Predstavljamo Edukacijski program Prostora Plus 2015/2016- Online prijave do 10.10., otvoreni satovi od 1.-10.10.2015.

Predstavljamo Edukacijski program Prostora Plus 2015/2016

Online prijave do 10.10., otvoreni satovi od 1.-10.10.2015.

U tijeku su upisi na edukacijski program Prostora Plus koji se sastoji od: početne i napredne grupe suvremenog plesa, glume, pjevanja, sata tehnike suvremenog plesa za napredne plesače/ice, radionica na projektu Fibres te povremenih otvorenih radionica u sklopu Prostor + Laba. Edukacijski ciklus počinje 1.10. 2015. i traje do 26.6.2016. Radionice (osim pjevanja) se održavaju u prostorima Filodrammatice, Korzo 28/I kat u Rijeci.

Prijave se primaju online putem ovoga LINKA  do 10.10.2015. Otvoreni satovi traju tijekom prvog tjedna edukacijskog ciklusa od 1.10. do 10.10.2015. Ove godine uvodimo mogućnost volonterske odrade dijela cijene satova. Za više informacija obratite nam se na Turn on JavaScript!.

SUVREMENI PLES
voditeljica: Ivana Kalc
početna grupa - ponedjeljak / srijeda: 19:00-20:00
napredna grupa - ponedjeljak / srijeda: 20:15-21:45
Mjesečna cijena satova: 200 kn

Suvremeni ples tijekom sezone 2015/2016 odvija s dvije grupe polaznika (početna, za koju je potrebna samo volja i entuzijazam za ples te napredna grupa, za koju su potrebna predznanja iz plesnih tehnika). Kroz godinu se radi na osnovama suvremene plesne tehnike, s elementima modernog i jazz dancea, a posebnu pažnju posvetit će se release tehnici i radu na podu). Svaki sat se sastoji od zagrijavanja i vježbi istezanja, tehničkih vježbi i vježbi kroz prostor, te na kraju plesnih kombinacija ili sekvenca koreografije. Usavršavat će se osjećaj za ritam i ravnotežu, orijentaciju u prostoru i koordinaciju pokreta, snagu i gipkost, smisao za dinamiku i fluidnost pokreta. Kroz godinu će se raditi i na osmišljavanju, stvaranju i uvježbavanju završne produkcije, kojom tradicionalno završavamo sezonu prije ljeta 2016., a u koju je poželjno da se izvođački i kreativno uključe svi polaznici programa. Moguće teme ili motive za rad na produkciji polaznicima će predložiti voditeljica programa Ivana Kalc i u suradnji s njima odlučiti o daljnjem radu na kreativnom procesu.

Ivana Kalc. Od 2001. članica udruge Prostor Plus, u sklopu koje započinje svoju plesnu edukaciju. Nastavlja 2004. na SEAD-u (Salzburg experimental academy of dance, Austrija) i 2005. na privatnom sveučilištu Anton Bruckner (Institute for Dance Arts,Linz, Austrija), gdje 2008. stječe titulu Bachelor of Arts. Nakon stečene diplome, živi i radi kao plesna pedagoginja u Austriji i Njemačkoj te sudjeluje u nekoliko manjih projekata. 2008. godine osniva umjetničku organizaciju Kabinet. 2010. godine definitivno se vraća u Hrvatsku i potpuno se posvećuje djelovanju u području suvremenog plesa (umjetnički i pedagoški).

PROSTOR + LAB
voditelji: sudionici sami te povremeni gostujući mentori
utorak 19:15-21:45 / četvrtak: 21:05-22:05
Opis, vrijeme i cijena povremenih radionica bit će objavljeni naknadno na stranicama Udruge.

Kolaborativna peer to peer platforma za razvijanje autorskih radova kao dio dodatne edukacije za polaznike napredne grupe suvremenog plesa uz povremene radionice sa stručnjacima. Prostor + Lab je pokušaj (samo) obrazovanja bez klasičnog mentorstva, gdje svaka od polaznica samostalnim radom ili radom u grupi razvija vlastiti potencijal i ideje. Okosnica ove platforme za učenje, individualni razvoj i produkciju u interdisciplinarnom umjetničkom području je samoorganizirano učenje na principu suradnje sudionika uz uzajamno motiviranje polaznica te zajednički rad uz povremeno uključivanje i podršku stručnjaka ovisno o interesima i potrebama grupe. .

VINS
voditeljice: Maja Bolić & Tajana Josimović
ponedjeljak / srijeda: 17:00-18:30
Mjesečna cijena satova: 200 kn

VINS – vokalno instrumentalna neformalna skupina građana i građanki koje promiču vrijednosti upjevavanja prije pjevanja i stvaranja interdisciplinarnih veza glazbe i ostatka svijeta. Pomaže glavobolji, dokida razne oblike depresije, podiže opću fizičku spremu i kvalitetu zvučanja jedinke dok pjeva solo ili u društvu. Sat se sastoji od zagrijavanja, tehničkih vježbi te na kraju pokušaja primjene istih u praksi – pjevanjem pjesme.

