nastavak je suradnje MMSU-a i OŠ za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica iz 2012. godine. Riječ je o osam plesnih izvedbi učenika OŠ za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica i koreografkinje Kate Foley. Fokus ovog projekta je razvijanje senzibiliteta prema ekologiji, recikliranju te prirodi kao prostoru duhovnosti. Učenici sudjeluju u nastanku kostimografije i plesa u ulozi cvjetova u vrtu, a kao inspiraciju uzimaju Findhorn vrt u Škotskoj.

Režija/koreografija: Kate Foley
Glazba: Josip Marsić, Joe Kaplowitz 
Izvođači: Jorge Correa Bethencourt, Kate Foley, Elizabeth Hughes Komljen
Školski ansambl, Škola za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica: Nika Dangubić, Lorena Kalić, Nikla Magyar, Nora Malašić, Tena Mišić, Borna Šebelja, Leona Stefan
Video instalacije: Damjan Šporčić, Kristijan Vučković, Romano Perić  
Fotografija: Kristijan Vučković
Kostimi: Matea Pasarić
Stolar: Ivan Juretić
Partneri:
MMSU, Prostor plus, Obala naših unuka

  1. Radionica Maše Kolar

Radionica je bila posvećena radu na modernoj plesnoj tehnici i poboljšanju kvalitete pokreta i izvedbe. Iz toga razloga prezentirala se plesna tehnike i stil koji su dio umjetničinog stečenog znanja i iskustva koje je Maša stekla kroz školovanje u Hrvatskoj i inozemstvu, te rada s vrsnim koreografima i profiliranim plesnim kompanijama.

Maša Kolar rođena je u Zagrebu gdje je završila Školu suvremenog plesa Ane Maletić. 1991. godine diplomirala je na Vlaamse Dansacademie u Bruggeu, (Belgija). Profesionalnu plesačku karijeru započinje u kazalištu Komedija, u Zagrebu 1986 godine, a nastavlja 1992. godine u Ballett Dresden (Njemačka) gdje 1995. godine dobiva status solistice. 1997. godine nagrađena je Mary Wigman nagradom za posebna plesna dostignuća u koreografi jama John Neumeiera, Stephana Thossa i Mats Eka. 1998. godine dobiva angažman u Thoss TanzKompanie u Kielu (Njemačka) a od 2001. godine, s istom kompanijom seli u Hannover (Njemačka). U ulozi Carmen, u koreografiji Mats Eka, gostovala je sa Lyon Ballettom u Aziji. Od 2000. godine surađuje sa Queensland Ballet u Brisbaneu (Australija).2005.,2006. i 2008. godine predavačica je na Sveučilišnoj plesnoj akademiji u Stockholmu (Švedska) i na Sveučilišnoj plesnoj akademiji u Interlochenu (SAD), asistira AaltoBallett u Essenu (Njemačka) i vodi plesne radionice u Japanu, Njemačkoj, Hrvatskoj, Srbiji i Australiji.

  1. Radionica i rezidencija Larise Lipovac

U sklopu svoje rezidencije Larisa Navojec kreira materijal za izvedbu predstave D3, projekta u kojem je cilj postići trenutak u kojem publika i izvođači zajedno stvaraju okruženje u kojem umjetnost nastaje i biva kreirana. Osnovna inspiracija za projekt je ekologija, a ideja je kako integrirati ples u to područje.

U sklopu rezidencije, održala se i radionica.

Radionica se sastojala od dva segmenta – zagrijavanja kroz tjelesnu pripremu i traženja vlastitog kretanja unutar vođenog procesa. Namjera je bila pozabaviti se traganjem za vlastitim pokretom koji nema svjesnu kontrolu.

  1. Obilježavanje svjetskog dana plesa u Rijeci

Obilježavanje svjetskoga dana plesa u suradnji s NDA Hr, plesnim centrom Tala, Vrumom iz Varaždina, Iks festivalom iz Splita i dr..Program se odvijao u Rijeci, Karlovcu, Zagrebu, Zadru, Splict, Varaždinu.. Ispred Malog Salona obilježen je Svjetski dan plesa u Rijeci. Program se odvijao tokom cijeloga dana uz sudjelovanje mnogi hrvatski i riječkih plesnih/izvedbenih umjetnika i plesnih grupa.

