Talent Matching: Vocational Mentoring for I-VET in Europe Creative Industries

Talent Matching: Vocational Mentoring for I-VET in Europe Creative Industries

Prostor Plus se nalazi u ulozi partnera u istraživačko-edukativnom projektu u sklopu Erasmus + programa, pod imenom Spajanje talenta: Strukovno mentorstvo u I-VET (Inicijalnoj Strukovnoj edukaciji i obuci) u Europskim kreativnim industrijama.

Cilj projekta jest dizajnirati, testirati i potvrditi novi program obuke i standard kvalifikacijskog okvira koji je u skladu sa EQF-om (Europskim kvalifikacijskim okvirom), a koji podržava ulazak neprivilegiranih osoba u inicijalnu Strukovnu edukaciju i obuku (IVET) za europske kulturne i kreativne industrije.

Realizacija projekta predviđena u periodu od studenog 2015. do studenog 2019. godine, i to u pet razvojnih faza putem niza istraživačkih analiza, eksperimentalnih radionica, anketnih intervjua te internacionalnih susreta na kojima će se uspoređivati i razmjenjivati prikupljene informacije iz još pet zemalja članica EU (Ujedinjeno Kraljevstvo, Španjolska, Italija, Poljska i Makedonija).

Cjelokupna je operacija usmjerena razumijevanju i iznalaženju sofisticiranijih pokazatelja kojima će se Strukovni mentori u kreativnim industrijama služiti radi preciznijeg vokacijskog (strukovnog) profiliranja nezaposlenih mladih osoba u nepovoljnom položaju te njihovo efikasnije uključivanje, educiranje i zapošljavanje u europskim kreativnim industrijama.

Istraživački tim Udruge trenutno provodi analizu kroz primarno i sekundarno istraživanje postojećeg lokalnog i nacionalnog konteksta, prvenstveno usmjereno na predmet kulturno kreativnih industrija te postojeće, odnosno potencijalne ključne dionike i specifične potrebe istih.
Istodobno, projekt se bavi profiliranjem strukovnih mentora u kreativnim industrijama u Hrvatskoj (tko se time bavi, na kojoj razini, sa ili bez institucionalne podrške, u okviru institucionalnih ili neformalnih edukacijskih programa, itd.) te detektiranjem onoga s čime bi strukovni mentor u kreativnim industrijama trebao raspolagati i znati ne bi li uspješno mogao obavljati ovaj posao.

Službena web stranica Projekta: talentmatchingeurope.com

Projektni partneri:
- Collage arts, London, UK - www.collage-arts.org
- Rinova, London, UK - www.rinova.co.uk
- Fundacja Arteria, Poljska - www.fundacja-arteria.org
- Mulab, Italija - mulab.it
- CEPS, Španjolska - asceps.org/en

06.05.2016.