Maja Bolić & Tajana Josimović.Maja je diplomirala je 2012. godine glazbenu pedagogiju na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, a potom radi kao učiteljica glazbene kulture u osnovnoj i srednjoj školi u Rijeci. Tijekom studija vodi žensku vokalnu skupinu Euterpa te povremeno asistira u radu mješovitog zbora Rondo Histirae čija je članica od 2007. do 2012. godine. Dolaskom u Rijeku osniva i vodi žensku vokalnu skupinu Rubine, sastavljenu od kolektiva škole. Tajana Josimović neformalno obrazovanje u pjevanju stječe unutar zbora Le zbor (2008-2013) pod vodstvom Lidije Dokuzović u kojem prvenstveno pjeva i povremeno vodi upjevavanja i izvedbe. Od 2013 redovito pohađa ethno kampove. (TradInEtno, Ethno Grožnjan) Majini i Tajanini putevi ukrštaju se 2014. kada počinju surađivati u radu s vokalnim sastavom VINS uzajamno komplementirajući znanja stečena formalnim i neformalnim obrazovanjem.

GLUMA
voditelj: Zoran Josić
utorak: 17:00-19:00
Mjesečna cijena satova: 200 kn /150 kn studenti

Scena je čarobno mjesto gdje se na poseban način približavamo sebi. Gdje na jednako poseban način prilazimo drugima. Pedeset posto naše uloge nalazi se u očima naših partnera.
Igra je timski rad.
Odnosi čine situaciju; iz niza situacija rađaju se karakteri.
Upoznati se s elementarnim zadacima i vještinama glumačke umjetnosti daje slobodu izražavanja u ovoj umjetničkoj praksi.
Logičnost, dosljednost i postupnost daje ovoj igri veću uvjerljivost.
Pažnja i koncentracija. Mišljenje. Mašta i uobrazilja. Pamćenje. Volja. Osjećanje.
Kontrola. Ovi termini će kroz kreativne vježbe postati praksa i vještina igrača.
Cilj postoji, ali on ne smije biti imperativ. Puno je bitnije naći se inspiriran i početi stvarati zajedno sa svojom timom. Ako je tako, ciljevi i produkcije nastajati će po sebi.

Zoran Josić, Akademski glumac, član HDDU-a. Dugogodišnje bavljenje dramskom pedagogijom u radu s djecom i mladima. Dva puta međunarodno nagrađivan; za originalnu autorsku partituru i jednom za glavnu mušku ulogu. Djeluje kao glumac/autor na nezavisnoj sceni u Rijeci. Radi s djecom i mladima. Igra i putuje s Pomodorima. Podržava i pozdravlja sve one koji svojim radom, znanjem i trudom pokreću nezavisnu scenu u Rijeci; što znači više prostora za nove izvođačke prakse i mogućnost suradnje.

KLASIČNI BALET ZA PLESAČE SUVREMENOG PLESA
voditelj:Tomislav Mužević
četvrtak: 20:05-21:05
Mjesečna cijena satova: 100 kn
Cijena drop-in sata: 30 kn

Balet je disciplina koja pokreće cijelo tijelo, s naglaskom na držanje tijela, koordinaciju ruku i nogu te fleksibilnost zglobova i tetiva. Uključuje osnovne položaje stopala, ruku, glave i lica, gdje ulaze koncepti epaulementa, en dehorsa i en dedansa, te pliea i relevea. Svi će oni činiti okosnicu vježbi na štangi i sredini zajedno s elementarnim pokretima: battement, rond de jambi, port debras i temps liei. Kasnija faza uključivati će vezne korake i temeljne skokove. Konačni cilj je integracija u kombinacije kretanja kroz prostor unutar pravila baleta, a ipak individualno i slobodno.

Tomislav Mužević počinje se baviti sportskom gimnastikom 2000. godine, a od 2009. g. modernim plesom u Ristudiocentru (Ivone Brnelić) u Rijeci pod vodstvom balerine Camila Izabel Moreira. 2010. g. nastavlja svoju edukaciju kroz usvajanje jazz-a i klasičnog baleta u Plesnoj radionici M, pod vodstvom baletnih solista iz HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeka, Irine Koteles i Andrei Koteles. Iste godine kreće s klasičnim, modernim i suvremenim baletom kod solistice riječkog baleta Oxane Brandiboure Kožul. Od 2013. godine podučava satove baleta u raznim riječkim plesnim grupama. U međuvremenu nastupa na raznim državnim te međunarodnim plesnim natjecanjima i ostvaruje uspješne rezultate. 2014. godine postaje državni prvak u klasičnom baletu u solo varijaciji pod vodstvom Oxane Brandiboure Kožul.