Mjesto događanja: Korzo - ispred Maloga salona i Filodrammatica

Plesni program i nastupi članova riječkih plesnih grupa, organizacija/udruga i plesnih škola. 

Sudjelovali su: RiS Dance Centar, Plesni centar K2K, plesna skupina Porto Ri, plesna udruga RiDance, plesna grupa Flame, Plesni centar Beat, OŠ za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica, društvo za ples i rekreaciju Rotondo, plesni studio Flashdance Unit, Dora Vukičević, Academia de Capoeira Rijeka i Prostor Plus.

Prikazivanje filma Pokret redateljice Tamare Bilankov

  1. Rezidencija umjetika na programu UPS u Zagrebu

UPS - Ujedinjena Party Scena mreža je sačinjena od organizacija i programa udruga koje programski djeluju u sektoru LGBTIQ kulture. Prostor Plus sudjeluje u mreži putem programa Queer Prostor/Six Martinis And a Blow Job.

  1. Audicija za predstavu "Minimi"

16.06. u prostoru Filodrammatice, Korzo 28/ I kat, održana je audicija za predstavu "MINIMI" (koprodukcija umjetničkog kolektiva VRUM, Prostora Plus i Dječjeg kazališta Dubrava).

  1. Prezentacijska predstava cijelogodišnje edukacije “Prezentiramo”

Prostor Plus kroz program "Prezentiramo" predstavio je finalne produkcije i prezentacije poizašle iz cjelogodišnje edukacijske platforme Prostora Plus u sezoni 2013./2014.

Prezentiramo:

Nature on - Tomislav Mužević, balet

/bez naziva/- Ivana Kalc, suvremeni ples

Samo Igra – temeljeno na djelu Samuela Becketta, Play - A. Crnoković, gluma

  1. Rezidencija Brune Isakovića i Studija za suvremeni ples

Rezidencijalni boravak Studija za suvremeni ples iz Zagreba povezuje dvije izvedbene scene, decentralizirajući procese produkcije i rada u manje sredine.

ReMove

Inspirani opusom eksperimentalnog filmaša Martina Arnolda prisvojili smo princip loopiranja slike, odnosno pokreta i preveli ga u polje izvedbe. Pitali smo se: “Kako preuzimanjem jednostavnog mehaničkog principa sugerirati (melo)dramatski odnos na sceni?” Dojam teatralnosti stvara se u oku gledatelja kao posljedica vrlo jednostavne akcije proizašle iz fizikalnosti tijela izvođača. Također, princip repeticije vrlo je prisutan u tehnici suvremenoga plesa te samim time određuje tijela plesača. Na koji se način nosimo s tehnikom? Na koji način percipiramo značenja koja proizvodi loop?

Trajanje rezidencije od 14. do 28. lipnja 2014. u Filodramatici, Rijeka.

Koncept: Bruno Isaković 

Izvedba: Dina Ekštajn, Lana Hosni, Ana Vnučec

Dramaturška suradnja: Mila Pavićević

Dizajn zvuka: Damir Šimunović

  1. "Six Martinis And a Blow Job"

Kroz 2014. godinu realizirana su 4 eventa pod nazivom Six Martinis And a Blow Job.

Six martinis and a blow job dio je projekta QUEER PROSTOR Prostora Plus. Ideja za nastanak programa QUEER PROSTOR proizlazi iz činjenice kako u gradu Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji ne postoji kontinuirani kulturno-zabavni sadržaj namijenjen LGBTTIQ populaciji, a ukoliko i postoji, on je usko povezan sa komercijalnom glazbom, bez dodatnih sadržaja kao što su performansi ili nekomercijalna glazba. Odlučili smo inicirati jedan novi i drugačiji program naziva QUEER* PROSTOR koji će unutar svoga programa objedinjavati glazbeno-zabavni i scensko-izvedbeni karakter unutar dva podprograma: multimedijalni i glazbeni program SIX MARTINIS AND A BLOW JOB unutar kojega će se promovirati queer party kultura te QUEER* PROSTOR unutar kojega ćemo kroz prizmu performance arta, umjetničkih instalacija, happeninga i drugih vidova izvedbenih i vizualnih umjetnosti progovarati o LGBTTIQ** kontekstu. Želimo popularizirati LGBTTIQ** umjetnost i kulturu u našoj sredini, omogučavajući LGBTTIQ** i heteroseksualnoj populaciji jedan drugačiji sadržaj, s posebnim naglaskom na toleranciji i razumijevanju, bez isključivosti.

