GO OUT AND DANCE!- Prostor plus u suradnji sa Nomad Dance Academy Hrvatska organizira Svjetski dan plesa u Rijeci

GO OUT AND DANCE!

Prostor plus u suradnji sa Nomad Dance Academy Hrvatska organizira Svjetski dan plesa u Rijeci

U ponedjeljak 29. travnja 2013. s početkom u 10.00 na gradskome Korzu (ispred Maloga Salona) obilježava se Svjetski dan plesa u Rijeci. Program će se odvijati tokom cijeloga dana u kojemu će sudjelovati mnogi hrvatski i riječki plesni/izvedbeni umjetnici i plesne grupe.

///

Program Svjetskog dana plesa u Rijeci

10-20 Prezentacija videa Go out and dance!

17-19 Otvorena plesna improvizacija na Korzu uz glazbenu pratnju Karla Ilića, Filipa Saganića i Ane Dmitrović. Sudjeluju plesni/izvedbeni umjetnici, učenici, članovi plesnih organizacije i udruga

18.00 SKOK ZA PLES

///

Na UNESCO-vu inicijativu 1982. diljem svijeta počela se slaviti jedinstvenost plesa i pokreta. Osnovna ideja Svjetskog dana plesa je podsjećanje da je ples umjetnički oblik izražavanja koji prevladava sve političke, kulturne i etičke prepreke. Na taj se dan širom svijeta čitaju poruke poznatih osoba iz svijeta plesa koje promiču temeljnu ideju Svjetskog dana plesa.

U Hrvatskoj se taj dan obilježava od 1999.g. pod pokroviteljstvom ITI UNESCO-a Hrvatska, koji je 2009. prepustio organizaciju obilježavanja Svjetskog dana plesa u Zagrebu, pod nazivom „Go out and dance“, Plesnom centru Tala.

PC Tala je u suradnji s Nomad Dance Academy spomenuti projekt razvijao protekle četiri godine u Zagrebu.



Od 2012.g. inicijativa zajedničke proslave širi se kroz NDA Hrvatska na ostale hrvatske gradove te će se ove godine proslava odvijati simultano u Karlovcu, Zadru, Varaždinu, Splitu, Rijeci, Požegi i Sv. Nedjelji na glavnim gradskim trgovima.

U 18.00 u svim gradovima izvest će se simultano veliki „SKOK ZA PLES“ kao simbolika proslave 31-ogodišnjice ovog značajnog događanja.

Ovim putem se pridružujemo pozivu UNESCO-vog Međunarodnog savjeta za ples: „Želja nam je da Međunarodni Dan plesa obuhvati što veći broj osoba i da pružimo osjećaj da je ples pristupačan, te da je ovaj dan posvećen univerzalnoj plesnoj zajednici diljem svijeta.“



NOMAD DANCE ACADEMY

Nomad Dance Academy je regionalna mreža partnera koji su fokusirani na jačanje i razvi­janje suvremene plesne scene i izvedbenih um­jetnosti. Šest partnera iz Bosne i Hercegovine,Slovenije,Makedonije,Srbije, Bugarske i Hrvatske je od osnivanja 2005.-te godine ostvarilo sve svoje planirane programe od kojih je najvažniji bio razviti i učvrstiti suradnju u regiji i šire.

U međuvremenu smo dovoljno ojačali i izgradili potrebnu strukturu za osnivanje lokalnih NDA organizacija. Te organizacije okupljaju pojedince zainteresirane za razvoj kulturne politike i infrastrukture potrebne za rad.



NOMAD DANCE ACADEMY CROATIA

Nomadska plesna akademija Hrvatska/ Nomad dance academy Croatia okuplja plesne organizacije i samostalne umjetnike koji djeluju na području suvremenog plesa u Hrvatskoj. NDA CRO je mreža kojoj je cilj decentralizacija i jačanje umjetničkih, izvedbenih i edukacijskih potencijala suvremenog plesa u širem hrvatskom društvenom kontekstu. NDA CRO se gradi na ideji promjene odnosa centra i margine u svakom smislu. NDA CRO je pokretna na inicijativu Plesnog centra TALA nakon dugogodišnjeg iskustva unutar regionalne Nomad dance academy mreže koja je okupila najistaknutije plesne profesionalce iz šest zemalja regije. NDA CRO je do sada unutar Hrvatske povezala plesne umjetnike iz Zagreba, Rijeke, Splita, Karlovca, Varaždina, Pule, Samobora, Požege i Zadra. Uspješno je umrežila 4 plesna festivala – Platforma.hr, Dani suvremenog plesa Varaždin, IKS festival Split, Karlovac dance festival.

NDA CRO djeluje kao otvorena platforma koja nizom sastanaka-radionica neprekidno promišlja specifične potrebe plesne scene na lokalnim razinama kao i na razini Hrvatske. NDA CRO time nije programski čvrsto ustrojen već razvojni projekt koji usmjerava svoje ljudske i financijske resurse na jačanje onih segmenata plesne scene koji u tom trenutku imaju najveći potencijal za širu zajednicu. NDACRO je tako edukacijski, umjetnički, strukturni i lobistički projekt temeljen na stvarnim potrebama i potencijalima hrvatske nezavisne profesionalne plesne zajednice. Projekti NDA CRO: Go out and dance, Education on the way, Platforma za razmjenu znanja i razvoj kulturnih politika, Nomad on the road –međufestivalska razmjena 2013.

 

20.04.2013.

nema