Prostor Plus: Zona- TAKING PART, 5.9.2015, Bernie Grant Arts Centre, Tottenham, London, VB

Prostor Plus: Zona

TAKING PART, 5.9.2015, Bernie Grant Arts Centre, Tottenham, London, VB

Taking Part označava završetak europskih projekata ECLN (The European Cutlural Learning Network 2012-2015) i Aspire 2 Create (2013-2015) na kojem će Prostor Plus sudjelovati s osam radova umjetnica i umjetnika.

Početna faza rada plesačica Prostora Plus - Zona bit će prikazana kao dio Taking Part! festivala povodom završetka dva europska projekta ECLN i Aspire 2 Create u kojima je Prostor Plus sudjelovao kao partnerska organizacija. Izvedba će se održati 5. rujna 2015 u Bernie Grant Arts Centre u Tottenhamu, London.

Zona

Koautorice, plesačice: Kristina Čavlović, Marija Maksimović, Tihana Naglić, Sanja Gergorić - Prostor Plus

Ideja i podrška: Tanja Kalčić, Prostor Plus

Snimatelj i montažer: Andrej Mirčev, Prostor Plus

Glazba: KIWA, Estonija

Zona je improvizacijski video peformans na segment eksperimentalne glazbe. Kamera prati četiri plesačice i njihovo koreografsko putovanje kroz zamišljeni krajolik želje, slobode i duhovnog otkrovenja. Fokus usmjeren na tijelo i njegov odnos spram uništene arhitekture i prirode rezultira nadrealnim kinematografskim slikama, čije kadriranje izmiče sliku iz kategorije čistog vizualnog iskustva i pretače se u delikatnu osjećajnost diferencijalnog temporaliteta, koja se realizira kao dodirivanje, hodanje, čekanje i željnje. Preplićući unutarnju dimenziju pokreta sa plesom koji je izložen u otvorenom, vanjskom prostoru, ono šta postaje vidljivim je performativna, videografska teritorija u kojoj se slavi ono liminalno.

Kau Academy i Prostor Plus dvije su od jedanaest organizacija uključenih u projektare ECLN (European Cultural Learning Network). Jedan od rezultata projekta je uspostava spontanih suradnji na umjetničkim projektima koji će se možda ostvariti u budućnosti. Ovo je jedan od primjera takve suradnje koja je osmišljena povodom završne manifestacije Taking Part povodom završetka projekta ECLN i Aspire2Create. KAU Academy i multimedijalni umjetnik KIWA stvorili su eksperimentalnu glazbu za video snimku plesne izvedbe Prostora Plus. Ta će glazba biti korištena kao aktivator povijesnog konteksta filma Stalker Andreia Tarkovskog snimanog u Estoniji, te napravljenog tako da evocira post-apokaliptičnu pustopoljinu poznatiju kao Zona. Rad Tarkovskog je od krucijalne važnosti za KAU Academy budući je upravo KAU Academy vlasnik autorskih prava poslijednjeg scenarija za film koji je A.Tarkovsky želio snimiti, a koji je u procesu razvoja. Neobične, imažističke alegorije intelektualizma koji se javljaju u filmu korespondiraju s muzičkom radom estonskog umjetnika Kiwa i s izvedbom modernog pokreta Prostora Plus.

KIWA

Multikanalni meta-umjetnik. Aktivno istražuje i sjedinjuje razlitčite medije, od konceptualnih objekata do totalnog audiovizualnog okoliša tako da sve zajedno funkcionira kao hipertekstualno istraživanje stvarnja smisla i kulturalnih kodova te kolektivnih i individulanih mitova. On spaja različite razine značenja autorstva. Zanima ga citat, pastiche, igre jezika i identiteta, (post)psihoanaliza i shizoanaliza te samoobjašnjenje kao umjetnička metoda. Umjetnost Kiwanoida je labirit, odnosno labirint u labirintu. Surađivao je s KAU Academy u Estoniji i New Yorku.

Projekt ECLN realiziran je pod pokroviteljstvom EU Leonardo Lifelong Learning Programme. Projekt je podržao Grad Rijeka, a rad udruge Prostor Plus podržava Zaklada Kultura nova.

Projekt Aspire 2 Create realiziran je pod pokroviteljstvom EU Leonardo Lifelong Learning Programme. Projekt je podržao Grad Rijeka i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Stajališta izražena u ovom programu ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. Rad udruge Prostor Plus podržava Zaklada Kultura nova.

29.08.2015.