  1. Premijera predstave "Die neue jugend"

Budući nepobitno psihonalitičko iskustvo tvrdi da religiozni osjećaj dolazi iz sputanog seksualnog uzbuđenja, da u sputanom seksualnom uzbuđenju treba tražiti izvor religioznog uzbuđenja, nužan je zaključak da je spolnost smrtni neprijatelj religije i države. Drugim riječima, crkva i država u zbilji izgrađuju jednu drugu porivnu snagu protiv revolucionarne genitalne snage te nadomještajući genitalnost infantilnim životom, kod omladine izazivaju posurovljavanje ljubavi. (iz: Masovna psihologija fašizma, Wilhelm Reich)

Koncept: Andrej Mirčev, Antonio Kiselić, Nikolina Komljenović, Mladen Vujčić

Izvedba/koreografija: Antonio Kiselić, Nikolina Komljenović, Mladen Vujčić

Dizajn zvuka: Marta Ožanić&Bernard Blašković

Dizajn svjetla: Željko Bašković

Dramaturgija: Nataša Antulov

Posebna zahvala: Nikoleta Marković

Produkcija: Prostor Plus

  1. Upisi u novu edukacijsku sezonu 2014./2015. Prostora Plus

Prostor Plus u rujnu je započeo s edukacijskim programom namijenjenom onima koji su se odlučili educirati/usavršavati kroz neformalni edukacijski pristup unutar područja umjetničkih izvedbenih praksi.

Program je priprema za sudjelovanje unutar umjetničkih izvedbenih projekata, audicija, te razumijevanje segmenata realizacije projekta (od ideje do realizacije). U odnosu na formalne edukacijske programe umjetničkih akademija, edukacijski model utemeljen je na drugačijem pristupu, s naglaskom na razvoju kreativnog izražavanja, razvijanju osjećaja za kolektivni rad i društveno odgovornu tj. relevantnu umjetničku praksu.

Ove godine edukacijski ciklusi su realizirani kroz redovne i intenzivne programe:

  • Oblikovanje izvedbe,

  • Suvremeni ples – početni i napredni,

  • Draga Savjeta – Javni servis za pomoć u umjetnosti koji ima za cilj oprostoriti (to jest, performirati i na taj način testirati) tezu umjetnosti kao prakse mišljenja,

  • Gluma i performans,

  • Performing joga.

Po prvi puta održavat će se program "Oblikovanje izvedbe", koji se tematski fokusira na različite aspekte pri oblikovanju izvedbe. Teme programa su podijeljene po semestrima, a neke od njih su: tijelo na sceni, tijelo u javnom prostoru, tijelo i glas, konceptualne prakse, dramaturgija pokreta, rasvjeta, tijelo u odnosu na projekcije, projektni menadžment i vođenje grupe/tima.

  1. "Cruising ekspedicija"

Negdje duboko u urbanom tkivu grada, skriveni od očiju šire javnosti, nalaze se prostori “direktnih gesti, besramnog diskursa i otvorene transgresije”. Te riječi koristio je M. Foucault opisujući vrijeme prije nego je seksualnost izgovorena, uvedena u pravni, znanstveni i medicinski diskurs. Prostori o kojima govorimo su štajge gej populacije gdje paralelno sa sadašnjošću egzistira i to drugo pred-moderno vrijeme. Seksualnost je tu temelj društvenih odnosa, ali i temeljna odrednica prostora. Slijedeći distinkciju koju uvodi M. de Certeau, od običnih mjesta, štajge prostorima čine upravo prakse svakodnevnice koje zajednica korisnika tu obavlja.Crusing ekspedicija vodi vas na takva mjesta. Zajedničkim istraživanjem, kroz umjetničke i izlagačke forme želimo zabilježiti identitet prostora uvažavajući zakone prostora koje je zajednica korisnika dogovorila.

  1. "Maraton na iglama"

Uz podršku od strane Mreže Clubture, iz Splita stigla nam je u posjet prijateljska organizacija Queer Sport Split koja u suradnji s qSPORT (Zagreb), Art Radionicom Lazareti (Dubrovnik) i Prostorom Plus prezentirali su tokom tri dana zanimljiv umjetnički edukacijski program u javnome prostoru.

