Upisi u novu edukacijsku sezonu Prostora Plus- U tijeku su prijave za upise na edukacijske programe u Prostoru Plus do 15.9.2014.

Upisi u novu edukacijsku sezonu Prostora Plus

U tijeku su prijave za upise na edukacijske programe u Prostoru Plus do 15.9.2014.

Program se bavi pripremom polaznika za sudjelovanje unutar umjetničkih izvedbenih projekata, audicija, te razumijevanja segmenata realizacije projekta (od ideje do realizacije).

Udruga za scenske umjetnosti Prostor Plus osnovana je kako bi se susretali i educirali pojedinci u izvedbenim praksama.

Neformalnim programom tokom desteljeća svoga postojanja Udruga je oplemenila i kultivirala nepostojanje sustavnog visokog obrazovanja ovih izričaja u Hrvatskoj, stvarajući nove generacije izvedbenih umjetnika i umjetnica.

Prostor Plus aktivno djeluje u području izvedbenih umjetnosti kroz organizirane radionice, rezidencije, istraživanja, predavanja i projekcije, međunarodne i nacionalne produkcije te kulturne programe u zajednici.

U novoj edukacijskoj sezoni 2014./2015. edukacijski program namjenjen je onima koji su se odlučili educirati/usavršavati kroz neformalni edukacijski pristup unutar područja umjetničkih izvedbenih praksi. Program se bavi pripremom polaznika za sudjelovanje unutar umjetničkih izvedbenih projekata, audicija, te razumijevanja segmenata realizacije projekta (od ideje do realizacije).

Edukacija će od od rujna 2014. do lipnja 2015. biti realizirana kroz redovne i intenzivne programe: Oblikovanje izvedbe, Suvremeni ples - početni i napredni, Gluma i performans i Performing joga

Kroz neke od edukacijskih programa predviđen je rad na projektu koji će biti predstavljen publici.

Prijave za radionice primamo do 19. rujna on-line putem ovoga LINKA koji vas navodi na službenu stranicu udruge na kojoj možete provjeriti raspored edukacije, a od 8. do 12. rujna svi edukacijski satovi su besplatni i otvoreni za zainteresirane polaznike.


INTENZIVNI PROGRAM

OBLIKOVANJE IZVEDBE

Program Oblikovanje izvedbe – ciklusi intenzivnih radionica, eksperimentalni je program, namijenjen onima koji žele aktivno i kreativno istraživati u polju izvedbenih umjetnosti, razumjeti segmente realizacije projekta (od ideje do realizacije), tematski se fokusirajući na različite aspekte pri oblikovanju izvedbe.

S polaznicima rade iskusni voditelji/voditeljice u  tjednom  ritmu ili intenzivnim vikendima, a neki od njih su:, Sadra Banić Naumovski, Selma Banich, David Belas, Žak Valenta, Alan Vukelić i drugi.  U odnosu  na formalne edukacijske programe,  edukacijski  model  koji  se razvija  u  okviru  Prostora Plus, utemeljen je na pristupu koji njeguje različite edukacijske modele i strategije posebno naglašavajući igru, maštovitost, razvijanje  osjećaja  za  kolektivni  rad  te  društveno  odgovornu i relevantnu umjetničku praksu.

REDOVNI PROGRAMI

IVANA KALC / SUVREMENI PLES

Suvremeni početni: pon/sri 19:45-20:45

Suvremeni napredni: pon/sri 21:00-22:00

Ivana Kalc je žena, majka, plesačica. Od 2001. članica udruge Prostor Plus, u sklopu koje započinje svoju plesnu edukaciju. Nastavlja 2004. na SEAD-u (Salzburg experimental academy of dance, Austrija) i 2005. na privatnom sveučilistu Anton Bruckner (Institute for Dance Arts,Linz, Austrija), gdje 2008. stječe titulu Bachelor of Arts. Nakon stečene diplome, živi i radi kao plesna pedagoginja u Austriji i Njemačkoj te sudjeluje u nekoliko manjih projekata. 2008. godine osniva umjetničku organizaciju Kabinet. 2010. godine definitivno se vraća u Hrvatsku i potpuno se posvećuje djelovanju u području suvremenog plesa (umjetnički i pedagoški).

Satovi suvremenoga plesa odvijaju se u dvije grupe: početnoj i naprednoj. Početna grupa namijenjena je polaznicima bez plesnog iskustva, a napredni satovi zahtijevaju predznanje. Sat počinje zagrijavanjem na podu i kroz lagane sekvence release tehnike, nastavlja se vježbama kroz prostor i uvježbavanjem duže plesne sekvence uz mogućnost stvaranja vlastitog improviziranog materijala. Satovi suvremenog plesa oblikuju fizičko tijelo intenzivnim vježbama i osvještavaju izvođačko tijelo u svom unutarnjem i vanjskom prostoru te izoštravaju osjećaj za balans i koordinaciju pokreta. Poseban naglasak je na povezanosti/fluidnosti/kontinuiranosti pokreta te na interpretaciji plesnog materijala kroz različite dinamike i tempa pokreta.