SAT TEHNIKE SUVREMENOG PLESA ZA NAPREDNE PLESAČE/ICE
voditeljica: Kate Foley
četvrtak: 17:00-18:00
Mjesečna cijena satova: 100 kn
Cijena drop-in sata: 30 kn

Naglasak je na radu na somatskim sekvencama na podu koje uključuju glas, disanje i dijafragmu s dubokim abdominalnim mišićima za kojima će slijediti uspravan rad s naglaskom na svijest i povećanu artikulaciju udova i doseg pokreta tijela u prostoru. Sat je namijenjen plesačima/icama s najmanje pet godina redovitog treninga.

ISTRAŽIVANJE I RAD NA PROJEKTU “FIBRES”
voditeljica: Kate Foley
četvrtak 18:00-20:00
Audicija i dogovor: 1.10. do 10.10.2015.

Radionica je osmišljena kao nastavak work in progress Fibres započetog na ljetnoj intenzivnoj radionici s Kate Foley u obliku istraživanja i probi. Fibres se oslanja na istoimeni elektroakustičan rad skupine JMZM, a tema istraživanja su različiti načini utjelovljenja ideje matrice energija koje povezuju ljude u vremenu i prostoru. Predstava je plod suradnje O.Š.Vežica za klasični balet i suvremeni ples i Prostora Plus, a premijera se očekuje u lipnju 2016. Radionica je namijenjena plesačima (srednjoškolci, studenti i mlađi profesionalci) s najmanje pet godina redovitog treninga u dobi od 14 godina nadalje. Za sudjelovanje u projektu Fibres potrebno je doći na audiciju i dogovor u vrijeme sata tehnike suvremenog plesa za napredne plesače/ice (četvrtkom od 17 do 18 h) u razdoblju od 1.10. do 10.10.2015.

Kate Foley. Dodiplomski studij iz vizualnih umjetnosti i plesa završila na University of California, Santa Cruz. Diplomirala ples na California Institute of the Arts, Los Angeles. MFA s Odsjeka svjetskih kultura i umjetnosti University of California u Los Angelesu, s posebnim naglaskom na interkulturalnu koreografiju. Autorica, koreografkinja i umjetnička ravnateljica neprofitnih plesnih kompanija u New Yorku (1986 -1989.) i San Franciscu (1989.-1998.). Nezavisna režija koreografija i autorstvo filma i predstave Anđeli Suđerca (koprodukcija s Kulturom Promjene, SC). Koreografirala za kazališne predstave Kralj Lear i Medeja (Teatar Ulysses), Blato (ZeKaeM) te za video i film. S Prostorom Plus surađuje kao koreografkinja, autorica i plesačica na brojnim predstavama. Živi i radi u Rijeci kao plesna pedagoginja za suvremeni ples pri O.Š. Vežica za klasični balet i suvremeni ples.

DRAGA SAVJETA - JAVNI SERVIS ZA POMOĆ UMJETNICAMA/CIMA
voditeljica: Nikoleta Marković
vrijeme: 24/7, 0:00-24:00
Prijave i kontakt: Turn on JavaScript!

Javni servis za pomoć umjetnicima/cama – Draga Savjeta ima za cilj pokušati oprostoriti tezu o umjetnosti kao praksi mišljenja. I to ne samo u smislu toga što umjetnost misli, već što (zapravo) mislimo dok mislimo (da mislimo) umjetnost. Namijenjena je onima koji osjećaju potrebu da promisle i naglas analiziraju sve one neugodne točke na koje umjetnik/ca nailaze na putu realizacije umjetničkog djela (bilo vlastitog, bilo prakse drugog umjetnika/ce). Ovdje se ne radi samo o neposrednom feedbacku ili pak o intenzivnom i temeljnom kolektivnom promišljanju (ali i o tome), već i o posljedicama. O politici. Pored drugih procesa koji se odvijaju u pozadini, Draga Savjeta posebno je zainteresirana za eksperimentiranje s različitim formatima kolektiviteta. Za sudjelovanje i korištenje servisa Draga Savjeta potrebno je javiti se na email: Turn on JavaScript!.

Nikoleta Marković. Vizualna umjetnica. Doktorirala je na Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu. Od 1999. redovno izlaže na brojnim grupnim izložbama u zemlji i inozemstvu, sudjeluje na međunarodnim konferencijama i projektima te inicira i realizira niz umjetničkih radionica koje istražuju politike participativnih praksi i eksperimentiraju s modelima kolektivne produkcije umjetničkih radova.U pokušaju da pomakne granice umjetničke produkcije, koja se bavi pitanjima participacije i odnosa javnog prostora (javne sfere) i iskustva, njezin je dosadašnji rad bio smješten u kompleksne, procesualne umjetničke projekte koji interveniraju unutar zadanih društvenih, edukativnih, mikropolitičkih infrastruktura i javnog prostora.

Program je realiziran je kroz programsku platformu Prostora Plus uz potporu Zaklade Kultura nova.
Prostorima Filodrammatice, Marganova i Palacha upravlja SU Molekula.

 

22.09.2015.