Nakon uspješne gerilske intervencije pletivom povodom Pridea u Splitu 2012. godine, te akcije u Dubrovniku povodom referenduma o obitelji 2013. godine, projekt Maraton na iglama ima za cilj povećati vidljivost rekontekstualiziriranim tradicionalnim aktivnostima kao što su pletenje i kukičane, upoznati zainteresiranu javnost o neagresivnim komunikacijskim mogućnostima tih tehnika u javnom prostoru grada, umrežiti grupe i pojedince koji pletenjem i kukičanjem izražavaju kritički stav prema društvenoj zbilji te povezati ih sa sličnim grupama u široj regiji kroz gostovanje grupe Yarn Bombing BiH.

  1. Radionica i rezidencija: Zaimona Vilmanisa te razgovor s umjetnikom u Book Cafeu

Zaimon je dugogodišnji profesionalni plesač iz Australije s nacionalnom i internacionalnom karijerom. Radio je u sklopu Random Dance Company (VB), Attic Dance Company (VB), Expressions Dance Company - "EDC" (AUS) i Leigh Warren and Dancers (AUS). Nezavisnim umjetnikom postaje 2009. godine, a njegov prvi projekt bilo je stvaranje "Forgotten Interlude", koreografske suradnje s Liz Vilmanis.

2011. predstavljao je Australiju na International Young Choreographers u Tajvanu, a 2010. godine započeo je projekt “A Likely Distrust Project" (ALDP) istražujući udružene suradničke prakse potaknute ključnim pojmom "(Dis)trust". U projektu ALDP-a izradio je strukture za efektivniju suradnju s novim umjetnicima.

  1. "Canadien Patent" istraživački projekt – 1 faza

Sudjeluju: Nikolina Komljenović, Nino Bokan, Ivana Rončević, Sanja Gergorić, Antonio Kiselić i Nives Soldičić

Produkcija: Ekscena i Prostor Plus

U sela i zaseoke Bukovice i Dalmatinske zagore u okolici Drniša i Knina, konceptualnu i suvremenu umjetnost doveo je projekt Canadian Patent 142,352, nazvan po registracijskom broju izuma Nikole Tesle, u zajedničkoj izvedbi riječkog Prostora Plus i zagrebačke Ekscene.

Ideja projekta Canadian Patent 142,352 je dovesti suvremenu i konceptualnu umjetnost na prag "malim i običnim" ljudima. Umjetnici ovim projektom žele decentralizirati umjetnost, dovesti je u ruralne, zabačene i zapostavljene krajeve, naseljene Hrvatima i Srbima, koji se još nisu oporavili od ratnih trauma, te ih izvedbama na koje nisu navikli pokušati pomiriti i potaknuti na suradnju.

Multimedijalna izložba projekta ostvariti će se u Zagrebu i Rijeci u 2015. godini.

  1. "Decompress: Reconnecting" istraživački projekt u javnom prijevozu

Akciju Decompress: Reconnecting realizile su: Nevena Živić, Elizabeta Močibob, Ivona Maslak, Marga Božanić, Lucija Ukić i Sanja Gergorić.

Mentori: Andrej Mirčev i Nikoleta Marković

Produkcija projekta: Udruga za scenske umjetnosti Prostor Plus.

Decompress: Reconnecting se održao od 29. do 30. rujna, od 8 do 20 sati,

na gradskoj autobusnoj liniji broj 1 Pećine - Bivio KD Autotrolej d.o.o. Rijeka.

Cilj akcije jest istražiti prostor koji svi svakodnevno koriste, izmijeniti percepciju korisnika tog prostora te potaknuti komunikaciju putem umjetničke intervencije. 

Autobusna linija u dva dana postati će mjestom umjetničke akcije, proizašavši iz prošlogodišnjeg projekta udruge Decompress koji je nastao kao odgovor na nedovoljnu zastupljenost i teorijsku analizu ne klasičnih umjetničkih izvedbenih formi u odnosu na klasične u sredinama koje nisu centar stvaranja, odlučivanja i produkcije umjetnosti kao sistema vrijednosti i vrednovanja, ali su dio njegova okruženja te se nalaze u suodnosu s njim.

Akcijom “Decompress: Reconecting” bilježit će se frekventnost određenog sjedala autobusa polazeći od pitanja pozicije suvremenih umjetničkih praksi u javnom prostoru te javnom prijevozu kao dijelom infrastrukture javnog prostora.