NIKOLETA MARKOVIĆ / DRAGA SAVJETA

1. semestar - Turn on JavaScript!

2. semestar - pon 17:00-19:30

Nikoleta Marković je doktorirala na FLU u Beogradu. Izlagačku aktivnost započela je 1999. godine. Sudjelovala je na brojnim izložbama, konferencijama i radionicama u zemlji i inozemstvu. U radovima se bavi istraživanjem pozicije umjetnika u suvremenom društvu, reflektirajući svu političku dramu koja se odvija između individue i društva. Svoje djelovanje situira u liminalnom prostoru između suvremene umjetnosti i potencijalne nove publike i stvaralaca testirajući sve kompleksne međuodnose koje takva razmjena stvara. Njena umjetnička praksa podrazumijeva i eksperimentiranje i ispitivanje radionica kao modela participativne, ne-hijerarhijske edukacije umjetnosti te njihove realizacije kao umjetničko-aktivističkog djelovanja.

Draga Savjeta – Javni servis za pomoć u umjetnosti ima za cilj oprostoriti (to jest, performirati i na taj način testirati) tezu da je umjetnost praksa mišljenja. Posvjećen je svakome tko osjeća potrebu da naglas promisli i analizira sve one neuralgične točke na putu od ideje do umjetničkog djela (bilo vlastitih bilo postojećih umjetničkih praksi) te politiku kao njihov učinak. Teži da participativnim, nehijerarhijskim i kolektivnim doprinosom eksperimentira s edukacijskim i umjetničkim formatima kolektiviteta.

ANDREA CRNKOVIĆ / GLUMA I PERFORMANS

ut/čet 18:45-20:15

Andrea Crnković završila je poslijediplomski studij MFA in Theater sa fokusom na glumu i režiju na Towson University, MD, SAD. Diplomirala je arhitekturu na Universita I.U.A.V. di Venezia, te završila dvogodišnju školu za glumu VeneziaINscena (Accademia Teatrale Veneta) u Italiji. Surađivala je na mnogobrojnim kazališnim, filmskim i video projektima kao glumica, autorica, redateljica, i scenografkinja, te učestvovala na festivalima, manifestacijama i izložbama po Europi i SAD-u. Radila je kao asistent na Towson University, Department of Theatre, te u arhitektonskom birou Randić-Turato. Od 2013. vodi redoviti edukativni program Gluma i performans u Prostoru Plus i surađuje sa kazališnom kompanijom The Puppe Tree (VT, SAD).

Gluma i performans namjenjen je svim izvedbenim umjetnicima, početnicima i osobama sa iskustvom koje žele unaprijediti/održavati svoje izvedbene vještine, a dobrodošli su i svi oni koji žele raditi na svojim fizičkim, vokalnim, i komunikacijskim vještinama. Osim rada na scenskom nastupu, tekstu, analizi likova, cilj je kroz improvizaciju, vokalne tehnike, vježbe disanja, i mnoge druge osvijestiti vlastito tijelo i emocije, osloboditi kreativni potencijal te dati alate za daljnji rad na sebi. Predviđen je rad na projektu koji će biti predstavljen publici.

MIŠEL PERIŠA / PERFORMING YOGA

pon/sri 8:00-10:00

ut/čet 17:00-18:30

Mišel Periša je u svijet yoge ušao preko Hatha yoga prakse, a uskoro se počeo baviti zahtjevnijim sustavom Ashtanga vinyase. Vinyasa yogu upoznaje preko Sandre Petre Pintarić,a Ashtanga vinyasu preko Petre Carmichael, kod kojih i završava obuku za učitelja yoge RYT 200 u Divya yoga školi. Nastavlja s učiteljima: Yiannisom Andristosom i T.J Jackson (Dharma yoga), Annom Rossow, Brunom Bartulichem (Ashtanga yoga) te na naprednoj obuci RYT 500 kod učiteljica Sandre i Petre. Osim yoge, bavi se i umjetnošću. 2014 diplomirao je na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, smjer kiparstvo.

Performing Yoga je put upotpunjavanja. Čovjek je kao društveno i kreativno biće u stalnoj komuniciji sa svijetom oko sebe. Joga kao medij za osvještavanje tijela  važan je čimbenik u osvještavaju fizičkog i duhovnog bivanja, a posebno je važan u pripremnim praksama za izvođače i izvedbene umjetnosti. Tijelo se dovodi do krajnjih granica gdje se um uči otpuštanju preko daha. Granice se tada nježno pomiču i otkrivaju se novi prostori koji donose dublje uvide i dublja iskustva.

Program edukacije podržan je od strane Zaklade Kultura nova i Saveza udruga Molekula, a realiziran je kroz programsku platformu Prostora Plus.

05.09.2014.

nema

Fotografije