NDA DAN / Nomadografija u Rijeci- u sklopu festivala Periskop, 2.10.2016., Filodrammatica, Korzo 28, Rijeka

NDA DAN / Nomadografija u Rijeci

u sklopu festivala Periskop, 2.10.2016., Filodrammatica, Korzo 28, Rijeka

Periskop je nova manifestacija koja okuplja umjetnike iz Hrvatske i inozemstva. Organizira ga Prostor Plus u suradnji s NDA CRO, s ciljem decentralizacije plesne umjetnosti u Hrvatskoj te jačanja umjetničkih, izvedbenih i edukacijskih potencijala suvremenog plesa u Rijeci.

12:00 // Nomadovizija //  riječka premijera filma

U Nomadoviziji članovi NDA CRO dijele svoje iskustvo od osnivanja do danas. NDA CRO je kolektiv koji djeluje kroz zajedničke sastanke i projekte te aktivan angažman svih pojedinaca unutar svojih lokalnih scena. Film primjenjuje principe na kojima se bazira suradnja unutar kolektiva kako bi se prikupili materijali i arhivirali projekti kroz koje je prikazan način djelovanja. Autori filma: Aleksandra Janeva Imfled, Dejan Košćak, Iva Nerina Sibila, Sanja Petrovski u suradnji s kolektivom NDA Cro.

12:00 // NDA CRO Arhiva // prostorna instalacija
NDA CRO Arhiva  je prostorna instalacija u sastavljena od podataka i dokumenata koji prate rad NDA CRO. Izvorno je postavljena u Karlovcu u suradnji s kiparicom Hanom Lukas Midžić.

13:00 // Talk-talk roulette: Festivalske groznice // moderirana diskusija

Suvremeni ples, kao izvaninstitucionalna, eksperimentalna i hibridna izvedbena praksa, većinom egzistira kroz izvedbe na plesnim festivalima. Na hrvatskoj sceni postoji niz takvih manifestacija, koje nekolik dana programiraju određeni broj predstava i grade kontekst kroz dodatne sadržaje. Cilj im je privući publiku i umjetnike na nekoliko dana intenzivnog druženja, razmjene praksi i ideja, upoznati nove umjetničke i produkcijske partnere, izaći u javnost i medije. Festival kao format gustog sadržajan, primamljiv je medijima i prepoznatljiv uredima lokalne i nacionalne kulturne te često i dobiva (kakvu takvu) financijsku podršku. Tako nakon pionirskog Tjedna suvremenog plesa koji je preživio 3 desetljeća u kontinuitetu i postavio ideju i koncepciju forme međunarodnog plesnog festivala, danas u Hrvatskoj nailazimo još i na ljetni festival u Svetvincentu koji se približava ideji umjetničko-turističke ponude, zatim u Zagrebu na Platformu Hr kao eksperimentalni festival, potom Monoplay u Zadru koji prezentira samo solo radove, Karlovac dance festival koji sustavno dovodi hrvatske umjetnike. Zatim su tu i razni festivali koji programiraju ples uz druge suvremene izvedbene forme, između ostalih Perforacije, Ganz novi festival, Moje tvoje vaše, Zadar snova i brojni drugi. No pitanje je što se događa kada festival prođe? Ima li „života na sceni“ i nakon festivalskih groznica? Odnosno, ima li repertoara plesnih predstava i nakon festivala?
Zađemo li ispod površine festivalski programa, postavljaju se brojna pitanja, koja kroz diskusiju Talk –talk roulettea želimo osloviti, kao primjerice:
Imaju li festivali uvjete profilirati svoje selekcije ili ovise o su-financiranju samih umjetnika i raznih mreža koje su članovi?
Imaju li umjetnici uvjete na festivalima predstaviti svoje radove na adekvatan način i što ako ne?
Na koji način festivali izlaze u javnost i kome se obraćaju?
Jesu li festivali zapravo prividna zamjena za plesne i koreografske centre, koji bi trebali funkcionirati tijekom cijele godine?
Je li forma periodičnog „festivala“ koji se pojavljuje u nekoliko navrata tijekom godine, točnija, jer gradi publiku i kontinuitet vidljivosti?
Što se događa s plesnim predstavama ukoliko nisu u fokusu festivalskih mreža, odnosno koje je odgovornost plesnih festivala?
Kako gledamo na situaciju u kojoj umjetnici već u predprodukciji moraju imati koproducenta, često su upravo festival jedini mogući koproducenti?
Gdje je u svemu tome umjetnička sloboda i na koji se to način odražava na sam sadržaj predstava?

Nomadska plesna akademija Hrvatska/Nomad dance academy Croatia. Okuplja plesne organizacije i samostalne umjetnike koji djeluju na području suvremenog plesa u Hrvatskoj. NDA CRO je kolektiv kojemu je cilj decentralizacija i jačanje umjetničkih, izvedbenih i edukacijskih potencijala suvremenog plesa u širem hrvatskom društvenom kontekstu. Do sada unutar Hrvatske povezao plesne umjetnike/ce iz Zagreba, Rijeke, Splita, Karlovca, Varaždina, Pule, Samobora, Požege i Zadra te djeluje kao otvorena platforma koja nizom sastanaka-radionica neprekidno promišlja specifične potrebe plesne scene na lokalnim razinama. Riječ je o edukacijskom, umjetničkom, strukturnom i zagovaračkom projektu temeljenom na stvarnim potrebama i potencijalima hrvatske nezavisne profesionalne plesne zajednice.

NOMADOGRAFIJA U RIJECI. Nomadografija je kontinuirani projekt NDA CRO, koji povezuje partnerske subjekte ovog kolektiva iz cijele Hrvatske. Fokus projekta je razvoj plesne scene, njezina decentralizacija, umrežavanje i mobilnost. Kroz Nomadografiju radimo na razvoju specifičnosti lokalnih scena, profiliranju lokalnih umjetnika i njihovog utjecaja na zajednicu te na artikulaciji problema i nedostataka koje svaka od plesnih scena ima. Projekt koristi principe nomadizma i migracije te disemenira postojeće resurse unutar cjelokupne NDA CRO tamo gdje su potrebni. Nomadografija je potpuno otvorena za sve zainteresirane, a tematski je osmišljena u suradnji s lokalnim partnerom i prati specifičnu situaciju u lokalu.

Rad Prostora Plus podržavaju Zaklada Kultura nova i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva. Prostorima Filodrammatice, Marganova i Palacha upravlja SU Molekula.
Rad NDA CRO podržava Odjel za kulturu Grada Zagreba i Ministarstvo kulture RH.

27.09.2016.

nema