Pored propitivanja odnosa privatnog i javnog te spremnosti pojedinca da razumije, da se uključi i angažira u događanja u javnom prostoru, pitanje pozicije i uloge suvremene umjetnosti postavljeno je direktnom intervencijom unutar spomenute infrastrukture - smještanjem umjetnica na poziciju administratorica čije će se djelovanje odvijati u jazu između "korisnika javnog prijevoza/prostora" kao moguće publike suvremene umjetnosti i javnosti javnog prijevoza kao polja djelovanja suvremene umjetničke prakse.

Video: https://vimeo.com/120504551

  1. Rezidencija u sklopu YPAL projekta Rony Efrat

Rony Efrat (1990, Izrael), živi u Parizu, Francuska.Pisac, profesor jezika i umjetnički voditelj. Diplomirao na Sveučilištu u Tel Avivu, kazalište (2011), a radio je kao novinar za Haaretz (Izrael), te u Théâtre du Soleil i Théâtre du Châtelet (Francuska). Sudjelovao je u Festivalu d'Avignon za kazalište 2013. godine. Zanima ga jezik kao ključ slobode i njezinim transformacijama i performativnim obrazcima.

  1. Produkcija i premijera predstave "Minimi"

U koprodukciji s Dječjem kazalištem Dubrava i umjetničkom organizacijom Vrum iz Zagreba, nastala je predstava "Minimi" koja je svoju svečanu riječku premijeru imala 6. studenoga,a reprizu u petak 7. studenoga.

Koncept, koreografija, režija: Sanja Tropp Frühwald, Till Frühwald

Kreacija, izvedba: Petar Cvirn, Ana Mrak, Arijana Pospišil

Glazba: Damir Šimunović

Kostimografija i scenografija:Zdravka Ivandija Kirigin

Izrada scenografije:Leo Vukelić

Kamera i video:Leo Vukelić

Grafički dizajn:Maja Patafta

Kamera i montaža (promo DVD):Ivan Cvirn

Fotografija:Petra Mrša

Tekstovi songova, vanjsko oko:Mario Kovač

Asistencija produkcije (Rijeka):Tajana Josimović

Savjetnica produkcije (Rijeka):Tanja Kalčić

Produkcija:Dječje kazalište Dubrava, VRUM, Prostor Plus

Koprodukcija: Drugo more (HRV)
Projekt inicirala: Marie Grundström
Hvala: Mila Čuljak, Kate Foley, Sanja Gergorić, Esta Matković, Nives Soldičić & Dean Rožić

  1. Gostovanje predstave "Ovo nije kvintet" u  gradovima Luleå i Piteå u Švedskoj

Predstava spaja dvoje švedskih umjetnika i troje hrvatskih. Oscilirajući između koreografskog i kazališnog modaliteta predstava Ovo nije kvintet neprekidno je defokusiranje jasnih razlika između fikcije i dokumentarističkih protokola, realizirana kao eksperiment podrivanja reprezentacije i hijerarhijskog ustrojstva klasične dramske strukture. 

Koncept: Selma Banich
Asistirala na oblikovanju koncepta: Sandra Banić Naumovski
Izvode: Ivana Kalc, Tanja Kalčić, Erika Pekula Pettersson, Johannes Blomqvist & Antonio Kiselić
Ovo nije solo za pet metronoma
Skladatelj: Adam Semijala
Dramaturg:Andrej Mirčev
Astrološka karta predstave: Maja Radešić
Oblikovatelj rasvjete: Alan Vukelić
Grafičko oblikovanje: Dobriša Radovanović / Manufaktura
Prijevod: Lidija Zoldoš
Produkcija: Prostor + (HRV) & Danspoolen (SWE)

Koprodukcija: Drugo more (HRV)
Projekt inicirala: Marie Grundström
Hvala: Mila Čuljak, Kate Foley, Sanja Gergorić, Esta Matković, Nives Soldičić & Dean Rožić

  1. Prezentacije polugodišnje edukacije

Za kraj polugodišta pripremili smo malu prezentaciju naših edukativnih programa (suvremeni ples, gluma i performans i yoga za plesače), gdje smo upoznali publiku sa sadržajima i metodama rada. 

12.01.2015.