Otvorenje festivala Periskop: Copy or Inspiration?/Re:Rosas- 30.09.2016.  17 h @ Korzo ispred Radio Rijeka

Otvorenje festivala Periskop: Copy or Inspiration?/Re:Rosas

30.09.2016. 17 h @ Korzo ispred Radio Rijeka

25.-30.09.2016. Festivalski projekt „Copy or Inspiration? / Re: Rosas” │galerija @ Filodrammatica
Plesna radionica i priprema izvedbe s lokalnim plesačima za izvedbu na festivalu Periskop
Mentorica i koreografkinja: Larisa Navojec
25.-30.09. 10-15 h │galerija @ Filodrammatica
30.09. 17 h Festivalska izvedba  @ Korzo ispred Radio Rijeka
festivalska hengaona | 18 h @ Samovar

„Copy or Inspiration? / Re: Rosas” projekt je u kojem se bavimo YouTubeom kao izvorom inspiracije i medijem kojeg koristimo za nastanak koreografije. Preispitujemo autorstvo i nemogućnost zaštite autorskih prava u plesnoj umjetnosti. Što je kopija, a što inspiracija za neki rad? Možemo li kolektivnom koreografijom potaknuti na razmišljanje o eventualnim načinima zaštite naših umjetničkih djela. Koreografkinja Anne Teresa De Keersmaeker je zainteresiranim korisnicima preko YouTube kanala stavila na raspolaganje svoje pokrete iz predstave “Rosas danst Rosas”! Pozvala ih je i potaknula na nastanak i stvaranje vlastite koreografije, kroz projekt nazvan Re:Rosas i na taj način popularizirala još više svoje vlastito djelo putem socijalnih mreža. Na radionici ćemo pokušati napraviti koreografiju od ponuđenih materijala i stvoriti vlastiti rad.

Larisa Navojec. Rođena 22. siječnja 1977.g. u Rijeci. Duži niz godina bila je prvakinja Zagreba i Hrvatske u ritmičko-sportskoj gimnastici. Završila školu za ritmiku i ples Ane Maletić – Zagreb. Maturirala je 1995. i stekla struku kulturno-umjetničke plesačice suvremenog plesa, a od 1996 do 1999.g. studirala je na ALVIN AILEY AMERICAN DANCE CENTER ( Independend Study Program + Certificate Program). Bila je članica Studija za suvremeni ples i Zagrebačkog plesnog ansambla, a 2000.g. Osnovala je Plesni Centar TALA i festival Platformu Mladih Koreografa, a iste godine postaje član Udruge Plesnih Umjetnika Hrvatske i dobiva status slobodne umjetnice u HZSU.
Kao izvođačica surađivala je s mnogim koreografima (Mare Sesardić, Rajko Pavlić, Ksenija Zec, Marjana Krajač, Keren Levi, DV8, Vincente Silva, Fred Benjamin, Cosmin Manoulescu, Giuseppe Chico, Jasna Vinovrški… ), a kao koreograf sa mnogim redateljima ( Ivica Šimić, Lary Zappia, Haris Pašović, Leo Lemo, Robert Raponja, Igor Mešin, Krešo Dolenčić, Nina Kleflin, Borut Šeparović, Mario Kovač…) i kazalištima ( ZKM, Mala Scena, Komedija, Kerempuh, Virovitica, ITD, HNK Zagreb, HNK Osijek, ZKL,Trešnja, ŽarPtica…). Sudjelovala je u stvaranju šezdesetak predstava različitih žanrova (dječje, plesne, dramske, mjuzikli), od kojih je desetak autorskih  (Baloni, Aquaplan, Muškarci u suknjama, a žene-isto!?, Lift, Mliječni put, Supersomething, Čekaona, Tri skockana praščića). 2009.g. postaje asistenticom za scenski pokret na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Kao koreografkinja i plesačica sudjelovala na velikom broju komercijalnih projekata kao što su televizijske emisije, koncerti, eventi, videospotovi, festivali, reklame…
Danas radi kao izvođačica, koreografkinja i plesna pedagoginja, te organizira i producira plesne projekte. Dobitnica je mnogih nagrada, poput nagrade za najbolju  ulogu u predstavi “Ja sam ja” na međunarodnom festivalu «Zlatna paličica» u Ljubljani, nagrade za interpretaciju i animaciju na festivalu Poletni lutkovni pristani Maribor (Slovenija) u predstavi “Ja sam ja”, nagrade za najbolju koreografiju za predstavu “Padobranci ili o umjetnosti padanja”, 9.Susret prof. kazališta za djecu i mlade HC ASSITEJ te nagrade hrvatskog glumišta u kategoriji najbolje plesačice suvremenog plesa. Trenutno pohađa SODA/HZT program u Berlinu.

Radionica Larise Navojec ostvarena je u organizaciji Prostora Plus i NDA Cro u sklopu Nomadografije 2016. NDA Cro i Nomadografiju 2016 financijski podržava Ministarstvo kulture RH.
Rad udruge Prostor Plus podržavaju Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva i Zaklada Kultura nova, a prostorima Filodrammatice upravlja SU Molekula.

06.09.2016.

nema